Jan Grue

Jan Grue

Norsk forfatter, der bl.a. har modtaget P.O. Enquist-prisen – en af Nordens mest prestigefulde litterære priser.

"Jeg tror, at verden er uendeligt meget stærkere end mig, og alligevel forsøger jeg at få min vilje i forhold til den."
- Jan Grue

Jan Grue (f. 1981) er ph.d. i lingvistik og professor ved Universitetet i Oslo. Han debuterede som forfatter i 2010 med novellesamlingen Alt under kontroll og har siden udgivet både noveller, børnebøger, faglitteratur og en enkelt roman.

I 2018 udkom den selvbiografiske bog Jeg lever et liv som ligner deres (da. Jeg lever et liv som ligner jeres, 2022), der tager afsæt i Jan Grues sjældne muskelsygdom, og hvad det vil sige at leve et liv med en sårbar krop.

For Jeg lever et liv som ligner jeres blev han tildelt Kritikerprisen og nomineret til Nordisk Råds litteraturpris 2018. Også langt uden for Norden er bogen blevet hyldet. I New York Times skrev Michael J. Fox fx en begejstret anmeldelse af bogen.

I 2021 blev Jan Grue tildelt P.O. Enquist-prisen, en af Nordens mest prestigefulde litterære priser, for erindringsbogen Hvis jeg faller. I forbindelse med prisoverrækkelsen udtalte forfatteren:

"Jeg er meget glad og taknemmelig for prisen, ikke mindst for at juryen fremhæver de litterære muligheder, der findes i erindringsgenren. Dette føles også som en anerkendelse af, at handicap er et rigt litterært tema – og en vigtig del af det menneskelige erfaringsgrundlag."

Jeg lever et liv som ligner jeres
Bog

Jeg lever et liv som ligner jeres

En prisnomineret fortælling om at være et almindeligt menneske i en ualmindelig krop.
Læs mere om Jeg lever et liv som ligner jeres

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu