Jan Grue modtager P.O. Enquist-prisen
Pressemeddelelse

Jan Grue modtager P.O. Enquist-prisen

September 16, 2021

"Jan Grue taler med en stemme, der skal høres."
- Juryen

P.O. Enquist-prisen, der er en af Nordens mest prestigefulde litterære priser, tildeles hvert år "en yngre forfatter på vej ud i Europa". Norske Jan Grue modtager prisen i år for sin selvbiografiske bog Hvis jeg faller (2021, Norge), der udkommer på dansk i efteråret 2022 på Gutkind Forlag.

Juryens motivering lyder: I en tid, hvor grænsen mellem fakta og fiktion konstant udfordres, viser han, hvordan et selvbiografisk værk kan drage fordel af romanens egenskaber: det er hjerteskærende, sårbart og analytisk på en måde, der kræver præcision i udførelsen og en sikker stilistisk hånd. Kort sagt: Jan Grue taler med en stemme, der skal høres.

Jan Grue (f. 1981, Oslo) debuterede i 2010 med novellesamlingen Alt under kontroll og har siden udgivet flere bøger inden for forskellige genrer. I 2018 udkom den selvbiografiske bog Jeg lever et liv som ligner deres, der blev nomineret til Nordisk Råds litteraturpris og for nylig høstede fremragende anmeldelser, bl.a. i The New York Times, da den udkom i USA. Grues seneste erindringsbog, Hvis jeg faller, udkom i august 2021 i Norge og fik en strålende modtagelse af kritikerne.

Billede af hovedpersonen

Forfatteren udtaler: "Jeg er meget glad og taknemmelig for prisen, ikke mindst for at juryen fremhæver de litterære muligheder, der findes i erindringsgenren. Dette føles også som en anerkendelse af, at handicap er et rigt litterært tema – og en vigtig del af det menneskelige erfaringsgrundlag."

"Jan Grues selvbiografisk-essayistiske forfatterskab er et klogt og generøst tilbud om at få udvidet vores forståelse af, hvad ”the human condition” også kan indebære. Et blik på en krop og ind i en sjæl, der angår os alle med de styrker og begrænsninger, vi hver især er udstyret med. Efter endt læsning er man ikke bare klogere på forfatteren og hans livsvilkår, men også på sig selv. Jan Grue gør det individuelle universelt vedkommende," udtaler Jacob Søndergaard, forlægger og direktør for Gutkind.

Per Olov Enquists pris er opkaldt efter den verdensberømte svenske forfatter Per Olov Enquist, der vandt Nordisk Råds litteraturpris i 1969. Prisen blev oprettet i 2004 af forfatterens svenske forlag, Norstedts, hans udenlandske forlag og bogmessen Bok & Bibliotek i Göteborg.

Prisen uddeles årligt til "en yngre forfatter på vej ud i Europa" med stor vægt på forfatterens seneste udgivelse. Mange af prisvinderne er efter modtagelsen udkommet på flere sprog. Prissummen er på 5000 euro. Tidligere vindere er bl.a.: Asta Olivia Nordenhof (2020), Caroline Albertine Minor (2018) og Helle Helle (2009).

---
Foto @ Anne Valeur

For mere info, kontakt forlagsdirektør Jacob Søndergaard: jacob.sondergaard@gutkind.dk

Ved ønske om PR-foto af Jan Grue, kontakt pressechef Mette König:
mette.konig@gutkind.dk

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu