Nikolaj Zeuthen

Nikolaj Zeuthen

Dagligdagen og familielivet, de små menneskelige udvekslinger og den store samfundssatire glider sammen i Nikolaj Zeuthens righoldige forfatterskab.

”Zeuthen har et næsten uhyggeligt godt blik for hyperrealistisk inventar og koreografi og jargon.”
- Weekendavisen

Nikolaj Zeuthen (f. 1977, Cambridge) er m.phil. i European Literature fra University of Cambridge og er cand.mag. i Dansk fra Københavns Universitet, hvor han også har taget en Ph.D. Derudover er han vicevært, skaklærer og frontmand i bandet Skammens vogn.

Nikolaj Zeuthens virke har mange facetter, og det præger også hans litteratur, der omfatter digte, noveller, romaner, tegneserier og skuespil.

Afsættet er ofte det nære. Debutdigtsamlingen, Oliebål (2009), har da også et foto af ham selv med hustru og børn på forsiden. Året efter kom hans første roman, Verdensmestre, der høstede ros for sin skildring af det moderne familieliv i byen.

”Det er absolut velgørende at læse et opgør med den fantasiløse kedsomhed, som åbenbart har det med at snige sig ind på os, lige meget hvor postmoderne og frisatte samfundsanalytikerne siger, at vi er. … Man bør unde sig bogens tilbud om et ængsteligt grin og et nyt blik på sig selv og sine venner.” – Information.

Herefter fulgte digtsamlingerne Frivers fra Howitzvej (2012) og Stråler (2013), novellesamlingen Slavedrengen Miku: undergangsvisioner (2014) og digtsamlingen Nigeriabreve (2015).

Stort gennemslag fik romanen Buemundet guitarfisk (2018), der igen zoomer ind på det hverdagslige med satiren som prisme:

”Nikolaj Zeuthens nådesløst præcise og kostelige roman om en 40-årig digter i frit fald er ikke fuldstændigt hjerteløs, hvilket kun gør den grusommere … Zeuthen har et næsten uhyggeligt godt blik for hyperrealistisk inventar og koreografi og jargon” – Weekendavisen.

Digtsamlingen Viceværtsdigte (2019) blev nomineret til Blixenprisen i kategorien Årets skønlitterære udgivelse og rost af anmelderne:

”Zeuthen sætter ikke en sætning forkert … Og så er det altså også ret forfriskende at læse gode digte om mopper og moppesystemer, om klude, dørmåtter og gulvskrubber.” – Politiken

Sommerferiedigte
Bog

Sommerferiedigte

En charmerende og stemningsfuld tur gennem det danske ferieland.
Læs mere om Sommerferiedigte
Interview med Nikolaj Zeuthen

"Jeg må indrømme, at jeg hver gang bliver bevæget og lykkelig"

Vers kan noget, som ingen andre genrer eller kunstarter kan, mener Nikolaj Zeuthen.

"Jeg må indrømme, at jeg hver gang bliver bevæget og lykkelig"
"Jeg må indrømme, at jeg hver gang bliver bevæget og lykkelig"

Booking

Foredrag med Nikolaj Zeuthen

Nikolaj Zeuthen holder foredrag om sit forfatterskab, om spiritualitet og kreativitet, og har i mange år undervist i skrivning på efterskoler og højskoler. Afholder årligt kurset Skyld og skam i Lægeforeningen. Desuden har han et virke som sanger og sangskriver i orkesteret Skammens vogn, som han løbende optræder med i større eller mindre set-ups.

Kontakt Nikolaj Zeuthen her:

Foredrag med Nikolaj Zeuthen
Foredrag med Nikolaj Zeuthen

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu