Interview med Kir Lykkeberg

"Det er bare særligt, når noget er skabt med nærvær og kærlighed"

1. november 2024

Hvordan kan det skabe ro og fordybelse at klippe en papirblomst? Og hvorfor er det vigtigt at give slip på perfektionismen?

Her kan du møde forfatter Kir Lykkeberg, som fortæller om den skæve skønhed ved hjemmelavede ting, om at tage fantasien i hånden, og om glæden ved at lave noget analogt i en meget digital verden.

'Lav fine papirblomster' af Kir Lykkeberg er en del af Gutkinds 'Syslepauser', som er en serie af små bøger, der giver dig opskrifter på kreative pauser. I bogen lærer du, hvordan du med ganske få materialer kan klippe og folde din helt egen buket af papirblomster.

Hvordan kom du i gang med at være kreativ?

Jeg har altid været meget kreativ og nysgerrig efter at lære nye håndværk og materialer at kende. Jeg elsker ting lavet i hånden. De får deres helt egen skæve skønhed og har en anden energi, når der er lagt tid og opmærksomhed i dem. Håndlavede gaver er de bedste, jeg kan få, og bestemt de bedste jeg kan give. Det er bare særligt, når noget er skabt med nærvær og kærlighed. 

Hvad kan en syslepause bidrage med i hverdagen?

Begrebet craft-psykologi er meget oppe i tiden, og jeg tror bestemt, der er noget om snakken. Jeg mister hurtigt fokus, hvis mine hænder ikke er beskæftiget. Mine tanker vandrer i alle mulige retninger og tager min opmærksomhed væk fra nuet. Men klipper jeg en blomst eller strikker en strømpe, har jeg langt nemmere ved at opleve en ro og fordybelse. Jeg mærker et nærvær med både mig selv, øjeblikket og den kreative proces. Der er en glæde ved at skabe med hænderne og lave noget analogt i den meget digitale verden, vi lever i.

Har du tips og tricks til, hvordan man kommer i gang med sine projekter?

Sæt dig realistiske mål fra start, men også mål du har lyst til at opnå. På den måde bliver du ikke skuffet, men er også motiveret til at komme i gang. Man skal finde en balance mellem at blive udfordret men ikke frustreret.

Selv prøver jeg altid at have en nysgerrig og legende tilgang. Som med det meste andet kræver håndværk øvelse, hvis man vil blive bedre, og selv de dygtigste er aldrig færdige med at lære. Se fejl som små omveje, hvor du lærte noget nyt, og giv plads til langsomheden.

Det er ok, at projekter tager tid, processen er ofte mindst lige så givende som resultatet. En veninde sagde engang til mig: "Man må ikke blive så bange for at træde forkert, at man står stille". Kast dig ud i det, slip perfektionismen og tag fantasien i hånden.

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu