Kim Blæsbjerg

Kim Blæsbjerg

Anmelderrost dansk forfatter, som står bag romanen De bedste familier om et fascinerende og skræmmende stykke danmarkshistorie.

"Jeg ser skrivningen som en samtale og tager fat i emner, som jeg håber har relevans for andre mennesker"
- Kim Blæsbjerg

Kim Blæsbjerg (f. 1974) er opvokset i Lemvig i Vestjylland. Han er uddannet fra Forfatterskolen i København i 1997 og cand.mag. i dansk fra Københavns Universitet.

Han debuterede som forfatter i 2002 med kortprosaværket Fælder, og året efter udkom romanen Niels Bohrs kærlighed. I 2007 fik han sit gennembrud med Rådhusklatreren, og han har efterfølgende skrevet Pyramiden (2010) og ungdomsromanen Flugten (2011), om hvilken Weekendavisen skrev:

"Romanen er suverænt skrevet, dybt troværdig og medrivende i en grad, så man bliver fuldstændig opslugt."

Med trebindsværket Desertørerne (2016-2018) modtog Kim Blæsbjerg Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat, og Information kaldte i anmeldelsen trilogien for en "ambitiøs og læseværdig danmarkskrønike", mens Politiken kaldte den "bidsk og tankevækkende".

I De bedste familier er Kim Blæsbjerg tilbage i Vestjylland, hvor kemifabrikken Cheminova udgør fortællingens bagtæppe. Det er en roman om overgangen fra efterkrigstid til moderne velfærdssamfund – og om, hvordan mennesker kan tabe stort midt i det fremskridt, de ellers er en del af.

For De bedste familier modtog Kim Blæsbjerg i 2023 Jyllands-Postens skønlitterære pris, der gives til "en dansk forfatter, som i et skønlitterært værk giver os et nyt blik på eksistentielle emner som livet, døden, kærligheden, de nære og svære relationer mellem mennesker og de afgørende valg, vi træffer i tilværelsen."

I 2024 blev Kim Blæsbjerg tildelt boghandlernes hæderspris De Gyldne Laurbær for De bedste familier.

Forfatteren er yderlige nomineret til DR Romanprisen 2024 for De bedste familier. Juryens motivation for nomineringen lød blandt andet: "De bedste familier er et brag af en roman, der både stiller skarpt på omkostningerne ved overgangen fra efterkrigstid til velfærdssamfund og på køns- og klassekamppen i lyset af en miljøskandale, der stadig har konsekvenser for den danske natur. Bogen rummer flotte karaktertegninger af både vestjydere og københavnere og belyser kulturkampen mellem tradition og modernitet."

Kim Blæsbjerg bor i København sammen med sin kone og deres to snart voksne børn.

De bedste familier
Bog

De bedste familier

En fortælling, der med episk vingefang, detaljerigdom og menneskelig indsigt kaster lys over et fascinerende stykke danmarkshistorie.
Læs mere om De bedste familier

Forfatterinterview: Kim Blæsbjerg om 'De bedste familier'

Kom med til Lemvig og hør Kim Blæsbjerg fortælle om arbejdet med romanen De bedste familier. Filmen er produceret af Barsk Projects / Joakim Sass Züger.

Interview med Kim Blæsbjerg

"Prisen for alt det gode har været tavshed – om forgiftningerne og om miljøforureningen"

I dette interview fortæller Kim Blæsbjerg om, hvordan De bedste familier blev til – om sin research, om sin egen erindring om tavshedskulturens tryk og om forbindelseslinjerne mellem den store og den lille historie i et vestjysk samfund.

"Prisen for alt det gode har været tavshed – om forgiftningerne og om miljøforureningen"

Booking

Foredrag med Kim Blæsbjerg

Vil du gerne booke Kim Blæsbjerg til et foredrag?

For spørgsmål og henvendelser vedrørende arrangementer kan du kontakte forfatteren her ...

Foredrag med Kim Blæsbjerg

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu