"Det kan være en god ide at læse bogen i hemmelighed først!"
Interview med David Sundin

"Det kan være en god ide at læse bogen i hemmelighed først!"

September 28, 2021

Hvordan griber man en børnebog, der ikke vil læses, an? Og hvorfor skaber den genstridige bog læseglæde verden over? Vi har spurgt manden bag.

STOP! Fingrene væk! Ikke kigge! David Sundin står bag bogen, der forvandler sig til et rat, får vinger, bytter om på bogstaverne og sågar sætter ild til sig selv – alt sammen for at få den voksne til at lægge den væk.

Lige meget har det hjulpet: ’Bogen der ikke ville læses’ er blevet et internationalt fænomen og er udkommet i tredive lande.

David Sundin er stand-upper, manuskriptforfatter, skuespiller, TV-vært og nu altså også forfatter til en usædvanligt bøvlet børnebog.

Hvordan fik du ideen til bogen?

Jeg vågnede en morgen med titlen i hovedet. Jeg begyndte at tænke over, hvordan en bog, der ikke ville læses skulle opføre sig, og derfra var det bare, at skrive det hele ned!

Billede af hovedpersonen

Hvad er årsagen til, at bogen ikke vil læses?

Det er uklart! Men der er vel ingen tvivl om, at det er en magisk bog, vi har med at gøre… Men jeg tror godt, den ved, at den vil blive læst, eftersom den bruger situationen til at skabe et varmt og sjovt øjeblik mellem den, der læser højt og den, der lytter.

Hvorfor tror du, at en bog, der ikke vil læses, og en lydbog, der ikke vil slutte, er blevet årets mest læste og lyttede bøger i Sverige?

Det må være på grund af al latteren. Alle elsker at have det sjovt!

Hvad betyder det for dig, at der nu er børn og voksne i tredive lande, som alligevel læser bogen, selvom du har gjort alt for, at den ikke skal blive det?

Jeg er oprigtigt imponeret over alle, der læser denne bog – og som er tvunget til at gøre det flere gange. Jeg får mange henvendelser fra forældre, der har haft fantastiske oplevelser med denne bog, og det varmer utrolig meget. Også selvom den ikke vil læses.

Hvorfor er det i det hele taget vigtigt, at voksne læser højt for børn?

Det er sådan, man lærer at læse. At høre nogen sige ord og aften efter aften se krusedullerne på papiret, som skaber de ord. Efter et stykke tid begynder man at se sammenhængen – og vips kan man læse!

"Alle bøgerne på biblioteket kan indeholde revolutionerende eventyr – det er virkelig fedt!"

Hvad er dit bedste tip til forældre, når de skal læse din bog højt?

At stille sig til rådighed og gøre, som der står i bogen. Hvis man er bekymret for, hvad man vil blive udsat for, kan det være en god ide at læse bogen i hemmelighed først. Så kan man virkelig "put on a show"!

Hvilke læseoplevelser har haft størst betydning i dit eget liv?

Jeg har svært ved at pege på en bestemt begivenhed, men det må være alle de første læseoplevelser. Jeg lærte at læse tidligt, og når man kan det og indser, at alle bøgerne på reolen derhjemme og alle bøgerne på biblioteket kan indeholde revolutionerende eventyr – det er virkelig fedt!

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu