Daniel Dalgaard

Daniel Dalgaard

En af dansk litteraturs unge, stærke stemmer. Har bevæget sig fra kritikerroste digtsamlinger til en stor, vilter roman om magt og afmagt.

"Daniel Dalgaard imponerer med et episk vovestykke"
- Kristeligt Dagblad om Sfinx

Daniel Dalgaard (f. 1987, Ringe) er uddannet fra Forfatterskolen, har en bachelor i Litteraturhistorie fra Aarhus Universitet og er tidligere underviser på Vestjyllands Højskoles forfatterlinje.

I 2013 debuterede han med digtsamlingen Vi er ikke konger og markerede sig fra begyndelsen som en ny, ung og stærk lyriker:

”Daniel Dalgaards digte er excentriske, uforudsigelige og energiske … I bogen skiftes der stil og stemning hundredvis af gange og ofte med fascinerende resultater. Det kan være fra abstrakte poetologiske refleksioner til dagligdags oplevelser … At Daniel Dalgaard er en af de digtere, som man kommer til at høre mere til, hersker der ingen tvivl om efter denne talentfulde debut.” – Kristeligt Dagblad.

I 2015 fulgte udgivelsen Spejlkamel, en samling charmerende og raffinerede digte, der med afsæt i hverdagslige oplevelser og erindringer kredser om små ydmygelser, skam, det latterlige, social akavethed – og om at gå i Føtex en onsdag klokken 11.30. Om bogen skrev pressen:

”Fascinerende læsning ... Et pragteksempel på, hvordan den litterære form kan indfange denne erindringens dynamik. Med digterens aktuelle tilværelse som resonansbund præsenteres vi her for et mangefold af barndomsminder, der folder sig ind og ud af nutiden som flot associerede hukommelsesspor, vi som læsere kan følge med i.” - Jyllands-Posten

”Udsøgt. Daniel Dalgaard jager omhyggeligt gamle ydmygelser gennem snørklede hjernevindinger og finder - heureka! - sin egen stemme.” – Weekendavisen

Derudover har han bidraget til adskillige antologier og tidsskrifter.

I 2021 udkom Daniel Dalgaard med sin første roman Sfinx, der fik en flot modtagelse i pressen. Bl.a. skrev Jyllands-Posten i en femstjernet anmeldelse:

"En foruroligende, intens og morsom debutroman ... Bobler og syder af akut præcise sproglige og sociale iagttagelser ... Jeg glæder mig allerede til at gå om bord i den igen."

Sfinx
Bog

Sfinx

Stor og vilter roman om magt og afmagt og ønsket om at skabe sin egen fortælling.
Læs mere om Sfinx

Forfatterinterview: Daniel Dalgaard fortæller om 'Sfinx'

"Jeg har brugt omkring fem år på at skrive romanen, i den tid har jeg haft fire forskellige chefer og tre forskellige biler og fået to børn – og så er det så blevet til én roman," sådan siger Daniel Dalgaard om skriveprocessen bag Sfinx.

Interview med Daniel Dalgaard

"Man bliver skubbet ud i kroge af sig selv, man ikke bryder sig om at kendes ved"

Med Sfinx har Daniel Dalgaard skrevet en roman om magt, afmagt og de ting, som former os.

Bogen har været seks år undervejs, og i dette interview fortæller han om, hvordan fortællingen er opstået.

"Man bliver skubbet ud i kroge af sig selv, man ikke bryder sig om at kendes ved"

Booking

Foredrag med Daniel Dalgaard

Daniel Dalgaard holder foredrag med udgangspunkt i Sfinx (2021).

Foredragene kan vinkles forskelligt, hvis der er ønske om det. Emner kunne for eksempel være:

  • Præsentation af Sfinx. Foredrag og oplæsning af bogen. Hør om romanen og forfatteren og om nogle af de mange historier bag.

  • Inspiration fra verdenshistorien. Sfinx trækker tråde til både historiske personer og begivenheder. Foredrag med oplæsning og eksempler på brugen af historiske hændelser i Sfinx.

  • Multiplot. Hør om tankerne bag romanens struktur og flersporede fortælling.

  • Børn og forældre. Om forholdet mellem børn og deres forældre i forskellige generationer som det udspiller sig i romanen.

  • Tilstedeværelsen i andres samtaler. Om rygter og alle de samtaler vi har om dem, som ikke er tilstede.

Daniel Dalgaard tilbyder også undervisning i kreativ skrivning, enten som workshops eller i længere forløb.

Læs mere og kontakt Daniel Dalgaard her.

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu