Lindely

Lindely

En dødsensalvorlig satire om den alderdom, der kommer til os alle sammen, hvis vi er heldige.

"Jeg havde lyst til at skrive om mænd og deres krop, som de har skrevet om kvinder og kvinders krop"
- Astrid Saalbach om Lindely

Thorkil er patriark, opdraget i begyndelsen af det forrige århundrede, hvid og forkælet, men stadig en slags menneske. Han har levet hele sit voksne liv på første klasse, men ligger nu hjælpeløs som et barn på aflastningsafdelingen Lindely og må indse, at det er slut med privilegierne og den såkaldte værdighed.

Han tænker tilbage på sit liv, mens hans midaldrende døtre forsøger at lære ham at kende med tilbagevirkende kraft. Men den nye kærlighed er også kompliceret og bringer dem tættere på ham, end nogen af dem ønsker.

Lindely er en dødsensalvorlig satire om at turde se forfaldet og sin egen skrøbelighed i øjnene i en tid, der jager ungdom og styrke. Og det skær af menneskelighed selv den største tyran kan få, når han bliver gammel.

Udgivelsesdato: 11. oktober 2023

Astrid Saalbach
Forfatter

Astrid Saalbach

Anmelderrost forfatter og dramatiker, hvis værker er udgivet og opført over hele verden.
Læs mere om Astrid Saalbach

Find læsekredsspørgsmål

Brug læsekredsspørgsmålene til at diskutere Lindely sammen i læsekredsen.

Find spørgsmålene her:

Find læsekredsspørgsmål

Anmeldelser

Information

"Astrid Saalbachs ’Lindely’ er en sjov, varm og rå roman, der træder på én af samfundets ømmeste tæer. Nemlig ubalancen mellem befolkningens stigende aldring og vores krav på uformindsket livskvalitet ... Trods det alvorlige emne er bogen sjov og rørende. Kærligt satirisk, præcis i sine beskrivelser af plejemiljøerne, fra de nedslidte lidt sølle steder til det nye, fornemme Jægersborghave med kunst og arkitektmøbler ... Det er suverænt af forfattere, der ikke er eksperter, at de kan åbne øjne og skabe debat. Tak."
- Marie Louise Kjølbye

Politiken

"En usentimental, men bevægende og ikke ukritisk roman om en gammel plejekrævende mand og hans døtre ... Vi lever i tider, hvor der kan være brug for at minde om, at den gamle hvide mand også er en slags menneske."
- Lilian Munk Rösing

Weekendavisen

"Lindely løfter sig efterhånden, som dens hovedkarakter svinder ind. Jo tættere Thorkil kommer på døden, des mere nøgtern bliver Astrid Saalbachs prosa ... Dygtigt indfanger hun hospitalsvæsenet i al sin omsorg og brutalitet. Måske endda kærligheden."
- Amalie Langballe

Femina

"Astrid Saalbachs fornemmelse for og baggrund i dramatikken fornægter sig imidlertid ikke, og især replikudvekslingerne er sine steder geniale - og utroligt deprimerende."

Søndag

"Overbevisende, smertelig og rørende."

Litteratursiden

"Astrid Saalbach har skrevet en fremragende roman om en gammel mands uværdige afslutning på livet ... Det her er socialrealisme med et strejf af satire."
- Barbara Rugholm

Bodil Christensen, Nordjyske

"Astrid Saalbachs ’Lindely’ må være en af titlerne på lægestuderendes litteraturmodel. Det er også en roman, der bør læses af ældreministeren, finansministeren (der bevilger resurser til ældre- og handicapområdet) og alle ansatte i sundhedssektoren."

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom ... Lindely er rå, ærlig og autentisk ... Sproget glider let og er en fornøjelse, men romanen gør ondt at læse, for den beskriver en grum virkelighed, vi godt ved eksisterer og venter, men som vi helst fortrænger. Romanen er samtidig gennemstrømmet af en ømhed for livet og for hinanden, og det er velkomment med litteratur, der dækker livets i al sin kompleksitet.
- Gurli Kløvedal

Dansk BiblioteksCenter

"Satirisk fortælling om et liv, der alt andet end pludselig forandres ... Sproget er langsommeligt og næsten kammerspilsagtigt og passer flot til beskrivelsen af Thorkils tilværelse. Karaktererne er stærke og står tydeligt. Romanen egner sig godt til både højtlæsning og læsekredse."
- Karina Høyer / Lektørudtalelse

Bogbloggerdk

"En kærkommen skildring af et stykke velfærdsdanmark, som er under hårdt pres. Det er yderst interessant og relevant læsning ... Lindely er en virkelig god roman."


Køb 'Lindely' hos din foretrukne boghandler

Bog

263 sider

Vejl. udsalgspris: 269,95 kr.

Udg. dato: 11. oktober 2023

Omslag: Simon Lilholt / Imperiet

Format: Indbundet m. smuds

ISBN: 978-87-434-0567-2

Lydbog

5 timer 23 minutter

Udg. dato: 30. november 2023

Indlæst af: Tammi Øst

Omslag: Simon Lilholt / Imperiet

Format: Download

ISBN: 9788743405696

E-Bog

263 sider

Udg. dato: 11. oktober 2023

Omslag: Simon Lilholt / Imperiet

Format: ePub

ISBN: 9788743405689

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu