Emeli Bergman modtager Blixenprisen som Årets Talent
Pressemeddelelse

Emeli Bergman modtager Blixenprisen som Årets Talent

June 20, 2022

Emeli Bergman tildeles Blixenprisen i kategorien ’Årets talent’ for sin roman På undersiden af dagen.

Da årets Blixenpriser lørdag aften blev uddelt ved et prisshow i Store Vega i København, gik prisen ’Årets talent’ til Emeli Bergman. Forfatteren modtager prisen for sin roman På undersiden af dagen, der udkom på Gutkind Forlag i efteråret 2021. Med prisen følger 10.000 kr.

I juryens begrundelse hedder det:

”Romanen handler om Anna, der er taget til Frankrig som 20-årig for at arbejde som au pair. Opholdet bliver dog ikke bare til et enkelt år eller to, men til næsten to årtier, hvor vi følger Anna hos skiftende familier. Hun bliver en del af hver familie og er samtidig en ansat, en på én gang intim og fremmed person i hjemmet. Romanen fortæller i en præcis og opmærksom prosa om at være en usynlig iagttager af de ægteskabelige relationer, hun befinder sig midt i. Om at elske de skiftende børn, som hun får et nært forhold til, men som hun jo ikke er en ægte forælder til. Fortællingen har en underliggende smerte; Annas lillebror døde som ung, og det er gået stærkt ud over hendes relation til forældrene. Måske er au pair-forholdet hendes måde at klare sig i en familie på. På undersiden af dagen er i hvert fald en smuk fortælling om familieskab og moderskab i alternative former.”

Emeli Bergman udtaler: ”Da jeg skrev bogen, ville jeg sætte spørgsmålstegn ved måden, vi taler om arbejde på. Jeg mener ikke, at det er en holdbar måde at tilskrive en handling værdi – bare at kalde det arbejde. Faktisk tror jeg, at det er farligt. Jeg er virkelig glad for, at bogen bliver læst og talt om, og at juryen har valgt at give den prisen!”

Blixenprisen uddeles i år for sjette gang. Prisen som ’Årets talent’ er senest gået til forfatteren Pernille Abd-el Dayem. Bag Blixenprisen står Dansk Forfatterforening og Danske skønlitterære Forfattere i samarbejde med store dele af den danske bogbranche.

Emeli Bergman (f. 1988) har gået på Forfatterskolen i København og debuterede med novellesamlingen Salt i 2017. I efteråret 2021 udkom hendes første roman, På undersiden af dagen, som blev nomineret til Politikens Litteraturpris, Montanas Litteraturpris samt til Kritikerprisen 2021.

For mere info, kontakt forlagsdirektør Jacob Søndergaard: jacob.sondergaard@gutkind.dk

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu