'Spurv' er en episk fortælling om slaveri og overlevelse i Romerrigets sidste år set fra samfundets bund.
En gammel mand, slaven Jacob, ser tilbage på sin umenneskelige barndom og opvækst: Som navne- og forældreløs vokser han op på et bordel blandt de såkaldte ulve i Carthago Nova i Spanien i det 4. århundrede efter Kristi fødsel.
James Hynes er amerikansk forfatter og har skrevet seks romaner, 'Spurv' er den første, der er oversat til dansk – af Lorens Juul Madsen. Hynes har også skrevet essays og anmeldelser i bl.a. New York Times, Washington Post og Boston Review. I dette interview fortæller han om 'Spurv', og hvordan bogen er blevet til.
Hvad handler Spurv om?
Spurv handler om en romersk slaves barndom og hans kamp for at overleve seksuelle traumer og udnyttelse.
Fiktion om antikkens verden kredser ofte om de magtfulde eller historiske begivenheder såsom Romerrigets kejsere, mordet på Julius Cæsar eller ødelæggelsen af Pompeji. Hvis der bliver skrevet om slaveri, handler det mest om slaveoprør – især Spartacus. Jeg ville gerne skrive fra gadens perspektiv – om en slaves erfaringer, almindelige liv og dagligdag. Jeg ville også skildre slaveriet som system og vise, hvordan alle i Cathago Novas gader deltager og tilpasser sig det uden at sætte spørgsmålstegn ved det. Vigtigst af alt ville jeg fortælle historien fra en gammel mands perspektiv, der ser tilbage på sin erfaring som slave. Der findes mange førstehåndsberetninger om amerikansk slaveri, men ingen fra en slave i Antikkens Rom. Så jeg besluttede mig for at skrive en.
Hvordan er bogen blevet til?
Spurv har taget mig ti år at skrive, og jeg har læst utrolig mange bøger om romersk historie, kultur og seksualitet samt bøger om slaveri, seksuelt misbrug og om udnyttelse generelt. Jeg har rejst til den spanske havneby Cartagena. Det er her, Spurv finder sted, og jeg har besøgt alle byens romerske ruiner.
På samme tur besøgte jeg Tarragona, som bliver rammen for min næste bog. Jeg har også besøgt mange romerske steder i England gennem årene – for eksempel Hadrians mur og ruinerne fra den antikke romerske by Calleva i nærheden af Reading.
Hvem henvender Spurv sig til?
Læsere af litterær historisk fiktion – især fiktion om Antikkens verden. Læsere, der interesserer sig for, hvilken hverdag mennesker i Antikken havde. Og til læsere, der interesserer sig for fortællinger om slaveri og dets konsekvenser og betydning – navnlig hvordan slavegjorte mennesker formåede at finde mening, værdighed og kærlighed i et system, der behandlede dem som varer. Spurv er også til læsere, der interesserer sig for tidlig kristendom, og hvordan den transformerede det romerske samfund. Og endelig til dem, der kan lide at læse om verdener, der ellers ikke kan opleves, og dem, der interesserer sig for, hvordan traumer kan opleve og udholde det.
Hvordan er Spurv relevant i dag?
Seksuelt misbrug og udnyttelse af kvinder og børn er desværre stadig et aktuelt emne. Spurv taler også ind i en litterær tendens, der går ud på at decentrere eliten og de privilegeredes fortællinger – og i stedet lade de almindelige mennesker og slaver fra den antikke verden fortælle deres historier. Og fiktion om traumer fra de overlevendes synspunkt er desværre også altid aktuel.
Hvem eller hvad inspirerer dig i dit forfatterskab?
Mine afdøde forældre og mine brødre. Min kone. Forfattere som Joseph Conrad, George Eliot, Ursula K. Le Guin og Tolkien. Musikere og komponister som Ralph Vaughan Williams, Gustav Holst, Richard Thompson, Randy Newman og Kirsty MacColl. Enhver, der kan skrive smuk prosa og fortælle en god historie.
Har du nogle hobbyer?
Jeg læser, ser film og tv-serier og vandrer. Og prøver at holde min kat glad.