Paradis

Paradis

En barsk og sansemættet roman om en dreng, der vokser op i Østafrika under kolonialiseringen og bliver solgt som gældsslave af sin egen far.

"Paradis er pragtfuld læsning."
- Berlingske

12-årige Yusuf sendes til den afrikanske østkyst af sine fattige forældre for at bo hos Onkel Aziz, en velstående købmand. Snart går det op for Yusuf, at han i virkeligheden er solgt som gældsslave. Han sættes til at arbejde i Aziz’ butik og finder trøst i en paradisisk have og venskabet med den ældre Khalil. Men da købmandens kone kaster sin kærlighed på den smukke dreng, sendes han ud på en strabadserende og eventyrlig rejse.

Paradis er en roman om et samfund i omvæltning, om imperialismens brutalitet og om at være i andre menneskers vold. Gennem Yusuf oplever vi et Østafrika præget af stammestridigheder, overtro, sygdom og slaveri, men også af bjergtagende skønhed.

Abdulrazak Gurnah blev tildelt Nobelprisen i litteratur 2021 "… for kompromisløst og med stor medfølelse at have belyst kolonialismens følger og flygtninges skæbne i kløften mellem kulturer og kontinenter."

Paradis er tidligere oversat til dansk af Finn Holten Hansen (1928-2017), og udkommer her i en revideret version. Finn Holten Hansen har oversat værker af blandt andre Nadine Gordimer, Tom Wolfe og Ernest Hemingway.

Udgivelsesdato: 16. marts 2022.

Abdulrazak Gurnah
Forfatter

Abdulrazak Gurnah

Tanzaniansk forfatter og modtager af Nobelprisen i litteratur. Gurnah er kendt for sin sanselige prosa, der skildrer menneskeskæbner i relation til det omgivende samfund og historien.
Læs mere om Abdulrazak Gurnah

Find læsekredsspørgsmål

Brug læsekredsspørgsmålene til at diskutere Paradis sammen i læsekredsen.

Find spørgsmålene her

Find læsekredsspørgsmål

Bogtrailer: 'Paradis' og 'Efterliv' af Abdulrazak Gurnah

Se traileren til Nobelpristager Abdulrazak Gurnahs romaner Paradis og Efterliv her.

Anmeldelser

Berlingske

"Prosa fra paradis ... Med sin fokusering på etniske og kulturelle spændinger og flygtningeproblematikken skriver Gurnahs forfatterskab sig med stor vægt og kraft ind i nogle af tidens mest brændende spørgsmål ... Spændvidden rækker fra de voldelige stammekonflikter og brutale scenerier til de farverige markedsskildringer, mylderet i storbyerne og den tindrende poesi i landskabs-og naturgengivelserne ... Det er den slags lykkelige, for ikke at sige paradisiske møder, Nobelprisen kan bane vej for, når den falder et overraskende sted. Paradis er pragtfuld læsning."
- Jørgen Johansen

Jyllands-Posten

"Den realistisk-poetiske og vidt forgrenede fortælling om Yusuf, der bliver gældsslave hos den rige købmand Aziz, er inderligt betagende og skræmmende klarøjet i forhold til kolonialismens giftige nedbrydning af den afrikanske sjæl ... Handlingen er som et tætvævet, spraglet tæppe fuldt af religiøse, naturmæssige, overtroiske, fabulerende og hverdagslige motiver, som glider forbi læseren i en lind strøm. Dertil kommer et vidunderligt broget persongalleri, som strømmer over af fascinerende karakterer."
- Henriette Bacher Lind

Weekendavisen

"Abdulrazak Gurnah komponerer elegante variationer over begær og overlevelse ... spænder sin symbolklare, elegante og markante roman ud mellem realisme og drøm, og da han forstår både antydningens og tvetydighedens kunst, efterlader han sin læser med en frodig splittelse, der spejler gældsslaven Yusufs exit, og vi forlader ham, bedst som han for første gang mærker rædslen over sin egen forladthed."
- Klaus Rothstein

Kristeligt Dagblad

"Nobelpristager er en sublim skildrer af Østafrikas lys, vækster og vilde dyr ... Blændende i beskrivelserne af den undersmukke og voldsomme afrikanske natur ... Bevægende og medrivende læsning."
- Jeppe Krogsgaard Christensen

Arbejderen

"En fortælling om at være i andres menneskers magt og om venskab og kærlighed, alt sammen fortalt med ironi, humor og forståelse."
- Margit Andersen

Litteratursiden

"Helt og aldeles paradisisk ... Lad Gurnah vise dig en enestående have i 'Paradiset'."
- Øjvind Fritjof Arnfred

Bogbanden

"En virkelig flot historie, som er svær at beskrive med få ord. Abdulrazak skriver komplekst på den der helt fabelagtige måde."

Livetidukkehuset

"Skøn læseoplevelse. Fortællingen er bevægende, smuk, elegant og medrivende."

Bogmennesket

"Smuk og barsk fortælling ... Det er én af de romaner, der bliver siddende i dig, efter du har læst den."

Mit_lille_bibliotek

"Lige så grusom bogen er lige så smuk er den også ... På et tidspunkt vender jeg tilbage til bogen, for jeg er slet ikke færdig med den."

Bog_review

"Paradis er en rørende og poetisk bog om et Afrika i forandring og om de handler mennesker laver med hinanden."

Bogglæde

"Kryber ind under huden ... Den blot vokser og vokser. Dette er for mig vidunderlig litteratur."

Fuglsangforoven

"Utrolig rørende og medrivende roman ... En fængslende læseoplevelse."

Bbcs.bogunivers

"Rørende historie om ensomhed og rodløshed. Og om ikke at være fri."

Bog_finken

"Fortællingen kan næsten ikke undgå at komme under huden på en ... Forfatteren fik i 2021 Nobelprisen i litteratur, det er fuldt fortjent!"

Bogvægten

"Sansemættet, fabulerende og poetisk læseoplevelse ... Abdulrazak Gurnah formidler som en veloplagt og velsmurt historiefortæller, der evner at sætte mange tanker i gang hos sin læser."
- Birte Strandby

Catsbooksandcoffee

"Paradis er en fuldstændig fantastisk bog ... engagerende udforskning af temaer som venskab, grusomhed, etniske stereotyper og fordomme"


Køb 'Paradis' hos din foretrukne boghandler

Bog

284 sider

Vejl. udsalgspris: 249,95 kr.

Udg. dato: 16. marts 2022

Oversætter: Finn Holten Hansen (revideret)

Omslag: Simon Lilholt

Format: Indbundet m. smuds

ISBN: 978-87-434-0262-6

E-Bog

Vejl. udsalgspris: 149,95 kr.

Udg. dato: 16. marts 2022

Oversætter: Finn Holten Hansen (revideret)

Omslag: Simon Lilholt

Format: ePub

ISBN: 978-87-434-0268-8

Lydbog

8 timer 38 minutter

Vejl. udsalgspris: 149,95 kr.

Udg. dato: 16. marts 2022

Oversætter: Finn Holten Hansen (revideret)

Indlæst af: Jens Albinus

Format: Download

ISBN: 978-87-434-0269-5

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu