"En vidunderlig forfatter, der samtidig er en eminent sangskriver." - Dy Plambeck
Stine Pilgaards sange udkommer i Højskolesangbogen

"En vidunderlig forfatter, der samtidig er en eminent sangskriver." - Dy Plambeck

Den 19. udgave af Højskolesangbogen byder på 151 nye sange. Fire af dem kommer fra Stine Pilgaards bestsellerroman 'Meter i sekundet'.

Wednesday, November 11, 2020

Højskolesangbogen er en af Danmarks bedst sælgende bøger og har i over 100 år spillet en væsentlig rolle i den danske sangtradition. Sangbogen bliver kun opdateret ca. hvert 10-17 år, og det er derfor en stor begivenhed, når sangskrivere og komponister optages i den.

I den nye udgave indgår fire ud af i alt ni sange, som Stine Pilgaard har skrevet til sin roman Meter i sekundet, der udkom den 15. maj 2020 og siden har ligget fast placeret på bestsellerlisterne.

Om begrundelsen for valget af de fire sange fortæller forfatter og medlem af Højskolesangbogsudvalget Dy Plambeck:

"Stine Pilgaard er noget så sjældent som en vidunderlig forfatter, der samtidig er en eminent sangskriver. Særligt fordi hun tør gå ind i sangens univers og både lytte til og udfordre, hvad den genre kan rumme. Det gør hun med stor sproglig præcision og nogle billeder, som er særegne. Med poetisk stemme leder hun os ind i nogle grundlæggende menneskelige følelser af længsel, kærlighed, glæde og sorg, der både vækker genklang og får os til at se os selv på ny."

Billede af hovedpersonen

Hør sangene fra 'Meter i sekundet'

De fire sange fra Meter i sekundet, som er optaget i Højskolesangbogen, er:

Fortabt er jeg stadig (komponist: Katrine Muff Enevoldsen)

Sommersang uden sol (komponist: Katrine Muff Enevoldsen)

Forårssang uden håb (komponist: Kristina Holgersen og Anders Greis)

Vintersang uden sne (komponist: Lasse Skovgaard).

Se musikvideoerne til de tre første sange nedenfor.

Musikvideo: 'Fortabt er jeg stadig'

Sangen Fortabt er jeg stadig skrev Stine Pilgaard oprindeligt som en fødselsdagsgave til sin kæreste på Lisbeth S. Andersens salme Du fødtes på jord. Sidenhen har sanger og komponist Katrine Muff Enevoldsen sat musik til, og det er hendes version, der i dag er den officielle. Hør Katrine synge og spille sangen i videoen.


Musikvideo: 'Sommersang uden sol'

I 2021 udgiver Katrine Muff Enevoldsen og musikeren Anders Stig Møller et album med alle sangene fra Meter i sekundet. I videoen kan du høre deres udgave af Sommersang uden sol, som også er at finde i den nye højskolesangbog.


Musikvideo: 'Forårssang uden håb'

Komponist og tekstforfatter Kristina Holgersen har sammen med guitarist Anders Greis lavet en fortolkning af Stine Pilgaards Forårssang uden håb. Se og hør dem spille sangen her.


Om Højskolesangbogen

Højskolesangbogen blev udgivet for første gang i 1894 og er i dag blandt Danmarks bedst sælgende bøger. Seneste og 18. udgave fra 2006 er solgt i over 400.000 eksemplarer. Den 12. november 2020 udkommer 19. udgave, der indeholder i alt 601 sange, heraf 151 nye.

Bogen udgives af Forlaget Højskolerne, der har til huse i Folkehøjskolernes Forening. Foreningen nedsatte i 2018 et sangbogsudvalg, der har arbejdet med at udvælge sange til den 19. udgave.

Om udgivelsen af den nye udgave siger formand Jørgen Carlsen:

”Vi har arbejdet med en ajourføring af Højskolesangen – så den er i øjenhøjde med Danmark anno 2020 og giver et samlet billede af det kulturelle miljø i nutidens Danmark. På den ene side er den tro mod traditionen, på den anden side har den fornyelsen i sig."

Læs mere på: www.hojskolesangbogen.dk

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu