Den inderste kerne

Den inderste kerne

En biografisk roman om Inge Lehmann, Danmarks ukendte verdensstjerne.

Lotte Kaa Andersen har med 'Den inderste kerne' skrevet den første roman om den danske matematiker og jordskælvsforsker, Inge Lehmann, der blev verdensberømt for sin banebrydende forskning i Jordens indre.

Inge Lehmann er anerkendt som en af verdens største videnskabskvinder, men kun de færreste danskere kender til hende og hendes opdagelser. I USA derimod kender man godt historien om den danske kvinde, der opdagede Jordens indre kerne. Tidligere troede man, at kernen var flydende, men ved at analysere seismogrammer kunne hun i 1936 fremsætte den skelsættende teori, at der i den flydende kerne lå en indre kerne, og at Jorden dermed var tredelt og ikke todelt.

Inge Lehmann blev født 13. maj 1888 i København i en progressiv familie. Hendes far, Alfred Lehmann, var en berømt professor og grundlægger af Psykologisk Institut på Københavns Universitet, og hendes mor, Ida Sophie Tørsleff, kom fra en familie med flere førende medlemmer i kvindebevægelsen.

Mens hendes søster Harriet blev uddannet som skuespillerinde på Det Kongelige Teater, valgte Inge den videnskabelige vej. Som verdens første kvindelige seismolog mødte hun megen modstand i det danske naturvidenskabelige miljø, der i høj grad var en lukket herreklub, domineret af hendes chef, astronomen Niels Erik Nørlund og fysikeren Niels Bohr.

Men da hun i 1950’erne blev inviteret til USA for at forske, kom hendes arbejde til at spille en rolle under Den Kolde Krigs atomvåbenkapløb. Da Inge Lehmann var midt i 60’erne, sagde hun sin stilling på Geodætisk Institut op for at være fri til at rejse og forske, som hun ville. Hendes karriere og den videnskabelige hæder og anerkendelse tog først fart, da hun blev pensioneret. Som 99-årig udgav hun sin sidste videnskabelige artikel, hun blev 104 år og døde i 1993.

Den inderste kerne fortæller historien om et sammensat, egenrådigt og myreflittigt menneske, som ikke blev anerkendt i sit hjemland, før hun var langt oppe i 70’erne, og følger nedslag i et liv, der forløber næsten parallelt med det 20. århundrede. Det er en fortælling om kvindeliv, videnskab og lidenskab. I sin research har Lotte Kaa Andersen bl.a. talt med Inge Lehmanns familie og fået adgang til private breve, personlige papirer og en dagbog, som ingen kendte til.

De seneste år er interessen for den usædvanlige kvinde blusset op herhjemme. I 2019 opførte Folketeatret for eksempel forestillingen Jordens Indre med Iben Hjejle som Inge Lehmann. Iben Hjejle indlæser også lydbogsudgaven af Den inderste kerne.

Udgivelsesdato: 11. maj 2021.


Lotte Kaa Andersen

Lotte Kaa Andersen (f. 1968) romandebuterede i 2015 med Hambros Allé 7-9-13, der er første bind i den populære Hellerup-trilogi om tre familier i årene omkring finanskrisen. I 2016-2018 fulgte 100 dage og Syv sind. Hambros Allé 7-9-13 blev shortlistet til Bogforums Debutantpris og nomineret til Læsernes Bogpris, og Syv sind blev nomineret til 'Bedste roman' ved Mofibo Awards 2020.

Læs mere om Lotte Kaa Andersen.

Lotte Kaa Andersen
Lotte Kaa Andersen

Køb 'Den inderste kerne' hos din foretrukne boghandler

Bog

400 sider

Vejl. udsalgspris: 299,95 kr.

Udg. dato: May 11, 2021

Omslag: Alette Bertelsen

Format: Indbundet

ISBN: 978-87-434-0117-9

Lydbog

Vejl. udsalgspris: 169,95 kr.

Udg. dato: May 11, 2021

Indlæst af: Iben Hjejle

Omslag: Alette Bertelsen

Format: Download

ISBN: 978-87-434-0119-3

E-Bog

400 sider

Vejl. udsalgspris: 169,95 kr.

Udg. dato: May 11, 2021

Omslag: Alette Bertelsen

Format: ePub

ISBN: 978-87-434-0118-6

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu