Den moderne sang

Den moderne sang

Bob Dylans essays om kunsten at skrive en sangtekst – med udgangspunkt i andres sange frem for sine egne.

Den moderne sang er den første nye bog fra Bob Dylan, siden Chronicles, Volume One udkom i 2004.

I Den moderne sang, som Dylan begyndte at skrive på i 2010, øser han af sin ekstraordinære viden om populærmusikkens natur. Den ikoniske amerikanske musiker har haft et album på Billboards Top 40 hvert årti siden 1960erne, men i bogen skriver han ikke om sine egne sange, han fokuserer på andres.

I over 60 essays skriver Bob Dylan om sange af bl.a. Stephen Foster og Elvis Costello, Hank Williams og Nina Simone. Han går ned i, hvordan en enkelt stavelse kan skade en sang, analyserer det, han kalder det lette rims fælde og finder forbindelser mellem blue grass og heavy metal.

Dylans essays handler umiddelbart om musik, men er også refleksioner over det at være menneske. Bogen er illustreret med næsten 150 fotografier.

Den moderne sang er oversat af Jakob Levinsen, som er forfatter, kritiker og oversætter. Han uddannet cand. mag. i musikvidenskab og dansk fra Københavns Universitet.

Udgivelsesdato: 1. november 2022.

Bob Dylan
Forfatter

Bob Dylan

Amerikansk sangskriver, musiker og lyriker, som i 2016 modtog Nobelprisen i litteratur.
Læs mere om Bob Dylan

Anmeldelser

Jyllands-Posten

"En mangfoldig skatkiste af amerikansk musikhistorie og populærkultur, der samtidig er et kludetæppe af det, Bob Dylan er gjort af ... Et sjældent og gavmildt indblik i en stor kunstners inspiration. Endda leveret eminent af Jakob Levinsen på dansk. Bob Dylan er ikke bare en stor sangskriver, men også en blændende stilist, og det er indfanget på fremragende vis i den danske tekst. Med humor, vid, overblik og et, hvad nogen sikkert vil kalde, noget nørdet forhold til musik gennemgår han de enkelte sange."
- Palle Weis

Kristeligt Dagblad

"Nobelpristageren Bob Dylans essays om den store amerikanske sangbog er en poetisk, musikalsk, erotisk og eksistentiel rejse ind i livets krystallinske øjeblikke ... Bob Dylan skriver frem for alt med den hengivnes fulde indlevelse og sitrende sensibilitet."
- Henrik Wivel

Weekendavisen

"Great Googa Mooga! I betragtning af den heftige energi, der forefindes i Den moderne sang, kan det undre, at ophavsmanden Bob Dylan er et stykke over 80, for hold da op, fra bogsiderne står stikflammer, som sætter ild i såvel sjæl som intellekt ... Han folder sig ud som en vild og skæv prosaist i bedste beatstil med et skarpt blik for såvel storhed som dårskab ... Selv den, der ikke bryder sig om Bob Dylan, men interesserer sig bare den mindste smule for sangskrivningen som metier, vil kunne få noget ud af bogen."
- Klaus Lynggaard

Berlingske

"Selv Dylanhadere burde elske denne bog ... "Dylan finder naturligvis sit udgangspunkt et sted i sangen, men digter frit afsted derfra og skaber vidunderlige scener og sproglige sammenstød ... En skæg, skæv, eklektisk læseoplevelse, præcis som Dylans egne sange ... Den moderne sang er simpelthen bare en virkelig god, original og øreåbnende oplevelse."
- Holger Dahl

Information

"Det er hans kunststykke som musikkritiker, at han formår at udvide den enkelte sangs tema til at blive på liv og død, han indfanger skæbnetunge øjeblikke, hvor lys og mørke kæmper i sindet, og hvor sange, som han loyalt refererer, bliver til hans eget livsmærke, nu og her, i erindringen ... Med Den moderne sang åbner Bob Dylan en dør til sit intense forhold til fortid og nutid, ja, mere end det: Han kaster den gave efter disse sange, at han løfter dem frem i et poetisk lys, idet han viser filosofien bag dem, som på en gang er krop og hjerne, etik og eksistens."
- Asger Schnack

Ekstra Bladet

"Blændende essays ... Legendens dybe forståelse for ikke bare sangskrivningens kunst, men også samfundsforhold og menneskets tvivlsomme natur munder ud i alt fra universelt begavede til herligt excentriske meditationer over sange, han åbner op med smittende entusiasme og slipper løs i et nyt lys ... Hvor fornuftsstridigt det end lyder, burde verdens bedste sangskriver få sig et nyt job og blive forfatter på fuld tid."
- Thomas Treo

POV International

"Det er en guldåre, der strækker sig gennem hele populærmusikkens udvikling, og Dylan er den perfekte guide. Han gør det med stor kærlighed til musikken og alle dem, han står på skuldrene af – og dem, som står på skuldrene af ham."
- Rasmus Dissing

KULTURINFORMATION

"Bogen er til stor berigelse for alle, der elsker musik."
- Louise Frevert

Dansk BibiloteksCenter

"En helt utroligt underholdende bog og en gave til alle Dylans fans, der gerne vil med ind i hans tanker, teorier og ofte meget humoristiske ideer om de sange, der har berørt ham mest ... Man kan tydeligt høre Dylans ikoniske stemme i teksten, den associerende, improviserede stil man kender fra hans egne sange"
- Peter Holm Rasmussen / Lektørudtalelse

Drustrups bogblog

"Inspirerende og forførende hele vejen igennem. En flot udgivelse både hvad angår indhold og udseende; – og så er det en bog, man efter endt læsning kan vende tilbage til for at genopleve."
- Bjarni Aakesson

Bogrummet.dk

"Den moderne sang er et must read for enhver Dylan fan"


Køb 'Den moderne sang' hos din foretrukne boghandler

Bog

340 sider

Vejl. udsalgspris: 349,95

Udg. dato: 1. november 2022

Oversætter: Jakob Levinsen

Omslag: Coco Shinomiya & Marlene Diemar, Imperiet

Format: Indbundet med smuds

ISBN: 978-87-434-0408-8

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu