Analfabeten

Analfabeten

Agota Kristofs selvbiografiske fortælling om livet som flygtning og forfatter.
Læs et uddrag

"Stor europæisk litteratur om, hvad eksilet gør ved mennesker og deres sprog."
- Information

Hun lærer at læse allerede som fireårig og opdager tidligt glæden ved at opdigte sine egne historier. Senere bliver hun sendt på kostskole, hvor hun opfinder et kodesprog, så hun kan have sin dagbog i fred. Da hun er 21, invaderer russerne Ungarn, så hun må flygte med sin mand og deres lille barn.

Familien ender i den fransktalende del af Schweiz, og Kristof må som ung voksen lære et helt nyt sprog. Sideløbende med sit arbejde på en fabrik skriver hun digte i en lille notesbog, og med tiden samler hendes tekster sig til en roman med titlen Det store stilehæfte.

Analfabeten består af korte erindringsstykker, der lavmælt og præcist skildrer tab og fremmedfølelse.

Den er en flygtningehistorie, der beskriver besværet ved at leve i et land, der ikke er ens eget og skrive på et sprog, der truer med at udslette modersmålet. Men den er også historien om en stor forfatters tilblivelse – og et vidnesbyrd om litteraturens lindrende kraft.

Bogen er forsynet med et forord af Naja Marie Aidt og oversat til dansk af Caroline Albertine Minor.

Udgivelsesdato: 23. november 2022.

Agota Kristof
Forfatter

Agota Kristof

Ungarsk forfatter, som modtog flere priser for sit forfatterskab bl.a. Den Europæiske Litteraturpris og Gottfried Keller-prisen.
Læs mere om Agota Kristof

Anmeldelser

Politiken

"Alt er skildret i enkle sætninger, Kristofs sprog er - som forfatter Naja Marie Aidt skriver i forordet - kort og præcist, virkelighedsnært og ærligt. I første omgang næsten som en mat baggrund, der får en til at spærre øjnene vidt op, når Kristof pludselig skriver om »barndommens sølvtråd«, eller når en besjæling helt undtagelsesvis sniger sig ind som i skildringen af kostskolens ensomme nætter ... Det varer dog ikke længe, før man fatter, at det, der gør ' Analfabeten' uforglemmelig, er dens benhårde enkelthed ... Kristofs ejendommelige stil er slet ikke så usminket, snarere uhyre kultiveret."
- Benedicte Gui de Thurah Huang

Information

"Hvad Marcel Proust brugte 3.200 sider på, klarer Agota Kristof (1935-2011) på omtrent 60 ... Stor europæisk litteratur om, hvad eksilet gør ved mennesker og deres sprog."
- Bodil Skovgaard Nielsen

Weekendavisen

"I disse russiske ekspansionstider er genintroduktionen af Agota Kristofs flygtningelitteratur indlysende nødvendig ... en eminent litterær stillist, der med sin smykkeløse prosa skaber frapperende resultater af uforglemmelige og foruroligende scener. I et lavmælt, kontrolleret sprog dissekerer hun menneskets angst, kynisme og overlevelsesdrift, så man snapper efter vejret ... Analfabeten er musisk oversat af Caroline Albertine Minor."
- Klaus Rothstein

Jyllands-Posten

"En ultranøgtern, usentimental skildring af et liv med store afsavn ... Man skal selvfølgelig læse Kristofs lille bind erindringer, som giver den mentale og historiske baggrund for Det store stilehæfte."
- Erik Svendsen

Litteratursiden.dk

"Elegant, sofistikeret, simpelt, hårdt, smukt og rørende. Hvis man ikke har læst Kristof før, er det her et glimrende sted at starte, før man giver sig i kast med trilogien, der starter med Det store stilehæfte.”
- Katja Norup Petersen

Dansk BiblioteksCenter

"En bog, som selv om den er lille i omfang og lavmælt skrevet, rører læseren stærkt. Agota Kristof skriver enkelt i korte sætninger uden at tolke og uden at være sentimental, og det er måske det, som gør oplevelsen så intens."
- Elisabeth Bennetsen / Lektørudtalelse

Femina

"Når det eneste problem med en bog er, at den er for kort, så står man med et luksusproblem ... Selvbiografien fra den ungarske forfatter er rørende, øm og utroligt velskrevet."
- Anna Møller

Magasinet Liv

"En meget bevægende erindringsroman, som ærligt og uforglemmeligt fortæller om det sår, der aldrig går væk, når man er tvunget til at flygte fra sit land, sit folk og sit sprog, og det selv om man er dygtig og ressourcestærk og senere bliver prisbelønnet og feteret forfatter."
- Caroline Rutter

K's Bognoter

"Agota Kristofs erindringsbog er en lille og umiddelbart let læst sag, men den har litterær tyngde ... begavet reflektion over flygtningens erfaring i et fremmed land og et fremmed sprog."

Bogmennesket

"Stor litteratur – og én af de bøger, du kommer til at vende tilbage til igen og igen"

Bogglaede

"Livsbekræftende, rørende og fuldstændig enestående."

Bogblogger.dk

"Stor litteratur ... små bidder af forfatterens liv, hentet fra erindringen og på fornemste måde skrevet ned til eftertiden."

Bbcs.bogunivers

"Lillebitte, fin og usentimental skildring om kompleksiteten ved et liv i eksil."


Køb 'Analfabeten' hos din foretrukne boghandler

Bog

80 sider inkl. forord af Naja Maria Aidt

Vejl. udsalgspris: 129,95 kr.

Udg. dato: November 23, 2022

Oversætter: Caroline Albertine Minor

Omslag: Kasper Vang

Format: Indbundet m. smuds

ISBN: 978-87-434-0297-8

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu