Tritonus

Tritonus

En fortælling om stjernedirigenten Thomas Brander, der ser sig selv som en mand i sine bedste år, men selvbilledet begynder at slå sprækker.

"Skriver, så musikken kan høres ... Det er noget af en præstation og en stor læseoplevelse."
- Søndag

Romanen udspiller sig i løbet af et år, hvor Thomas Brander for første gang ankommer til det mondæne sommerhus, han er ved at få bygget i den finske skærgård - Casa Tritonus. Her skal han koble af fra de mange arbejdsrejser, der tærer på kræfterne. Men selvbilledet er ikke længere, hvad det har været, og efter en række nedture i både arbejds- og kærlighedslivet kan selv det dyrt købte skærgårdspalads ikke dulme nerverne.

Dertil kommer en meget udadvendt og nysgerrig nabo, der ligeledes truer sjælefreden. Men efterhånden finder Brander og naboen, skolepsykologen og amatørmusikeren Reidar Lindell, en fælles tone i omgangen med hinanden – og med Lindell flytter også indbyggerne i det lille lokale skærgårdssamfund ind i Branders liv. For ude på landet kan man ikke flygte ind anonymiteten, dér deler man hinandens glæder og sorger. Her sidder man i samme båd, også når den lækker.

Tritonus er den musikalske term for det dissonante djævleinterval, og romanen Tritonus pendler mellem harmoni og dissonans i sin søgen efter svar på nogle akutte spørgsmål: Hvordan kan vi leve sammen, med alle vores forskelle og uligheder, i en tid som vores?

Romanen er oversat til dansk af Jesper Klint Kistorp, som oversætter fra svensk og engelsk. Har oversat for forfattere som Jonathan Franzen, Lars Kepler, Liza Marklund, V. S. Naipaul og Karin Slaughter. Tritonus er hans syvende Westö-oversættelse.

Udgivelsesdato: 21. august 2020.

Kjell Westö
Forfatter

Kjell Westö

Den finsk-svenske forfatter betragtes som en af Nordens mest anerkendte fortællere og har bl.a. modtaget Nordisk Råds litteraturpris.
Læs mere om Kjell Westö
Lyt mens du læser

Musikken til 'Tritonus'

Kjell Westös roman Tritonus er både en slående samtidsskildring og et dybt dyk ned i musikhistorien.

Gennem fire playlister fortæller han om musikkens betydning for romanen og for ham selv. Sangene har vi samlet i én playliste, så du kan høre dem, mens du læser.

Lyt til playlisten her:

Musikken til 'Tritonus'

Anmeldelser

Politiken

"Eminent forfatter sætter fingeren præcist på ældre handyrs ømme punkter ... Westös alsidige forfatterskab udmærker sig ved hans evne til altid at fortælle en god historie. Man vil enormt gerne vide, hvordan det her ender.

Til hans episke talent kommer hans formidable evne til at skabe romanpersoner, der sitrer i kød og blod, og aldrig har han psykologisk været dybere end i Tritonus, hvor han lag for lag trænger ind i menneskers inderste. Det kan kun få andre forfattere gøre ham efter."
- Jes Stein Pedersen

Søndag

"Skriver, så musikken kan høres ... Kjell Westö tager dig i hånden og guider dig rundt i den smukke skærgård, blotlægger det lille samfunds store og små problemer og beskriver samtidig Sibelius’ og Mahlers musik, så du kan høre den, når Brander lider sine op- og nedture rundt om i Europas koncertsale. Det er noget af en præstation og en stor læseoplevelse."
- Dorthe Liljensøe

Femina

"En smuk og intellektuel fortælling om at miste."
- Anna Møller

Information

"Formidabelt ... Romanens dobbeltportræt af to mænd sidst i 50' erne, hvis livstråde flettes sammen, strømmer over af humor og musikalsk og sprogligt overskud. Tilmed rammer den nutiden på kornet ... Dertil ruller hver sætning perfekt i munden i Jesper Klint Kistorps rentklingende fordanskning af Westös finlandssvenske."
- Marie Louise Kjølbye

Weekendavisen

"Westös fænomenale fabuleren er intakt i den nyeste roman ... Musikken er en konstant i Kjell Westös forfatterskab, også denne gang, hvor han forlader Helsingfors og borgerkrigen til fordel for en veldirigeret fortælling om # MeToo og tidens trusler."
- Arne Hardis

Dansk BiblioteksCenter

"Et musikalsk og litterært mesterstykke… Westö formår at underholde, samtidig med at han diskuterer kunst og tegner et nænsomt og sympatisk portræt af et lille samfund og dets indbyggere... Alle romanlæsere, specielt de musikalske, vil være i godt selskab med denne stille fortalte historie med de store følelser."
- Michael Linde Larsen / Lektørudtalelse

Berlingske

"Adskillelsens veje og vildveje og især dens kvaler og smerter er et af de store temaer i Tritonus, og Kjell Westö udforsker det med psykologisk finsans og stor lydhørhed, og så er han imponerende skarp og træfsikker i sine afdækninger af usikkerheden og genertheden i omgangen mellem mennesker og specielt mellem mænd."
- Jørgen Johansen

Magasinet Liv

"En rigtig skøn bog om, hvor meget vi har brug for hinanden."
- Caroline Rutter

Bogliv

"Kjell Westö skriver blændende musikalsk om menneskelivet ... Tritonus er ganske enkelt mesterligt komponeret og dirigeret."

Bogblogger.dk

"En af Finlands allerbedste forfattere ... Tritonus er en bog, der emmer af musik ... En meget, meget fin roman om mennesker og deres forsøg på at nå hinanden."
- Katrine Lester

LitteraturDK

"Sproglig overlegen; Westö er en mester og oversættelsen er suveræn."

Litteraturhjørnet

"Virtuost godt skrevet og mesterligt orkestreret ... Sproget flyder, personerne træder tydeligt frem og handlingen holdt mig fast til sidste side. Og så har romanen et dejligt budskab."

Anettes Litteratursalon

"Romanen emmer af musik ... Det er vidunderligt, når litteraturen kan inspirere og endnu mere vidunderligt er det, når den inspirerer til en anden kunstart. Sprogligt var jeg begejstret fra start til slut."

Litteratursiden.dk

"Stærke psykologiske portrætter af to mænd sidst i 50’erne, der har musikken tilfælles og mødes i en lille by i den finske skærgård."
- Anne Grete Jacobsen

Livet i dukkehuset

“En fin fortælling med rigtig mange facetter som flettes godt sammen i en let og skøn fortælling."

Bogelskeren_i_villafortuna

"Bogens musikalitet - ikke kun i kraft af det omfattende indblik i den klassiske musikverden - men også rent sprogligt - er ikke til at tage fejl af ... Jeg anbefaler bogen af hele mit hjerte!"


Køb 'Tritonus' hos din foretrukne boghandler

Bog

414 sider

Vejl. udsalgspris: 299,95 kr.

Udg. dato: 21. august 2020

Oversætter: Jesper Klint Kistorp

Omslag: Harvey Macaulay, Imperiet

Format: Softcover m. flapper

ISBN: 978-87-434-0012-7

Lydbog

Varighed: 12 timer 51 min

Vejl. udsalgspris: 169,95 kr.

Udg. dato: 21. august 2020

Oversætter: Jesper Klint Kistorp

Indlæst af: Karsten Pharao

Omslag: Harvey Macaulay, Imperiet

Format: Download

ISBN: 978-87-434-0014-1

E-Bog

414 sider

Vejl. udsalgspris: 169,95 kr.

Udg. dato: 21. august 2020

Oversætter: Jesper Klint Kistorp

Omslag: Harvey Macaulay, Imperiet

Format: ePub

ISBN: 978-87-434-0013-4

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu