"Vold er en af de mest forfærdelige og samtidig fascinerende former for adfærd"
Interview med Jean-Baptiste Del Amo

"Vold er en af de mest forfærdelige og samtidig fascinerende former for adfærd"

August 17, 2022

Jean-Baptiste Del Amo om sin roman Sønnen, en brutal historie om fædre, sønner og vold.

Hvem er faren og sønnen i Sønnen? Hvordan er deres forhold til hinanden?

Sønnen er en dreng, der bor alene sammen med sin mor. Da faren kommer tilbage efter et langt og gådefuldt fravær, kan sønnen ikke engang huske, hvem han er. Faren beslutter sig for at tage sønnen og moren med op i bjergene til et gammelt afsidesliggende hus, hvor han selv er vokset op med sin far mange år tidligere. Hensigten er først og fremmest at opbygge et nyt forhold til dem, men de indser snart, at han er forfulgt af sin egen fortid.

Hvorfor skriver du om vold? Hvad er det, du gerne vil undersøge?

Vold er en af de mest forfærdelige og samtidig fascinerende former for adfærd mellem mennesker. I vores forsøg på at forstå, hvor vi står som mennesker i denne verden, bliver vi konstant stillet over for spørgsmålet om, hvordan volden gentager sig på tværs af aldre, kulturer og sociale strukturer.

Billede af hovedpersonen

Jeg har været meget interesseret i overføringen af vold fra generation til generation og til vores omgivelser. Som forfatter skriver jeg fiktion og ikke afhandlinger. Jeg har ikke nogen egentlig intention om at undersøge noget, men er bare optaget af at udforske billeder, historier og situationer, som ikke nødvendigvis fører til svar, men rejser spørgsmål.

Man hører tit om vold i nyheder og i statistikker. Hvad kan fiktion bidrage med i den forbindelse?

Den kan sandsynligvis ændre vores synsvinkel, give os mulighed for at se verden gennem andre menneskers blik og erfaring, selv om de er fiktive personer. Det er en måde at dele en sanselig, emotionel og fysisk erfaring på.

Hvordan var skriveprocessen med Sønnen?

I min forrige bog skrev jeg om familien og overførslen af vold gennem flere generationer i løbet af et århundrede. Med Sønnen havde jeg et ønske om at fortsætte med at arbejde med de temaer, men give dem en mere mytisk og nutidig form med tre personer, et enkelt sted og et kontemplativt narrativ. Bortset fra geologien har jeg ikke lavet meget research til denne bog.

"Som forfatter skriver jeg fiktion og ikke afhandlinger."

Du har tidligere sagt, at du gerne vil sætte noget på spil for hver bog, du udgiver. Hvad sætter du på spil med Sønnen?

Det er ærligt talt et svært spørgsmål. Det handler om udfordringer, og hvordan man som forfatter hele tiden er nødt til at lede efter et eller andet, et sprog, en form. Jeg kan godt lide tanken om, at der er en sammenhæng mellem de bøger, jeg skriver, men de skal alle sammen have hver sin identitet, for jeg er aldrig den samme, når jeg skriver den næste.

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu