Jeg hedder Folkví

Jeg hedder Folkví

En fortælling om grænseløs søskendekærlighed sat i en fri fortolkning af vikingetiden.
Læs et uddrag

"En udsøgt, af omfang lille, men kraftig kærligheds- og vikingeroman, der skaber tusind små, poetiske smagseksplosioner hos læseren."
- Berlingske

Jeg hedder Folkví er sat i en fri fortolkning af vikingetiden og bevæger sig mellem psykologiske og mytologiske lag. Det er en fortælling om grænseløs søskendekærlighed, om tilfældigheder og tegn, og om med al magt at ville fastholde en tid, mens man uvægerligt bliver ældre.

Den unge kvinde Folkví og hendes bror Áslakr er vokset op inden for høvdingepladsens beskyttende hegn. De to har altid været tæt fortrolige og spejlet hinanden, så da Áslakr kommer hjem fra sit første overvintrende togt og lader sig forlove med den femtenårige Gerd, overmandes Folkví af en rasende frygt for at skulle stå alene.

I romanens hovedspor snubler Folkví sig ulykkeligt og hovedkulds vej gennem sommeren, hvor Áslakr bliver forlovet og skal giftes. Som midaldrende ser Áslakr tilbage på de dramatiske begivenheder i tiden omkring sit bryllup og prøver at begribe, hvad der egentlig skete. Og ved foden af et gammelt træ sidder nornerne og forsøger at holde styr på menneskenes besynderlige liv.

Jeg hedder Folkví er solgt til udgivelse i Polen og Ungarn og på det toneangivende amerikanske forlag Riverhead Books.

Udgivelsesdato: 21. april 2021

Maria Hesselager
Forfatter

Maria Hesselager

Dansk forfatter, der i 2021 debuterede med den prisvindende roman Jeg hedder Folkví.
Læs mere om Maria Hesselager

Find læsekredsspørgsmål

Brug læsekredsspørgsmålene til at diskutere Jeg hedder Folkví sammen i læsekredsen.

Find spørgsmålene her

Find læsekredsspørgsmål

Anmeldelser

Politiken

"Spillet mellem gestik og indre liv gør Jeg hedder Folkví til en psykologisk roman af den fineste slags; hvor psykologien forbliver uudgrundelig, og hvor følelserne altid er blandede ... Hesselager skriver ikke blot med indsigt og indlevelse, hun besidder også et overlegent kompositorisk overblik, som frister mig til at sammenligne hende med en af de norner, der sidder under Yggdrasil og væver menneskenes liv ... Overrumpler læseren med sin sans for de store følelsers små bevægelser."
- Benedicte Gui De Thurah Huang

Berlingske

"Jeg hedder Folkví er en udsøgt, af omfang lille, men kraftig kærligheds- og vikingeroman, der skaber tusind små, poetiske smagseksplosioner hos læseren. Det er en helt særlig, ny stjerne, der nu er trådt ind på dansk litteraturs scene."
- Katherine Diez

Information

"Hesselagers originale trekantshistorie er på samme tid et skarpt psykologisk kvindeportræt og en mytisk funderet skæbnefortælling, der giver et litterært fortættet indblik i vikingernes leve- og tankeunivers ... Med få fine streger lykkes det hende at fremkalde en intens atmosfære, der fører os ind i vikingetidens mytiske verden ... En mester i at skabe en psykologisk spænding, der holder hele bogen igennem ... Hendes sans for kødets beskaffenhed minder om Johannes V. Jensens mytologiserende roman Kongens fald."
- Sophie Wennerscheid

Jyllands-Posten

"Maria Hesselager debuterer stilsikkert med en vikingeroman, der ikke byder på blod og bersærkergang, men et fint og foruroligende kammerspil om al livets sorg og uro."
- Nicklas Freisleben Lund

Weekendavisen

"En naturskøn meditation over kærlighed, jalousi og vølvens magi ... Maria Hesselager lykkes med at fremmane et lige dele troværdigt og magisk vikingelandskab."
- Amalie Langballe

Dagbladenes Bureau

"Et fint tegnet portræt ... Der er masser af godt sprog i denne roman ... et interessant bud på en vikingeroman. Og selv om Folkví taler om "nornernes vanvittige spind", så må vi dog kreditere Maria Hesselager for dette spind. Det er godt udtænkt og vel udført."
- Ole Møller

Dansk BiblioteksCenter

"Sanselig og alligevel nøgtern debutroman om en ung kvindes liv. Portrættet, der beskriver en vild, egoistisk og rodløs kvinde, nuanceres ved at gengive de voldsomme følelser af ensomhed, angst og længsel efter kærlighed og accept hun også rummer. Sproget er flydende og poetisk."
- Christine Christensen / Lektørudtalelse

Kulturen.nu

"Maria Hesselager debuterer med en helt anderledes fortælling om vikingetiden end den, vi måske oftest møder, ikke blodig og brutal som i HBO-serien Vikings, men snarere en stille psykologisk og mytologisk fortælling om kærlighed og tab ... En stilsikker debutroman om kærlighed, tab og jalousi. Det er spændende, hvad Maria Hesselager vil skrive næste gang. Jeg vil i hvert fald glæde mig, for hun skriver godt!"
-Pernille Lisborg

Litteratursiden

"En intens, smertelig, rørende, smuk og tankevækkende debutroman om søskendekærlighed og de tab, valg og hændelser, der kan forme et menneskeliv ... Maria Hesselager skriver utroligt rammende og smukke billeder frem, men samtidigt er plottet spændende og indlevende. Sproget er smukt og billederne utroligt stærke, stemningsfyldte og indimellem overraskende. Sprogets sanselighed gør personernes historier endnu mere levende."
- Katja Norup Petersen

Søndag

"Der er vølver og norner, skjoldmøer og hirdsmænd, guder og uforklarlige kræfter i den intense beretning om den unge Folkví og hendes bror Áslakr ... En anderledes debut, der lover godt i vente."
- Dorthe Liljensø

Simone Karlas bøger

"Maria Hesselager skriver med et blændende smukt sprog allerede fra første side ... Måden hvorpå Hesselager ender romanen, er en af de bedste, jeg har læst meget længe! En slutning, som samler romanens mytologiske og fortællende tråde på en så overbevisende måde. Kæmpe anbefaling herfra - læs læs læs!"

Anettes litteratursalon

"Sprogligt er bogen er perle, og miljøbeskrivelserne er virkelig gode ... En meget flot debut af Maria Hesselager."

bibliotekaren_

"Hvilken debut - jeg var revet med fra start til slut ... Maria Hesselager skriver i et meget smukt, enkelt sprog ... Jeg var desuden vild med balancen mellem det psykologiske og det mytologiske lag."

Bogreview

"Virkelig stærk debutroman ... En tæt, koncentreret sansemættet fornøjelse, og jeg glæder mig til at læse mere af Maria Hesselager."

Annes bogblog

"Utrolig realistisk og magisk på samme tid ... Bogen er kun på små 190 sider, men indeholder alligevel utrolig meget, der sætter tankerne i gang ... Har helt lyst til at starte forfra, så jeg kan stoppe op forskellige steder i bogen og tænke over dens handling og dens sprog. En virkelig vellykket roman."

ord om _

"Vitterligt fantastisk! ... Dramatisk og poetisk, fyldt med store følelser, bedrag, forbudt kærlighed og mystik ... Ordene rummer en dybde, jeg sjældent oplever ... Et reelt drama, der manifesterer sig i krop og sjæl."
- Caroline

Bogsyn

"En spændende debut ... Der er liv og glæde i bogen, sorg og gru, fortabthed, ensomhed, tosomhed, livslykke og enorme frustrationer. Der er hele livet i den her roman ... Endvidere er den stilmæssigt gennemført."

Caros.bookshelf

"Helt magisk ... Drømmende, beskrivende, poetisk og meget moderne i sit udtryk."

Litteraturhus Svendborg

"Den er helt sin egen. Maria Hesselager formår at skabe et råt og varmt og følelsesladet univers ... Fantastisk nærværende."


Køb 'Jeg hedder Folkví' hos din foretrukne boghandler

Bog

190 sider

Vejl. udsalgspris: 199,95 kr.

Udg. dato: 21. april 2021

Omslag: Anni Vestergaard / Illustration af Mathias Dyhr

Format: Softcover m. flapper

ISBN: 978-87-434-0093-6

Lydbog

Vejl. udsalgspris: 149,95 kr.

Udg. dato: 21. april 2021

Omslag: Anni Vestergaard / Illustration af Mathias Dyhr

Format: Download

ISBN: 978-87-434-0095-0

E-Bog

190 sider

Vejl. udsalgspris: 149,95 kr.

Udg. dato: 21. april 2021

Omslag: Anni Vestergaard / Illustration af Mathias Dyhr

Format: ePub

ISBN: 978-87-434-0094-3

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu