Læsekredsmateriale

Trold

af Rasmus Daugbjerg

19. oktober 2022

"Rasmus Daugbjerg er en ypperlig billedmager ... Det opsigtsvækkende og befriende ved Rasmus Daugbjergs forfatterskab er imidlertid, at det slet ikke er psykologisk."
- Politiken om 'Trold'

Start den gode samtale i læsekredsen om Rasmus Daugbjergs roman Trold.

Trold er en urovækkende og poetisk fortælling om magt, skæbne og omsorg. En fortælling om en trold, en magtsyg konge og byens folk, hvis handlinger mere og mere desperate i forsøget på at få livet til at hænge sammen. Det er en moderne naturhistorie, der med træk fra eventyr og myter skaber sin helt egen stemning og logik.

Rasmus Daugbjerg (f. 1993, Aarhus) er dansk forfatter og har både gået på den svenske forfatterskole Biskops Arnö og på Forfatterskolen i København. Han debuterede med den anmelderroste Rygtet i 2021, der blev shortlistet til Bodil og Jørgen Munch-Christensens Debutantpris.

Diskutér romanen sammen i læsekredsen med spørgsmålene.


Læsekredsspørgsmål

  • Hvad sker der med trolden, da hun får bøddelkjolen på? Bliver hun besat af en anden vilje, eller tager hun en skæbne på sig? Hvad tænker du om forholdet mellem trolden og bøddelkjolen?

  • Hvad er troldens forhold til jorden, dyrene og træerne? Hvordan adskiller det sig fra hendes forhold til menneskene og deres by?

  • Kongen plages af uro og mareridt, der driver ham ud i et ønske om et nyt slot, der skal være hårdt som sten, men af træ. Hvad betyder kongens befaling for menneskebyen og trolden?

  • Erik og Petra har vendt sig væk fra verden og mod deres fælles skjul. Hvad er det for et forhold, de har til hinanden og til resten af verden? Handler det om noget forskelligt for dem?

  • Hvordan vil du beskrive den tid og det univers, romanen foregår i?

  • Romanen fortælles ikke kun fra troldens perspektiv, men lader os også komme tæt på begivenhederne, som de opleves af ræven eller Karoline. Hvad gør det for fortællingen, at perspektivet skifter? Er det ens at læse fra et mytisk væsen, et dyrs og et menneskes synsvinkel?

Download og print læsekredsspørgsmålene her.

Læsekredsspørgsmål

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu