Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu
Paradis først

Paradis først

En fortælling om kærlighed og erindring, en tour de force gennem et menneskes bevidsthed.

Læs et uddrag

”Kristina Stoltz skriver suverænt om at erindre kærligheden … 'Paradis først' er en type både nøgtern, sanselig og klog kærlighedsfortælling, som man ikke ser hver dag på dansk." - Politiken

Med romanen Paradis først skildrer Kristina Stoltz et stormfuldt kærlighedsforhold mellem en dansk kvinde og en amerikansk mand. Det er en fortælling om kærlighed og erindring. Men også en fortælling om det racistiske, voldelige og politisk forarmede USA.

I romanen vender hovedkarakteren Kristina tilbage til USA for at gense sin ungdomskæreste, som hun ikke har set i næsten tyve år. Besøget, der ikke varer mere end en lille uge, bringer et hav af minder op om det forhold hun havde til Marlon i 1990’erne, de år de tilbragte sammen i København og i Californien, de begivenheder der fandt sted imellem dem, men også i verden på det tidspunkt.

I Paradis først undersøger Kristina Stoltz, hvordan erindring fungerer. Er det vi husker sandt i forhold til, hvad der virkelig skete eller forrykker minderne sig hele tiden, så de kommer til at spejle den nutid, vi befinder os i? Og hvordan ændrer kærligheden sig i takt med erindringen – den der var engang og den der er nu?

I sin anmeldelse af bogen skriver Klaus Rothstein fra Weekendavisen: "Kristina Stoltz' nye roman om farver og fordomme og kærlighed og krop er et teknisk perfekt og pertentligt prosastykke ... Bogen er forførende og forvirrende som livet selv ... En roman, som elegant - og med akut aktualitet - udpeger nogle af vor tids mest påtrængende problemer."


Kristina Stoltz

Kristina Stoltz (f. 1975, Frederiksberg) har udgivet både digte, noveller, børnebøger og romaner. Hun bevæger sig frit mellem genrer, og karakteristisk for forfatterskabet er, at hun med hver udgivelse går ad nye litterære veje. Et fællestræk for værkerne er dog en særlig sprogtone og en åbenhed for verden og sprogets muligheder.

Kristina Stoltz har modtaget flere priser og legater for sit forfatterskab, og i 2019 modtog hun det treårige arbejdslegat. Senest har hun skrevet skilsmisseromanen Som om (2016), der blev nomineret til DR Romanprisen, og romanportrættet Cahun af den franske kunstner Claude Cahun, der blev nomineret til Montanas litteraturpris.

Læs mere om Kristina Stoltz

Kristina Stoltz
Kristina Stoltz

Bogtrailer

Med sin skarpe sans for sproglige detaljer skriver Kristina Stoltz i Paradis først om kærlighed, et politisk forarmet USA og den menneskelige bevidsthed.


Anmeldelser

Politiken

”Kristina Stoltz skriver suverænt om at erindre kærligheden, når den er forbi … Paradis først er en type både nøgtern, sanselig og klog kærlighedsfortælling, som man ikke ser hver dag på dansk."
- Alexander Vesterlund

Weekendavisen

"Kristina Stoltz' nye roman om farver og fordomme og kærlighed og krop er et teknisk perfekt og pertentligt prosastykke ... Bogen er forførende og forvirrende som livet selv ... En roman, som elegant - og med akut aktualitet - udpeger nogle af vor tids mest påtrængende problemer."
- Klaus Rothstein

Kristeligt Dagblad

Paradis først er på samme tid et anderledes Amerika-portræt og en inciterende rejse i den menneskelige bevidsthed … Stærkt, som en dansk forfatter fornyer road-romangenren, går ind i den og gør den til sin egen. For dette mod til at være alsidig og eksperimenterende, altid at være på vej, skal man læse Kristina Stoltz.”
- Michael Bach Henriksen

Jyllands-Posten

”Eminent god kærlighedsfortælling”
- Katrine Sommer Boysen

Berlingske

"En kompositionsmæssig og artistisk bedrift … Kristina Stoltz har skrevet superaktuel »amerikansk roadmovie« om mødet med den tabte kærlighed … De mange bolde hun sender i luften i »Paradis først« håndterer hun med en sand litterær jonglørs håndelag."
- Jørgen Johansen

Information

”En begavet, velkomponeret og æstetisk sikker roman”
-Nicklas Freisleben Lund

Modemagasinet IN

”Kristina Stoltz er en af Danmarks fineste forfattere til at sætte ord på den indre tvivl, og det beviste hun bl.a. i skilsmisseromanen Som om fra 2016. Nu er hun tilbage med endnu et velskrevet dyk ned i tvivlen, for den nye roman handler lige så meget om at være usikker på sine erindringer, som den handler om kærlighed."
- Anna Møller

Søndag

"Kristina Stoltz skriver som altid flydende og malerisk."
- Anna Møller

Magasinet Liv

"En utrolig fin skildring af et samfundsproblem og af et parforhold under og efter."
- Caroline Rutter

Femina

"En næsten meditativt skrevet rejse, hvor der gnidningsfrit springes mellem tiderne - og synsvinklerne - og hvor også store temaer ridses op."
- Anna Møller

Litteratursiden.dk

"Stoltz er lidt af en håndværker i fortællekunst med en skarp sans for den sproglig detalje ... Romanen graver dybt i komplekse menneskelige tematikker som identitet, betydningen af at høre til, vold og et racediskriminerende amerikansk samfund .... Gang på gang må man tænke efter og svæve i refleksionen. Paradis først er som en flyvetur med uendelighed til alle sider."
- Britta Riis Langdahl

Bogbobler.dk

"Det er imponerende, hvor godt det er lykkedes at komprimere så fornem en fortælling med så relevante temaer på så få sider ... Romanen er et slående eksempel på, at autofiktion og autenticitet kan skabe den allerbedste og mest vellykkede litteratur, der vækker genklang hos læseren ... Paradis først er en af efterårets helt store læseoplevelser."

Berlingske

"En kompositionsmæssig og artistisk bedrift … Kristina Stoltz har skrevet superaktuel »amerikansk roadmovie« om mødet med den tabte kærlighed … De mange bolde hun sender i luften i »Paradis først« håndterer hun med en sand litterær jonglørs håndelag."
- Jørgen Johansen

Litteratur.dk

"Klimaforandringer, racisme, social mobilitet, amerikansk politisk historie slanger sig ind og ud mellem de helt store indre feels; kærestesorger, ensomhed, fremmedartethed. En voldsom poetisk prosa ... Mesterværk, Stoltz, mersterværk!"

Mit lille bibliotek

"En sublim bog. Alt falder i hak. Personerne, handlingen, erindringen og skrivestilen."

Anettes litteratursalon

"En meget fascinerende roman ... Kærlighedshistorien mellem Kristina og Marlon er stærk, og det gør ondt at læse om den smerte, der er en følgesvend i forholdet, ligeledes racismetematikken, men det er for mig at se stilen, der gør, at det netop er erindringen, der er i fokus mere end historien, hvilket er med til at gøre romanen enormt interessant."

Annelovebooks

"En mageløs fin historie om kærlighed og erindring. Her er et sprogligt overskud og en legen med fortællingen."

Annes bogblog

"Det føles fuldstændig som om, man får et indblik i en persons erindring helt uden filter ... fascinerende og udfordrende at læse."

Cand.mor

"En indsigtsfuld og spidsfindig fortælling om ikke bare kærligheden mellem to - dengang - unge mennesker, men også om racisme i nutidens USA, og hvordan vi husker, hvordan vi erindrer, kærligheden, der var engang."


Køb 'Paradis først' hos din foretrukne boghandler

Bog

170 sider

Vejl. udsalgspris: 199,95 kr.

Udg. dato: September 17, 2020

Omslag: LA Graphic Design

Format: Softcover m. flapper

ISBN: 987-87-434-0051-6

Lydbog

4 timer, 40 minutter

Vejl. udsalgspris: 149,95 kr.

Udg. dato: September 17, 2020

Indlæst af: Kristina Stoltz

Omslag: LA Graphic Design

Format: Download

ISBN: 978-87-434-0053-0

E-Bog

170 sider

Vejl. udsalgspris: 149,95 kr.

Udg. dato: September 17, 2020

Omslag: LA Graphic Design

Format: ePub

ISBN: 978-87-434-0052-3