Skumring 41

Skumring 41

En storslået kærlighedsroman af den prisvindende finsk-svenske forfatter Kjell Westö om en tid, hvor krig farver alle forhold.

Hvad gør krig ved mennesket, ved livet, ved kærligheden?

Alt er usikkert, alt er skrøbeligt i tusmørkets lys.

I januar 1940 rejser skuespilleren Molly Timm rundt i Sverige med sit teaterselskab for at samle penge ind til sin nation, Finland, der kæmper mod Sovjetunionen. Den sovjetisk-finske krig, som kommer til at hedde Vinterkrigen, har stået på i næsten to måneder.

Mens hun er i sikkerhed, river bekymringen for sine nærmeste i hende, og det samme gør tankerne om hendes egen fremtid: Er hendes stjerne allerede på vej ned, før den overhovedet nåede at rejse sig?

Hendes forlovede Henry Gunnars er tvunget til at overvære krigens rædsler som korrespondent på frontlinjen. Han vil gerne fortælle om, hvad han så, men må lære, at sandheden ofres i krig, så der ikke slås revner i den patriotiske facade.

Romanen er oversat til dansk af Jesper Klint Kistorp.

Udgivelsesdato: 29. maj 2024

Kjell Westö
Forfatter

Kjell Westö

Den finlandssvenske forfatter betragtes som en af Nordens mest anerkendte fortællere og har bl.a. modtaget Nordisk Råds litteraturpris.
Læs mere om Kjell Westö
Interview med Kjell Westö om 'Skumring 41'

"I mange år tænkte jeg: Nej, jeg kommer aldrig til at skrive om vores krig"

Læs med, når Kjell Westö fortæller om de familietraumer og krigshistorier, der fik ham til at skrive den storslåede kærlighedsroman Skumring 41.

"I mange år tænkte jeg: Nej, jeg kommer aldrig til at skrive om vores krig"

Anmeldelser

Jyllands-Posten

"Kjell Westö tager os med ind i krigens grusomme maskinrum. Intet forskønnes. Intet forties. Den prisvindende finne har skrevet en storslået roman, der udspiller sig under Anden Verdenskrig, men som også leverer en stærk sandhed om Putins forhold til soldaterliv ved de ukrainske frontlinjer."
- Mikael Busch

Kristeligt Dagblad

”Hvis du mangler en bog til sommerferien, så anskaf dig denne … Kjell Westö har skrevet en uforskammet god roman om den sovjetisk-finske vinterkrig i 1940 og Fortsættelseskrigen i 1941. Den giver genlyd direkte ind i nuet … Den har episk schwung, et persongalleri, der (næsten) er en russisk forfatter værdigt, samt en smukt indlejret research, og den er suveræn i sin skildring af, hvad krig gør ved et menneske og ved et land … En helt universel fortælling om at være menneske, på én gang et spejl og et vindue, da den både vækker genkendelse, trækker læserens blik ind, og retter det ud, tilbage i historien og ind i nuet. Det er eminent godt gjort.”
- Lotte Kirkeby

Weekendavisen

"Virkelig intens, spændende og historisk øjenåbnende ... fornem romankunst om krig og kærlighed i Nordens nordøstlige hjørne."
- Arne Hardis

Dansk BiblioteksCenter

"En stærk krigsberetning om de dilemmaer man kan møde i en krig, og de ofre den kræver. Både de fysiske og personlige, men også moralske og politiske ofre. Molly og Henrys kærlighedshistorie er stærk, kompliceret og ukonventionel. Deres kærlighed er rå, intuitiv og troværdig og bestemt ikke romantisk."
- Maria Björnsdóttir Tanev / lektørudtalelse

Dagens Nyheter, Sverige

"Kjell Westö er en gudsbenådet skildrer af Weltschmerz"
- Sandra Stiskalo

SvD, Sverige

"Skumring 41 er en af Kjell Westös bedste romaner hidtil og spørgsmålene den stiller i høj grad relevante netop nu."

Adresseavisen, Norge

"Besættende krigs- og kærlighedshistorie ... en smuk vej for læseren at være med på, for forfatteren ejer finindstillet sprogværktøj, som giver varme i en yderst kold tid i finsk historie, en lektion som giver indsigt og kundskab, med klare paralleller til det, der sker nu i Ukraine."
- Stein Roll

Dagbladet, Norge

"Gribende om krigens gru ... Kjell Westö viser, at han er en af Finlands store fortællere ... en storslået roman om nogle af de mørkeste år i Finlands historie."
- Marius Wulfsberg

Dag og Tid, Norge

"Kjell Westö gør historiske begivenheder rygende aktuelle ... Skumring 41 er en realistisk, plausibel og stærk roman."
- Odd W. Surén

YLE, Finland

"En rørende og rystende fortælling om, hvad krig gør ved os, både som individer og som samfund."


Køb 'Skumring 41' hos din foretrukne boghandler

Bog

420 sider

Vejl. udsalgspris: 329,95 kr.

Udg. dato: 29. maj 2024

Oversætter: Jesper Klint Kistorp

Omslag: Harvey Macaulay & Sara Acedo

Format: Hæftet m. flapper

ISBN: 9788743408437

Lydbog

Udg. dato: 29. maj 2024

Oversætter: Jesper Klint Kistorp

Omslag: Harvey Macaulay & Sara Acedo

Format: Download

ISBN: 9788743408451

E-Bog

420 sider

Udg. dato: 29. maj 2024

Oversætter: Jesper Klint Kistorp

Omslag: Harvey Macaulay & Sara Acedo

Format: ePub

ISBN: 9788743408444

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu