Emeli Bergman modtager Michael Strunge-prisen
Pressemeddelelse

Emeli Bergman modtager Michael Strunge-prisen

June 27, 2022

Emeli Bergman hædres med Michael Strunge-prisen for sin roman På undersiden af dagen, der udkom i efteråret 2021.

Mandag, 27. juni 2022, uddeles årets Michael Strunge-pris. Den går til forfatteren Emeli Bergman.

I juryens begrundelse hedder det bl.a.:

"På undersiden af dagen er en roman om hverdagen, skrevet med stor sproglig præcision og nerve og fra et helt originalt sted. Fortælleren Anna er au pair og er derfor både tæt på og skævt placeret i forhold til alle de familier, hun arbejder for. Emeli Bergman har sin helt egen, foruroligende tilgang til et tema, som mange forfattere beskæftiger sig med i disse år – familien som et på én gang intimt og socialt rum, fuld af både kærlighed og ulighed, omsorg og økonomi."

Emeli Bergman udtaler: "Det er meget stort og specielt for mig at få en pris som er stiftet i Michael Strunges navn, fordi han har formet så mange digtere og forfattere i Danmark, et land jeg er kommet til og har valgt at leve og skrive i. Det er også specielt, fordi det er et menneske, der er død meget ung, noget der former en familie for altid, sådan er det også i min familie – og i min roman På undersiden af dagen."

Michael Strunge-prisen overrækkes årligt på eller tæt på Michael Strunges fødselsdag den 19. juni og er på 50.000 kr. Den blev indstiftet af Borgens Forlag i 1989 og er siden 2012 blevet videreført af Gyldendal. Med accept fra stifterne, Michael Strunges forældre, blev fundatsen samtidig ændret. Hvor hæderen tidligere skulle gives til en lyriker, der var debuteret efter 1986, tildeles den nu "en dansksproget skønlitterær forfatter for dennes anden skønlitterære udgivelse."

Emeli Bergman (f. 1988) har gået på Forfatterskolen i København og debuterede med novellesamlingen Salt i 2017. I efteråret 2021 udkom hendes første roman, På undersiden af dagen, som modtog Blixens talentpris og blev nomineret til Politikens Litteraturpris, Montanas Litteraturpris og Kritikerprisen 2021.

For mere info, kontakt forlagsdirektør Jacob Søndergaard: jacob.sondergaard@gutkind.dk

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu