"En god bog kan få fantasiblomsterne til at springe ud"
Interview med Carl Quist-Møller

"En god bog kan få fantasiblomsterne til at springe ud"

20. december 2021

"Den sløve padde Pede kommer på biblioteket for første gang, men han vil helst krybe ind i sit skjold og snuppe en lur. Han aner ikke, hvad man bruger bøger til og farer bogstaveligt talt vild i en labyrint af bøger."

Carl Quist-Møllers Læsepadden Pede er en bog om at finde læseglæden, hvor man mindst venter det. Selv lærte han først at læse som voksen. Han fortæller her om læsningens magi.

Hvad er Læsepadden Pede for en historie?

Det er på en måde et klassisk eventyr om en skildpadde, der ønsker sig fred og ro og tryghed, mister det hele, kæmper for at finde tilbage og finder noget helt tredje på vejen. Den sløve padde Pede kommer på biblioteket for første gang, men han vil helst krybe ind i sit skjold og snuppe en lur. Han aner ikke, hvad man bruger bøger til og farer bogstaveligt talt vild i en labyrint af bøger. For at få et overblik vil han bestige et bjerg af bøger, men det er svært at klatre med skjoldet på ryggen, og derfor tager han skjoldet af. Da han når toppen, slukker lyset i biblioteket.

Han er blevet forladt, og han er låst inde. Nøgen og ubeskyttet må han kravle ned i mørket. Da han kommer ned, opdager han, at hans skold er væk. For at slippe ud af bibliotekets låste døre prøver han at bygge et lokomotiv af bøger, men det kan ikke køre. Så bygger han et skib, men det kan ikke sejle. Så bygger han en jetjager, men den kan selvfølgelig ikke flyve.

Til sidst bygger han et telt af en bog og kryber i skjul. Det er første gang, han åbner en bog. Pede ser begejstret på siderne, der er fyldt med farvestrålende illustrationer af dyr. Han opsluges og glemmer tid og sted. Pede er forvandlet til en læsepadde.

Hvad har inspireret dig til at skrive bogen?

HOME-START Familiekontakt organiserer husvenner og bonusbedsteforældre til småbørnsfamilier med særlige behov. Jo tidligere man griber børnefamilierne, jo større er effekten. Det kan være alt fra tøjvask til madlavning, men det kan også være højtlæsning. I den forbindelse bad HOME-START mig om at designe en lille læsemaskot. Jeg tegnede en skildpadde med en urtepotte på hovedet for at illustrere den tid og ro, som højtlæsning kan give. Læsning styrker vores fantasi og forestillingsevne og for at illustrere det, lader jeg blomsten i urtepotten vokse, jo mere der læses.

Skildpadden Pede blev levende for mig, og det var nærliggende at skrive historien om, hvordan han blev forvandlet til en læsepadde. Jeg lærte selv at læse meget sent og opdagede derfor først læseglæden som voksen. Historien om Pede, der i begyndelsen ikke ved, hvad bøger bruges til er derfor inspireret af min første oplevelser af biblioteket.

Hvad er det, der er så magisk ved bøger?

Forleden mødte jeg en gammel sømand på bolværket her på Christianshavn. Han fortalte mig, at der var en bog, som havde ændret hans liv. Som sømand brugte han sin fritid på at læse bøger fra et begrænset bibliotek i kabyssen. Han læste alt, hvad der var, og den sidste bog læste han flere gange. Det var en bog om Søren Kierkegaard på 600 sider. Han læste den flere gange, fordi han havde læst alt det andet, men også fordi han ikke forstod den første gang. Da han gik i land efter 10 år på havet, tog han en uddannelse som skolelærer og brugte resten af sit arbejdsliv på at lære børn at læse. 

Er der noget særligt, du gerne vil fortælle med bogen?

Man behøver på ingen måde at have jord i hatten, hvis man ikke kan læse, men en god bog kan få fantasiblomsterne til at springe ud.

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu