Paradis først

Paradis først

En fortælling om kærlighed og erindring, en tour de force gennem et menneskes bevidsthed.

"Kristina Stoltz skriver suverænt om at erindre kærligheden … Paradis først er en type både nøgtern, sanselig og klog kærlighedsfortælling, som man ikke ser hver dag på dansk."
- Politiken

Med romanen Paradis først skildrer Kristina Stoltz et stormfuldt kærlighedsforhold mellem en dansk kvinde og en amerikansk mand. Det er en fortælling om kærlighed og erindring. Men også en fortælling om det racistiske, voldelige og politisk forarmede USA.

I romanen vender hovedkarakteren Kristina tilbage til USA for at gense sin ungdomskæreste, som hun ikke har set i næsten tyve år. Besøget, der ikke varer mere end en lille uge, bringer et hav af minder frem om det forhold, hun havde til Marlon i 1990’erne, de år de tilbragte sammen i København og i Californien, de begivenheder, der fandt sted imellem dem men også i verden på det tidspunkt.

I Paradis først undersøger Kristina Stoltz, hvordan erindring fungerer. Er det, vi husker sandt i forhold til, hvad der virkelig skete, eller forrykker minderne sig hele tiden, så de kommer til at spejle den nutid, vi befinder os i? Og hvordan ændrer kærligheden sig i takt med erindringen – den, der var engang, og den der er nu?

I sin anmeldelse af bogen skrev Klaus Rothstein fra Weekendavisen: "Kristina Stoltz' nye roman om farver og fordomme og kærlighed og krop er et teknisk perfekt og pertentligt prosastykke ... Bogen er forførende og forvirrende som livet selv ... En roman, som elegant - og med akut aktualitet - udpeger nogle af vor tids mest påtrængende problemer."

Udgivelsesdato: 17. september 2020.

Kristina Stoltz
Forfatter

Kristina Stoltz

Siden sin debut har Kristina Stoltz fornyet sig fra bog til bog og er en af sin generations mest kritikerroste forfattere.
Læs mere om Kristina Stoltz

Bogtrailer: 'Paradis først' af Kristina Stoltz

Med sin skarpe sans for sproglige detaljer skriver Kristina Stoltz i 'Paradis først' om kærlighed, et politisk forarmet USA og den menneskelige bevidsthed.

Find læsekredsspørgsmål

Brug læsekredsspørgsmålene til at diskutere Paradis først sammen i læsekredsen.

Find spørgsmålene her

Find læsekredsspørgsmål

Anmeldelser

Politiken

"Kristina Stoltz skriver suverænt om at erindre kærligheden, når den er forbi … Paradis først er en type både nøgtern, sanselig og klog kærlighedsfortælling, som man ikke ser hver dag på dansk."
- Alexander Vesterlund

Weekendavisen

"Kristina Stoltz' nye roman om farver og fordomme og kærlighed og krop er et teknisk perfekt og pertentligt prosastykke ... Bogen er forførende og forvirrende som livet selv ... En roman, som elegant - og med akut aktualitet - udpeger nogle af vor tids mest påtrængende problemer."
- Klaus Rothstein

Kristeligt Dagblad

"Paradis først er på samme tid et anderledes Amerika-portræt og en inciterende rejse i den menneskelige bevidsthed … Stærkt, som en dansk forfatter fornyer road-romangenren, går ind i den og gør den til sin egen. For dette mod til at være alsidig og eksperimenterende, altid at være på vej, skal man læse Kristina Stoltz.”
- Michael Bach Henriksen

Jyllands-Posten

"Eminent god kærlighedsfortælling"
- Katrine Sommer Boysen

Berlingske

"En kompositionsmæssig og artistisk bedrift … Kristina Stoltz har skrevet superaktuel »amerikansk roadmovie« om mødet med den tabte kærlighed … De mange bolde hun sender i luften i »Paradis først« håndterer hun med en sand litterær jonglørs håndelag."
- Jørgen Johansen

Information

"En begavet, velkomponeret og æstetisk sikker roman."
-Nicklas Freisleben Lund

Dansk BiblioteksCenter

"Smuk læseoplevelse."
- Sanna Stagaard Gade / Lektørudtalelse

Modemagasinet IN

"Kristina Stoltz er en af Danmarks fineste forfattere til at sætte ord på den indre tvivl, og det beviste hun bl.a. i skilsmisseromanen Som om fra 2016. Nu er hun tilbage med endnu et velskrevet dyk ned i tvivlen, for den nye roman handler lige så meget om at være usikker på sine erindringer, som den handler om kærlighed."
- Anna Møller

Søndag

"Kristina Stoltz skriver som altid flydende og malerisk."
- Anna Møller

Magasinet Liv

"En utrolig fin skildring af et samfundsproblem og af et parforhold under og efter."
- Caroline Rutter

Femina

"En næsten meditativt skrevet rejse, hvor der gnidningsfrit springes mellem tiderne - og synsvinklerne - og hvor også store temaer ridses op."
- Anna Møller

Litteratursiden.dk

"Stoltz er lidt af en håndværker i fortællekunst med en skarp sans for den sproglig detalje ... Romanen graver dybt i komplekse menneskelige tematikker som identitet, betydningen af at høre til, vold og et racediskriminerende amerikansk samfund .... Gang på gang må man tænke efter og svæve i refleksionen. Paradis først er som en flyvetur med uendelighed til alle sider."
- Britta Riis Langdahl

Bogbobler.dk

"Det er imponerende, hvor godt det er lykkedes at komprimere så fornem en fortælling med så relevante temaer på så få sider ... Romanen er et slående eksempel på, at autofiktion og autenticitet kan skabe den allerbedste og mest vellykkede litteratur, der vækker genklang hos læseren ... Paradis først er en af efterårets helt store læseoplevelser."

Litteratur.dk

"Klimaforandringer, racisme, social mobilitet, amerikansk politisk historie slanger sig ind og ud mellem de helt store indre feels; kærestesorger, ensomhed, fremmedartethed. En voldsom poetisk prosa ... Mesterværk, Stoltz, mersterværk!"

Mit lille bibliotek

"En sublim bog. Alt falder i hak. Personerne, handlingen, erindringen og skrivestilen."

Kulturtjekket

"Romanen er sprogligt fuldstændig overlegen og rummer en masse små litterære treats og wow-momenter ... En lillebitte, KÆMPEstor fortælling."

Bogblogger.dk

"En fremragende og stærk roman, som skal nydes stille og intenst."
- Anne Wehner

Litteraturhjørnet

"Kristina Stoltz kan noget fantastisk med sproget ... ja tak til litteratur som Paradis først."
- Rikkemaiah Fischer

Kulturen.nu

"Dette er virkelig en roman, der fortjener flere læsninger ... Kristina Stoltz er en eksperimenterende, alsidig forfatter, og jeg glæder mig hver gang, hun har skrevet en ny roman!"

- Pernille Lisborg

Modspor

"At læse Stoltz er som at føle paradiset ... Alle mine behagelige og knap så behagelige erindringer væltede frem under læsningen."

- Xinxin Ren Gudbjörnsson

Anettes litteratursalon

"En meget fascinerende roman ... Kærlighedshistorien mellem Kristina og Marlon er stærk, og det gør ondt at læse om den smerte, der er en følgesvend i forholdet, ligeledes racismetematikken, men det er for mig at se stilen, der gør, at det netop er erindringen, der er i fokus mere end historien, hvilket er med til at gøre romanen enormt interessant."

Annelovebooks

"En mageløs fin historie om kærlighed og erindring. Her er et sprogligt overskud og en legen med fortællingen."

Livet i dukkehuset

"Forfatteren har skrevet en rigtig fin erindringsroman og tager os med på en vild roadtrip i kærlighedens tegn. Kristina’s sprog er flydende, let og giver et supergodt flow i romanen."

Annes bogblog

"Det føles fuldstændig som om, man får et indblik i en persons erindring helt uden filter ... fascinerende og udfordrende at læse."

Cand.mor

"En indsigtsfuld og spidsfindig fortælling om ikke bare kærligheden mellem to - dengang - unge mennesker, men også om racisme i nutidens USA, og hvordan vi husker, hvordan vi erindrer, kærligheden, der var engang."


Køb 'Paradis først' hos din foretrukne boghandler

Bog

170 sider

Vejl. udsalgspris: 199,95 kr.

Udg. dato: 17. september 2020

Omslag: LA Graphic Design

Format: Softcover m. flapper

ISBN: 987-87-434-0051-6

Lydbog

Varighed: 4 timer 40 min

Vejl. udsalgspris: 149,95 kr.

Udg. dato: 17. september 2020

Indlæst af: Kristina Stoltz

Omslag: LA Graphic Design

Format: Download

ISBN: 978-87-434-0053-0

E-Bog

170 sider

Vejl. udsalgspris: 149,95 kr.

Udg. dato: 17. september 2020

Omslag: LA Graphic Design

Format: ePub

ISBN: 978-87-434-0052-3

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu