Forladtheden

Forladtheden

En stærk slægtsroman som bygger på forfatterens egen familiehistorie.
Læs et uddrag

"Optrevler slægtens smertepunkter i en fængslende og vedkommende debutroman."
- Weekendavisen

Forladtheden er en slægtsroman som bygger på Elisabeth Åsbrinks egen familiehistorie. Den følger tre kvinder fra tre generationer, Rita, Sally og Katherine, i tre forskellige byer, London, Stockholm og Thessaloniki. Historien udspiller sig over det meste af det 20. århundrede med spor tilbage til de jødiske forfædres skæbne.

Jeg-fortælleren vil én gang for alle sætte navn på den mørke skygge, der har fulgt hende gennem livet, og som hun fejlagtigt regner for en normaltilstand. Ved at dykke ned i Rita, Sally og Katherines skæbner erkender hun, hvordan had og hemmeligheder har påvirket hendes familie over tid, og hvordan en følelse af forladthed destilleres gennem generationer.

Som fortælleren siger: "Jeg var nødt til at forstå min mors ensomhed for at forstå min egen. Og for at forstå hende, måtte jeg også forstå min mormor Rita. Udforskningen førte mig videre til min morfar. Hvem var han, denne mand som jeg aldrig nåede at møde?"

Forladtheden er en fængslende beretning om kærlighed og eksil, og om menneskeliv i hadets skygge. Den er også en udforskning af, hvordan de vilkår, vi lever under, former dem vi er, og hvorfor vi har behov for både at huske og at glemme - og for at fortælle historier for at kunne leve.

Romanen er oversat af Juliane Wammen, der bl.a. har oversat Rachel Cusk, Han Kang og Djuna Barnes. Hun er formand for DOF, Dansk Oversætterforbund, og har været medlem af legatudvalget for litteratur under Statens Kunstfond.

Udgivelsesdato: 24. marts 2021.

Elisabeth Åsbrink
Forfatter

Elisabeth Åsbrink

Prisbelønnet og anmelderrost svensk forfatter, journalist og kulturdebattør. Hun har modtaget Augustprisen, Kapúscinski Award og Dansk-svensk Kulturfonds kulturpris.
Læs mere om Elisabeth Åsbrink

Elisabeth Åsbrink læser højt fra 'Forladtheden'

"Jeg fødtes flugtparat. Før jeg overhovedet var gammel nok til at vide hvad der var sket, vidste jeg at det kunne ske igen." - uddrag fra romanen.

Elisabeth Åsbrink fortæller om 'Forladtheden'

"Tre generationer af kvinder, tre generationer af hemmeligheder, tabuer og løgne. Hvordan blev vi sådan? Det undrede jeg mig over og har gjort det hele mit liv." - Elisabeth Åsbrink


Anmeldelser

Weekendavisen

"Optrevler slægtens smertepunkter i en fængslende og vedkommende debutroman ... Skarpt blik for alt det, der aflejres og ophobes i sproget, for de små skred og de store forandringer."
- Benedicte Gui De Thurah Huang

Information

"Godt fortalt ... Skildringen af moren som den truende, konstant uforudsigelige 'morsky', set i den lille Katherines perspektiv, er fintfølende sanset og skildret. Den er også rystende forfærdelig."
- Thomas Thurah

Jyllands-Posten

"Elisabeth Åsbrink folder sig ud som en overbevisende skønlitterær forfatter ... Journalist med stort J i den voldsomt interessante historiske redegørelse ... temaet - tavshedens forbandelse - står klokkeklart og uimodsigeligt"
- Henriette Bacher Lind

Litteratursiden

"Elisabeth Åsbrink fortæller om sin slægts ensomme historie i en dyb og stærk roman, fortalt i et smukt og poetisk sprog."
- Anne Grete Jacobsen

Kulturen.nu

"Stærk, velskrevet slægtsroman, der fortæller tre kvinders historie i det 20. århundrede. En medrivende fortælling om, hvordan de og vi påvirkes af den opvækst og de vilkår, vi fik."
- Pernille Lisborg

Dansk BiblioteksCenter

"En kompleks og stor roman om ensomhed, had, eksil, erindring og kærlighed."
- Karina Høyer/lektørudtalelse

Bogvægten

"En gribende beretning om familiebånd, skæbne, jødedom og fremmedhad … Anbefales til alle med interesse for historiske romaner og slægtsfortællinger"
- Birte Strandby

Arbejderen

"Velskrevet, fængslende og oplysende."
- Margit Andersen

Littuna.nu

"En roman med dybde ... Forladtheden er et godt bevis på, at vi alle kommer med bagage, og det kan være spændende at dykke ned i den, for at få en forståelse for, hvorfor ens familiemedlemmer handler, som de gør, eller hvorfor man selv gør – måske er der gået mere i arv end gener."


Køb 'Forladtheden' hos din foretrukne boghandler

Bog

320 sider

Vejl. udsalgspris: 299,95 kr.

Udg. dato: March 24, 2021

Oversætter: Juliane Wammen

Omslag: Alette Bertelsen

Format: Indbundet

ISBN: 978-87-434-0057-8

Lydbog

Vejl. udsalgspris: 169,95 kr.

Udg. dato: March 24, 2021

Oversætter: Juliane Wammen

Indlæst af: Katarina Lewkovitch

Omslag: Alette Bertelsen

Format: Download

ISBN: 978-87-434-0059-2

E-Bog

320 sider

Vejl. udsalgspris: 169,95 kr.

Udg. dato: March 24, 2021

Oversætter: Juliane Wammen

Omslag: Alette Bertelsen

Format: ePub

ISBN: 978-87-434-0058-5

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu