Vita Andersen

Vita Andersen

Siden sin debut med digtsamlingen Tryghedsnarkomaner i 1977 har Vita Andersen været blandt Danmarks mest anerkendte og bedst sælgende forfattere.

"Vita Andersens ultraenkle prosa er stærk, fordi den rammer følelsen og sansningen rent."
- Politiken

Vita Andersen (1944-2021, København) debuterede i 1977 med digtsamlingen Tryghedsnarkomaner, der solgte over 100.000 eksemplarer. Året efter fulgte novellesamlingen Hold kæft og vær smuk. Med bøgerne blev hun anerkendt for en helt ny måde at skrive kritisk og præcist om kvindeliv. Siden har hun udgivet flere digte, noveller, romaner, børnebøger og skuespil.

"I de efterfølgende store romaner, eksempelvis den fremragende roman Hva’for en hånd vil du ha (1987) er det ofte barnets perspektiv, der står i centrum, hvilket er et perspektiv som Vita Andersen på enestående vis formår at træde ind i," skrev komitéen, da hendes seneste roman Indigo (2017) blev nomineret til Nordisk Råds litteraturpris.

Vita Andersen har modtaget flere priser og hædersbevisninger, bl.a. De Gyldne Laurbær, Kritikerprisen og Søren Gyldendal Prisen, og hendes bøger er oversat til en række europæiske sprog.

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu