Sømærke

Sømærke

En poetisk og usentimental undersøgelse af, hvad og hvem der former os – på godt og på ondt.
Læs et uddrag

Erindringsfortælling om at være barn af eventyrere og idealister, men savne kort og kompas til virkeligheden.

Lærke vokser op med et berømt efternavn og en familie i evig bevægelse.

Hun har ni sted- og halvsøskende, men føler sig mest som enebarn. Hendes far sejler på verdens syv have og fylder meget, selv om han findes meget lidt i Lærkes liv.

Hendes mor flytter i kvindekollektiv i en flække i Thy og senere sammen med en ny mand. Den unge Lærke kan hverken finde sine ben i provinsens ungdomsliv eller i sin fars storfamilie af larmende eventyrere. Først da hun flytter til København, lander hun i et liv, der føles som hendes eget.

Gennem en række krydsklip mellem opvækst og voksenliv, Vesterhav og storby, sansning og refleksion tegner Sømærke et ømt og nøgternt generationsportræt. En stærk og rørende dannelsesberetning om rastløshed og længslen efter at finde et ståsted. Og om at turde møde dyb, varig kærlighed, når man er vokset op med idealet om stormfuld og forbigående forelskelse.

Udgivelsesdato: 5. oktober 2023

Lærke Kløvedal
Forfatter

Lærke Kløvedal

Journalist, madanmelder og vært på Danmarks mest downloadede portrætprogram, Det sidste måltid.
Læs mere om Lærke Kløvedal

Forfatterinterview: Lærke Kløvedal om 'Sømærke'

"Det var en følelse af pludselig at kunne trække vejret frit. At kunne begynde at finde min egen stemme og mit eget sprog." Sådan fortæller Lærke Kløvedal om tilblivelsen af erindringsfortællingen Sømærke. Filmen er produceret af Jonas Schnack Krog.
Skriveværkstedet med Lærke Kløvedal

"Man åbner et brev og er på et øjeblik en 15-årig pige i Thy"

Lærke Kløvedal fortæller i 'Skriveværkstedet' om sin arbejdsproces med bogen Sømærke – om at læse gamle breve, om hendes faste skriveuniform og om at finde sit skrivehelle på Den Sorte Diamant med udsigt til himmel og hav.

"Man åbner et brev og er på et øjeblik en 15-årig pige i Thy"

Læsekredsspørgsmål

Brug læsekredsspørgsmålene til at diskutere Sømærke sammen i læsekredsen.

Find spørgsmålene her:

Læsekredsspørgsmål

Anmeldelser

Berlingske

"Lærke Kløvedal skriver smukt om at finde vej i livet ... Den er også hurtigt læst, men det skyldes ikke mangel på dybde. Det skyldes dens poetiske, nogle gange næsten impressionistiske, lethed. Lærke Kløvedal kan sige meget med få ord. Sådan som kun de bedste kan. Med »Sømærke« er hun trådt i karakter som forfatter."
- Søren Kassebeer

Jyllands-Posten

"Kløvedal skriver på en måde, så man føler sig trygt fanget i en erindringsstrøm, der lydefrit veksler fra det blidt vuggende til det kuldslående katastrofale ... Kløvedals blik på sig selv og sit liv er præget af både indsigt og undren. Hun bilder hverken sig selv eller læseren ind at sidde med alle svarene, og det giver teksten liv, når forfatteren kradser i kompleksiteten og nuancerne ... Det er en fornøjelse at sejle med på Kløvedals færd gennem livet, hvor hun loyalt og helt uden at skåne sig selv giver læseren et vindue ind i et både almindeligt og ualmindeligt liv."
- Katrine Sommer Boysen

Kristeligt Dagblad

"En klarsynet almengyldig beretning ... Præget af stor selvindsigt, både i egne og den brogede families dynamikker ... Lærke Kløvedal deler generøst ud af smertelige, præcist skildrede erindringsglimt af et hjerteskærende svigt, der kun opvejes af en sporadisk, skødesløs interesse."
- Anne Skov Thomsen

Litteratursiden

"Lærke Kløvedal debuterer med en bevægende erindringsfortælling om farens fravær, men mest om at finde sin egen kurs i tilværelsen."
- Barbara Rugholm

Bogblogger

"Utrolig læseværdig og sympatisk bog, som får mine varmeste anbefalinger. Jeg blev både glad og rørt under læsningen."

Randiglensbo

"Stærk og tankevækkende erindringsfortælling ... Sømærke er en personlig beretning men også på mange måder et tidsbillede. Lærke Kløvedal fortæller flydende og ligefremt – helt uden falbelader. Fortællingen har rørt mig. En flot debut – et bemærkelsesværdigt talent."

Nordjyske

"DET ER en bog, der er livsbekræftende og tankevækkende. Det er en bog, der fortæller om at blive voksen med alle de valg, der nu følger med... Lærke Kløvedal kan skrive. Og hun viser, at man også kan opleve verden selv om man ikke sejler rundt på de store oceaner."
– Bodil Christensen


Køb 'Sømærke' hos din foretrukne boghandler

Bog

222 sider

Vejl. udsalgspris: 269,95 kr.

Udg. dato: 5. oktober 2023

Omslag: Alette Bertelsen

Format: Hæftet med flapper

ISBN: 978-87-434-0416-3

Lydbog

Udg. dato: 5. oktober 2023

Omslag: Alette Bertelsen

Format: Download

ISBN: 9788743404187

E-Bog

222 sider

Udg. dato: 5. oktober 2023

Omslag: Alette Bertelsen

Format: ePub

ISBN: 9788743404170

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu