Den inderste kerne

Den inderste kerne

En biografisk roman om Inge Lehmann, Danmarks ukendte verdensstjerne.
Læs et uddrag

Lotte Kaa Andersen har med Den inderste kerne skrevet den første roman om den danske matematiker og jordskælvsforsker, Inge Lehmann, der blev verdensberømt for sin banebrydende forskning i Jordens indre.

Inge Lehmann er anerkendt som en af verdens største videnskabskvinder, men kun de færreste danskere kender til hende og hendes opdagelser. I USA derimod kender man godt historien om den danske kvinde, der opdagede Jordens indre kerne. Tidligere troede man, at kernen var flydende, men ved at analysere seismogrammer kunne hun i 1936 fremsætte den skelsættende teori, at der i den flydende kerne lå en indre kerne, og at Jorden dermed var tredelt og ikke todelt.

Inge Lehmann blev født 13. maj 1888 i København i en progressiv familie. Hendes far, Alfred Lehmann, var en berømt professor og grundlægger af Psykologisk Institut på Københavns Universitet, og hendes mor, Ida Sophie Tørsleff, kom fra en familie med flere førende medlemmer i kvindebevægelsen.

Mens hendes søster Harriet blev uddannet som skuespillerinde på Det Kongelige Teater, valgte Inge den videnskabelige vej. Som verdens første kvindelige seismolog mødte hun megen modstand i det danske naturvidenskabelige miljø, der i høj grad var en lukket herreklub, domineret af hendes chef, astronomen Niels Erik Nørlund og fysikeren Niels Bohr.

Men da hun i 1950’erne blev inviteret til USA for at forske, kom hendes arbejde til at spille en rolle under Den Kolde Krigs atomvåbenkapløb. Da Inge Lehmann var midt i 60’erne, sagde hun sin stilling på Geodætisk Institut op for at være fri til at rejse og forske, som hun ville. Hendes karriere og den videnskabelige hæder og anerkendelse tog først fart, da hun blev pensioneret. Som 99-årig udgav hun sin sidste videnskabelige artikel, hun blev 104 år og døde i 1993.

Den inderste kerne fortæller historien om et sammensat, egenrådigt og myreflittigt menneske, som ikke blev anerkendt i sit hjemland, før hun var langt oppe i 70’erne, og følger nedslag i et liv, der forløber næsten parallelt med det 20. århundrede. Det er en fortælling om kvindeliv, videnskab og lidenskab. I sin research har Lotte Kaa Andersen bl.a. talt med Inge Lehmanns familie og fået adgang til private breve, personlige papirer og en dagbog, som ingen kendte til.

De seneste år er interessen for den usædvanlige kvinde blusset op herhjemme. I 2019 opførte Folketeatret for eksempel forestillingen Jordens Indre med Iben Hjejle som Inge Lehmann. Iben Hjejle indlæser også lydbogsudgaven af Den inderste kerne.

Udgivelsesdato: 11. maj 2021.

Lotte Kaa Andersen
Forfatter

Lotte Kaa Andersen

Forfatteren bag den populære romantrilogi om livet i Hellerup og den biografiske roman om videnskabskvinden Inge Lehmann.
Læs mere om Lotte Kaa Andersen

Bogtrailer: 'Den inderste kerne' af Lotte Kaa Andersen

Den inderste kerne er baseret på den sande historie om den danske matematiker og jordskælvsforsker, Inge Lehmann, der opdagede Jordens indre kerne.

Tidslinje

Inge Lehmanns 104 år på Jorden

Inge Lehmann havde format som Tycho Brahe, H.C. Ørsted og Niels Bohr. Alligevel er det de færreste, der kender til hendes usædvanlige skæbne.

Her kan du blive klogere på virkelighedens Inge Lehmann.

Inge Lehmanns 104 år på Jorden
Inge Lehmanns 104 år på Jorden

Efterskrift

Bag om 'Den inderste kerne' med Lotte Kaa Andersen

Inge Lehmann fortjener en plads allerøverst oppe sammen med vores største nationale helte og heltinder.

Læs Lotte Kaa Andersens efterskrift.

Bag om 'Den inderste kerne' med Lotte Kaa Andersen
Bag om 'Den inderste kerne' med Lotte Kaa Andersen

Interview med Lotte Kaa Andersen

"Inge Lehmann talte til mig med det samme"

Vi bestemmer ikke selv, hvem vi forelsker os i. Nogle gange bestemmer man heller ikke selv, hvem der skal befolke ens romaner, siger Lotte Kaa Andersen.

Læs hele interviewet, hvor hun fortæller om sin fascination af Inge Lehmann.

"Inge Lehmann talte til mig med det samme"
"Inge Lehmann talte til mig med det samme"

Køb 'Den inderste kerne' hos din foretrukne boghandler

Bog

400 sider

Vejl. udsalgspris: 299,95 kr.

Udg. dato: May 11, 2021

Omslag: Alette Bertelsen

Format: Indbundet

ISBN: 978-87-434-0117-9

Lydbog

Vejl. udsalgspris: 169,95 kr.

Udg. dato: May 11, 2021

Indlæst af: Iben Hjejle

Omslag: Alette Bertelsen

Format: Download

ISBN: 978-87-434-0119-3

E-Bog

400 sider

Vejl. udsalgspris: 169,95 kr.

Udg. dato: May 11, 2021

Omslag: Alette Bertelsen

Format: ePub

ISBN: 978-87-434-0118-6

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu