Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu
Meter i sekundet

Meter i sekundet

En humoristisk og kærlighedsfuld roman om en ung kvinde, der flytter til Vestjylland med en stærk vilje til højskolelivets fællesskab, men alligevel kommer til at skrive slagsange i smug.

Læs et uddrag

"Hvad kan du, spørger forstanderinden og tager sine briller af. Hendes øjne er lysende turkise, og lampen over bordet dingler frem og tilbage i hendes venstre iris. Jeg er en slags orakel, siger jeg, men de færreste ved det."

En ung kvinde flytter til Vestjylland, og spørgsmålene melder sig. Hvordan taler man med sin købmand? Kan man stoppe verdens dårskab gennem en brevkasse? Hvad tænker vestjyderne på i pauserne mellem deres sætninger? Hvordan slår man en barnevogn sammen? Hvorfor er højskoleleverne så glade, og hvad er det, de vil i Velling?

Meter i sekundet er en humoristisk og kærlighedsfuld roman om en ung kvinde, der flytter til Vestjylland og skal finde vej i højskolelivet og den vestjyske samtaleform, og samtidig finde ind i rollen som nybagt forælder og orakel i lokalavisens brevkasse. En krævende øvelse for én, der bevæger sig sprudlende, buldrende bramfrit gennem tilværelsen. (Og skriver slagsange i smug.)

Romanen består som de to forrige af forskellige teksttyper, her indgår brevkassetekster og sange. En af sangene bliver ligeledes trykt i den nye udgave af Højskolesangbogen, der udkommer til november 2020, i en ny komposition af Katrine Muff Enevoldsen. Romanen kan også høres som lydbog, der er indlæst og sunget af skuespiller Sofie Torp.


Stine Pilgaard

Stine Pilgaard (f. 1984, Århus) debuterede i 2012 med romanen Min mor siger, der blev præmieret af Statens Kunstfond, nomineret til DR Romanprisen og fik debutantprisen Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat.

I 2015 fulgte hun succesen op med romanen Lejlighedssange, der modtog Bibliotekernes Forfatterpris (2016) og var nomineret til Læsernes Bogpris (2016).

Begge bøger er oversat til norsk af Erlend Loe, Min mor siger desuden til islandsk.

Læs mere om Stine Pilgaard her

Stine Pilgaard
Stine Pilgaard

Anmeldelser

Jyllands-Posten

”Årets udgivelse ... en fuldstændig fabelagtig roman om at falde til langt ude på landet og midt i livet.”
- Tobias Skiveren

Politiken

"En klog og underholdende roman om at blive voksen i Velling ... Jeg er slet ikke vant til at blive så interesseret i en fortæller, som jeg samtidig finder så gennemført sympatisk, rund og helstøbt som jegfortælleren i Stine Pilgaards Meter i sekundet."
- Benedicte Gui De Thurah Huang

Berlingske

"Stine Pilgaard har et udpræget talent for at parodiere. Hun kan skrive, så man skraldgriner over de portrætterede figurer og beskrevne situationer, fordi hun rammer noget alment pinligt og fanger hverdagens absurditeter. Hendes dialoger er mundrette og præcise, sproget er klart og koncist, og referencerne er tydelige og genkendelige. Under ordenes lethed ligger imidlertid andet og mere end komik og retorik."
- Merete Reinholdt

Weekendavisen

”En mester-ironiker lægger sine våben i skønt smuldrende højskoleroman, som er blød af utilpasset kærlighed.”
- Linea Maja Ernst

Information

”Stor fryd: Stine Pilgaard har skrevet en formfuldendt komedie om normalitet.”
- Lone Nikolajsen

Kristeligt Dagblad

"Eminent velskrevet ... De mange præcise sproglige observationer og den overbevisende realistiske skildring af Vestjylland og højskolelivet er virkelig en ganske særlig cocktail."
- Michael Bach Henriksen

Søndag

Endnu en Pilgaard-perle … Det er ubeskrivelig morsomt og samtidig lynende begavet beskrevet. Man knuselsker personerne og forstår de famlende skridt mod fælles fodslag ... En bog, du vil elske at læse – igen og igen og …"
- Dorthe Liljensøe

Atlas Mag

"Stine Pilgaard er rivende original ... Udover at give associationer til Tove Ditlevsens brevkasse i Familie Journal bliver brevkassesvarene en cementering af det, Stine Pilgaard er usammenligneligt god til: at iscenesætte og blande det akavede, komiske, selvoptagede og kontante med det poetiske, rummelige og omsorgsfulde"
- Cecilie Jonassen Haahr

Litteratursiden.dk

"Stine Pilgaards sproglige sprødhed og suveræne timing kan genkendes på 50 bøgers afstand."
- Mai Skydt Villadsen

Hella Joof

"En underfuld, smuk, livsklog og hjerteknusende morsom roman. Jeg bøjer mig i støvet. Læs den!"

Bogbobler

"En fuldstændig forrygende, smukt skrevet og meget morsom og rørende roman ... Det er længe siden, jeg har smilet så meget under læsningen af en roman. Den er helt og aldeles vidunderlig"

Litteraturhjørnet.dk

"Sikke en perle af en skøn bog ... så dejligt sjov, sprogligt legende og finurlig. Men tag ikke fejl: under humoren er en livsklog stemme med en fintslebet evne til at sætte ord på alt det dybe, smukke og gode ved livet ... Det er noget af det bedste danske litteratur, jeg har læst længe."

Littuna

"Stine Pilgaard skriver i en stil og en genre, der er helt hendes egen, og begge dele er fulde af overraskelser, humor og livsklogskab."

Bogblogger.dk

"Der er noget helt helt særligt over måden Stine Pilgaard skriver på. Det er skønt! Det er levende og til at blive i godt humør af. Hun leger så meget med sproget og det sprudler af overskud ... En af den slags bøger, man prøver at gemme lidt på, så den ikke alt for hurtigt ender."

LitteraturDK

"Stine Pilgaard er den sjoveste forfatter, vi har i Danmark ... Den her roman har ALT, hvad jeg elsker ved dansk litteratur."

Læsegodter

"Det er en munter og mindeværdig oplevelse af læse Stine Pilgaards seneste bog. Hun har et vidunderligt og viltert sprog, som en have fuld af biodiversitet, man kan gå på opdagelse i. En af de bedste romaner jeg har læst længe."

Drustrups Bogblog

"En både morsom og indsigtsfuld historie fra de korte sætningers land - Vestjylland - fortalt af en forfatter med noget på hjerte og med rigtigt gode evner til at formidle det sjovt og tankevækkende. Anbefales på det varmeste!"

Annes bogblog

"Fyldt med humor og et glimt i øjet, og det var dejligt befriende at læse. Man kommer til at holde af den unge kvinde, man følger."

Kulturxpressen.dk

"Stine Pilgaard skriver både klogt og utroligt morsomt."

Julie The Book Cat

"Skrivestilen er fantastisk. Den er nærmest flyvende poetisk og meget skarp. Blandingen af fortælling, højskolesange og brevkassebreve er vanvittig velkomponeret, og det var svært ikke at ville læse mere og mere."

Bogvægten.dk

"Morsom på en bemærkelsesværdig og overraskende måde."

Bogrummet.dk

"Denne roman rummer SÅ meget – og strutter af fandenivoldsk humor og ømhed ... Skøn, genial, fuld af kærlighed og humor. Denne læser overgiver sig fuldstændigt!"

Mest om bøger

"Dette er uden tvivl den sjoveste bog, jeg har læst i år. Det er også en af de bedste."


Køb Stine Pilgaards bøger hos din foretrukne boghandler

Bog

268 sider

Vejl. udsalgspris: 249,95 kr.

Udg. dato: May 15, 2020

Omslag: Leo Scherfig

Format: Hæftet, 125x205

ISBN: 978-87-434-0003-5

Lydbog

Vejl. udsalgspris: 149,95 kr.

Udg. dato: May 15, 2020

Indlæst af: Sofie Torp

Format: Download

ISBN: 978-87-434-0005-9

E-Bog

268 sider

Vejl. udsalgspris: 149,95 kr.

Udg. dato: May 15, 2020

Format: ePub

ISBN: 978-87-434-0004-2