Gutkind Bogcast
Velkommen til

Gutkind Bogcast

January 1, 2021

Tag med ind i forfatternes skriveværksteder og følg arbejdet på forlaget på tætteste hold.

Af Ida Rud & Rasmus Meldgaard Harboe

Rigtig hjerteligt velkommen til Gutkinds Bogcast. Tag nogle gode høretelefoner på og lyt med, når vi taler med nogle af Danmarks bedste forfattere og følger arbejdet med bøgerne på forlaget på helt tæt hold.

Vi hedder Ida og Rasmus, og vi er dine værter. Gutkind har givet os frie hænder og telefonnumre på alle deres forfattere – og der er så meget, vi ser frem til at præsentere jer for.

Det skal vi tale om

Der er ét lys i kagen, når Gutkind i januar 2021 fejrer sit allerførste leveår. I Gutkind Bogcast markerer vi festlighederne med et tilbageblik på 2020, hvor Gutkind sendte en solid bunke spændende bøger ud til de danske bogelskere og for alvor fik slået sit navn fast på den litterære scene.

Vi udfritter forlagschef Jacob Søndergaard om, hvad sådan et etårigt forlag drømmer om i fremtiden - for spørger man ham, så skal Gutkind også være her om 200 år.

Noget af det, som du også kan glæde dig til, er at møde selveste Helle Helle. Siden debuten i 1993 har hun stået som en af de mest markante stemmer i dansk litteratur. I begyndelsen af januar udgiver Gutkind hendes nye roman, BOB, og i den anledning lægger vi vejen forbi forfatterens hus til en snak om hendes skriveliv og – naturligvis – den nye bog.

Billede af hovedpersonen

Mød dine værter

Måske kender du os fra podcasten Ida & Rasmus elsker bøger, som vi har produceret siden 2018. Nu har vi også fået fornøjelsen af at stå i spidsen for Gutkinds podcastunivers, og det er vi enormt glade for.

Billede af hovedpersonen

Ida Rud

Jeg var et lidt mærkeligt barn – og derfor et ensomt barn. Men jeg følte mig sjældent alene, for jeg fordybede mig i bøgernes verden: Laura fra Det lille hus på prærien og Anne fra Grønnebakken var mine bedste venner, ligesom Astrid Lindgren var det perfekte menneske til at tage mig i hånden og lære mig om livet, både strålende solskinsdage og bælgmørke, kolde tider.

En af mit livs tidligste skuffelser var, da jeg endelig begyndte i skole, men ikke lærte at læse i børnehaveklassen. Det var først i 1. klasse, at alfabetets bogstaver endelig gav mening for mig. Siden da har det at læse været en af mine helt store glæder. Det pirrer min fantasi, det rører mig og får mig til at grine.

Bøger gør mig klogere på mig selv, men særligt verden omkring mig, fordi jeg som læser kan leve mig direkte ind i andre menneskes liv. Hvilken gave. Dog kan voksenlivets trummerum stjæle læsetid, og derfor startede Rasmus og jeg i sin tid en bogpodcast – for på den måde blandt andet at finde mere tid til at læse.

Jeg er uddannet journalist, og til dagligt er jeg ansat på Troldspejlet, hvor jeg også får læst lidt. Som kæmpe kulturforbruger og -anmelder har jeg en bred smag og masser af viden, som kommer mig til gode, når jeg skal formidle litteratur. Min begejstring vil jeg tage med mig i Gutkind Bogcast.

Billede af hovedpersonen

Rasmus Meldgaard Harboe

For et par år siden besluttede jeg mig for, at mit liv primært skal handle om litteratur. Bøgerne skulle have plads, og det skulle være slut med “ikke at have tid” til at læse. Det var dengang, Ida og jeg besluttede os for at lave en bogpodcast. Året efter blev jeg optaget på Birkbeck School of Art i London, hvor jeg i dag fordyber mig i al slags skrivekunst og litteratur. Så det går egentlig meget godt med den ambition.

Der er ikke noget, der kommer op på siden af at læse. Hvis jeg får en rigtig god bog mellem hænderne, kan jeg forsvinde ned i siderne og glemme mig selv i timevis – det elsker jeg, og det har jeg gjort, siden jeg som barn hyppigt rippede hylderne på kommunebiblioteket i Århus. Min smag spænder bredt, og jeg elsker at finde en ny yndlingsbog til min efterhånden alenlange liste.

Jeg har været journalist i næsten ti år. Gennem mit job har jeg været så heldig at tale med en lang række spændende forfattere. Det er blandt andet sådan nogle samtaler, jeg glæder mig særligt til at dele med lytterne i Gutkind Bogcast – sammen med en stor portion læseglæde, selvfølgelig.

Læseglæden frem for alt

Har du forslag, feedback eller vil du bare sende en hilsen? Du er altid velkommen til at kontakte os på podcast@gutkind.dk eller gennem Gutkinds sociale medier.

Vi høres ved fra den 1. januar 2021.

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu