Hvis jeg var mand

Hvis jeg var mand

Nuancerede og engagerede essays om at være mand, far, forfatter og feminist.
Læs et uddrag

"Geir Gulliksens essays om mænd og maskulinitet burde blive en folkebog"
- Weekendavisen

Hvorfor er maskuliniteten så skrøbelig? Det er det polemiske spørgsmål, der driver Geir Gulliksens essaysamling om mænd, køn og seksualitet. Teksterne handler om faderskab, kvindelige forbilleder og feminismens betydning i en mands liv.

Gulliksen tager udgangspunkt i genkendelige hverdagssituationer, hvor maskulinitetens absurde begrænsninger træder tydeligt frem: Hvorfor er det umandigt at sidde ned og tisse? Hvorfor føles det umuligt at gå ud på gaden i regnen med en lille rød paraply?

Ligesom i sine romaner er Gulliksen nuanceret, nysgerrig og kritisk. Hans blik på sig selv og sine omgivelser er både åbent og hårdt. Mellem disse poler finder Gulliksen et håb, der kan besvare et af tidens store spørgsmål: Hvor findes frirummet for den moderne mand?

Hvis jeg var mand er oversat fra norsk af Niels Lyngsø, som er dansk skønlitterær forfatter, lyriker og oversætter. Desuden er han cand.phil. i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet.

Udgivelsesdato: 11. januar 2023.

Geir Gulliksen
Forfatter

Geir Gulliksen

Anmelderrost norsk forfatter og forlægger, der har udgivet både romaner, digte, essays og børnebøger.
Læs mere om Geir Gulliksen

Anmeldelser

Weekendavisen

"Geir Gulliksens essays om mænd og maskulinitet burde blive en folkebog ... Gulliksens eminente essaysamling er for alle læsere, mænd som kvinder, unge som gamle ... Vigtige pointer i en tidsalder, hvor nye kønskvadrater bakses op ... Jeg vil snarest muligt genlæse Geir Gulliksens essays om mænd."
- Joakim Jakobsen

Berlingske

"Gulliksen er også en klog mand. For det begavede indhold af bogen, der består af 15 tekster fordelt på 192 sider, er ikke skrevet med knyttede næver og ladt pistol i buksekanten. I stedet bevæger Gulliksen sig rundt med åbne arme, oprigtig nysgerrighed, nærmest hudløs ærlighed og med et genuint ønske om at forstå sig selv og andre ... et befriende særsyn i en debatsfære, der mest af alt, i hvert fald tit og ofte, kan føles som et Jerry Springer-show, hvor det hele ender i raseri og stolekast."
- Jakob Genz

Søndag

"Som i sit øvrige forfatterskab er Geir Gulliksen superb til at skildre den følsomme og skrøbelige forbindelse mellem en forælder og et barn ... Geir Gulliksen beviser, at han har et unikt blik for menneskets dybder og formår at skrive virkeligheden frem på en nøgen baggrund."
- Anna Møller

Litteratursiden

"Først og fremmest en talentfuld romanforfatter, ja, en af de mest toneangivende forfattere i nordisk samtidslitteratur."
- Lise Vandborg

Laesekrogen

"Jeg er helt vild med Gulliksens måde at formulere sig på. I sine essays er han velformuleret, refleksiv og ærlig."


Køb 'Hvis jeg var mand' hos din foretrukne boghandler

Bog

192 sider

Vejl. udsalgspris: 249,95 kr.

Udg. dato: January 11, 2023

Oversætter: Niels Lyngsø

Omslag: Aina Griffin & Marlene Diemar, Imperiet

Format: Softcover med flapper

ISBN: 978-87-434-0235-0

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu