Kristina Stoltz

Kristina Stoltz

Siden sin debut har Kristina Stoltz fornyet sig fra bog til bog og er en af sin generations mest kritikerroste forfattere.

"Kristina Stoltz er en af vores allermest interessante og alsidigt talentfulde forfattere"
- Jyllands-Posten

Kristina Stoltz (f. 1975, Frederiksberg) har udgivet både digte, noveller, børnebøger og romaner og modtaget flere priser og legater for sit forfatterskab. Hun bevæger sig frit mellem genrer, og karakteristisk for forfatterskabet er, at hun med hver udgivelse går ad nye litterære veje. Et fællestræk for Kristina Stoltz’ værker er dog en særlig sprogtone og en åbenhed for verden og sprogets muligheder.

Hun har studeret litteraturvidenskab og teologi, men færdiggjorde aldrig studierne. Hun debuterede i 2000 med digtsamlingen Seriemordere og andre selvlysende blomsterkranse, og i 2006 fulgte romanen Turisthotellet.

I 2011 udkom hendes anden roman, Æsel, om hvilken Politiken skrev: "Kristina Stoltz har begået et overbevisende og velgørende ambitiøst værk, der formår både at tilfredsstille litterære, sproglige og psykologiske krav og troværdigt beskrive et eksotisk og svært emne ... Kristina Stoltz er en forfatter, vi skal regne med.”

Siden har hun udgivet flere romaner, herunder skilsmisseromanen Som om (2016), der blev nomineret til DR Romanprisen, og romanportrættet af den franske kunstner Claude Cahun.

I en 6-stjernet anmeldelse skrev Berlingske om Cahun (2019): "Kristina Stoltz’ formfuldendte biografiske roman om en af de første »offentlige« gender queers, franske Claude Cahun, er et mesterværk, der i et pletskud skriver sig ind i vores kontrolfreakede samtid. Den er meget andet og mere end et feltstudie i flydende køn og seksualitet."

Romanen blev nomineret til Montanas litteraturpris. Derudover har hun modtaget Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat i 2019.

I 2020 udkom Kristina Stoltz med romanen Paradis først, der modtog store roser fra den danske kritikerskare. Bl.a. skrev Kristeligt Dagblad i deres 5-stjernede anmeldelse af bogen: "Paradis først er på samme tid et anderledes Amerika-portræt og en inciterende rejse i den menneskelige bevidsthed … Stærkt, som en dansk forfatter fornyer road-romangenren, går ind i den og gør den til sin egen. For dette mod til at være alsidig og eksperimenterende, altid at være på vej, skal man læse Kristina Stoltz."

Forfatterinterview: Kristina Stoltz om 'For evigt'

"Romanen er inspireret af min egen familiehistorie" siger Kristina Stoltz om For evigt. Her fortæller hun om inspirationen til den vidt forgrenede samtidsroman om tre generationer af kvinder.
Filmen er produceret af Jonas Schnack Krog.
Interview med Kristina Stoltz om 'Paradis først'

"Romanen har ulmet i mig i mange år, men jeg har ikke været i stand til at skrive den før nu."

Med Paradis først har Kristina Stoltz skrevet en roman om et stormfuldt kærlighedsforhold - og om at erindre en kærlighed, der var engang.

I dette interview fortæller hun om, hvordan hun fik idéen til romanen, hvorfor hun har valgt at kalde hovedkarakteren det samme som sig selv, og hvorfor det har taget hende flere år at skrive kærlighedshistorien om Marlon og Kristina.

"Romanen har ulmet i mig i mange år, men jeg har ikke været i stand til at skrive den før nu."

Hør Kristina Stoltz fortælle om 'Paradis først'

Hvad er kærlighed? Hvordan erindrer vi den, når den er forbi? Kristina Stoltz svarer på spørgsmål om Paradis først, og hvad det har betydet for hende at skrive romanen.
Booking

Foredrag med Kristina Stoltz

Vil du gerne booke Kristina Stoltz til et foredrag?

For spørgsmål og henvendelser vedrørende arrangementer kan du læse mere på forfatterens hjemmeside.

Foredrag med Kristina Stoltz

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu