Abdulrazak Gurnah

Abdulrazak Gurnah

Tanzaniansk forfatter og modtager af Nobelprisen i litteratur. Gurnah er kendt for sin sanselige prosa, der skildrer menneskeskæbner i relation til det omgivende samfund og historien.

"Gurnahs værker kredser om forræderi og brudte løfter fra magthavernes side og fokuserer på mennesker, der forlader hjemmet på jagt efter et bedre liv."
- The Guardian

Abdulrazak Gurnah (f. 1948, Zanzibar) har udgivet en lang række prisbelønnede og kritikerroste romaner og noveller, og han kredser i sit forfatterskab særligt om flygtningen og dennes vilkår.

Som 18-årig kom Abdulrazak Gurnah til England som flygtning fra Tanzania, og det er netop erfaringen som flygtning og livet i eksil, som han trækker på i sine værker. Han begyndte at skrive som 21-årig, og selvom swahili var hans førstesprog, blev engelsk hans litterære værktøj.

I Abdulrazak Gurnahs bøger ligger fokus ofte på menneskets identitet og selvopfattelse. Han leger med læserens forventninger og bryder ofte med genrekonventioner.

Abdulrazak Gurnah blev i 2021 tildelt Nobelprisen i litteratur "for sin kompromisløse og medfølende ransagelse af kolonialismens virkninger og flygtningens skæbne mellem kulturer og kontinenter."

Han er i dag fortsat bosat i England og er pensioneret professor i Engelsk og postkolonial litteratur ved University of Kent.

Gurnah er forfatter til bl.a. Efterliv (2022), Paradis (2022) og Ved havet (2023), der alle skildrer menneskeskæbner i relation til det omgivende samfund og historien.

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu