Læsekredsmateriale

Paradis først

af Kristina Stoltz

31. marts 2022

"Kristina Stoltz skriver suverænt om at erindre kærligheden, når den er forbi"
- Politiken

Start den gode samtale om Kristina Stoltz' roman Paradis først i læsekredsen.

Med sin skarpe sans for sproglige detaljer skriver Kristina Stoltz om kærlighed, et politisk forarmet USA og den menneskelige bevidsthed.

"En kompositionsmæssig og artistisk bedrift … Kristina Stoltz har skrevet superaktuel »amerikansk roadmovie« om mødet med den tabte kærlighed," sådan skrev Berlingske om Paradis først.

Diskutér romanen sammen i læsekredsen med spørgsmålene.


Læsekredsspørgsmål

• Kristina og Marlon mødte hinanden første gang som unge i USA. Kristina erindrer og beskriver dette møde forskelligt i løbet af fortællingen – Hvorfor gør hun det? Hvad betyder det?

• Romanen springer mellem nutid og fortid og 1-person og 3-person – hvad gør det, at historien er fortalt på denne måde? Hvilken effekt har det på læseoplevelsen?

• I begyndelsen siger Kristina, at der ikke findes racisme i Danmark. Hvilken opfattelse har Kristina og Marlon hver især af racisme? På hvilke måder adskiller deres opfattelser sig fra hinanden? Hvordan påvirker de hinandens opfattelser?

• Hvilket kulturelt og historisk billede skrives der frem af USA? Hvordan adskiller det sig fra beskrivelserne af Danmark og Krakow?

• Hvad kendetegner Kristinas kærlighed til Marlon?

• Hvordan er det 'at erindre' skildret i romanen? Hvordan er det aflejret i sproget, og i den måde bogen er fortalt?

• Hvilket syn på kærlighed, omsorg og nære relationerne oplever du/I gennem Kristinas blik og hendes forhold til Marlon? Fremstår det ømt, kynisk eller naivt? Hvorfor?

Download og print læsekredsspørgsmålene her.

Læsekredsspørgsmål

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu