Emeli Bergman

Emeli Bergman

Uddannet fra Forfatterskolen i København. Hun er særlig kendt for sin poetiske prosa og sine skildringer af sorg, familie og seksualitet.

"Bergman skriver mildt og indsigtsfuldt om mennesker, der mister, elsker og længes."
- Litteratursiden.dk

Emeli Bergman (f. 1988) har gået på Forfatterskolen i København og debuterede med novellesamlingen Salt i 2017. Emeli Bergman er især blevet bemærket for sin poetiske prosa og sine skildringer af sorg, seksualitet og familierelationer.

På undersiden af dagen (2021) er Emeli Bergmans første roman, og hun udforsker her de grænser og roller, der muterer og smuldrer, når man kommer helt ind i en familiens kerne i arbejdet som au pair.

Emeli Bergman modtog Blixenprisen som Årets Talent 2022, og hun blev tildelt Michael Strunge-prisen for På undersiden af dagen. I priskomiteens motivering for tildelingen af Strunge-prisen lød det:

"På undersiden af dagen er en roman om hverdagen, skrevet med stor sproglig præcision og nerve og fra et helt originalt sted. Fortælleren Anna er au pair og er derfor både tæt på og skævt placeret i forhold til alle de familier, hun arbejder for. Emeli Bergman har sin helt egen, foruroligende tilgang til et tema, som mange forfattere beskæftiger sig med i disse år – familien som et på én gang intimt og socialt rum, fuld af både kærlighed og ulighed, omsorg og økonomi".

For På undersiden af dagen blev Emeli Bergman desuden nomineret til Politikens Litteraturpris, Montanas Litteraturpris samt Kritikerprisen 2021.

Weekendavisens anmelder skrev blandt andet om På undersiden af dagen: "Beskriver magtubalancen i børnepasserrollen uden at fælde dom. Dygtigt, afdæmpet og med stor følsomhed ... Fint sansende scener ... En lille huslig horror ... Får bogen til at dirre. Det er som en skygge, der blafrer midt i et biedermeiermotiv, og det er den skygge, der gør På undersiden af dagen til et fint portræt af den moderne skyggetante."

Om novellesamlingen Salt lød det:

"Der er noget let og flimrende over hendes tekster, som på én gang handler om de store ting: identitet, tab, sorg og kærlighed, og samtidig også er som små (salt)flager, de smager af noget ... Emeli Bergman er en følsom skribent netop i den måde, hun ikke skriver om følelserne på, men i stedet registrerer de konkrete detaljer og fornemmelserne indeni," skrev Kristeligt Dagblad om bogen i en firestjernet anmeldelse.

Sammen med Luka Holmegaard og Andreas Eckhardt Læssøe står hun bag litteraturpodcasten Bølgerne, som er samtaler om litteratur i et bredt felt, nyudgivne værker og klassikere, dansk og oversat.

Emeli har desuden oversat Birgitta Trotzigs Anima sammen med Maria Hesselager og Stig Larssons Autisterne sammen med Emma Bess.

På undersiden af dagen
Bog

På undersiden af dagen

En fortælling om at være ansat hos en familie. Stærk psykologisk realisme med en foruroligende understrøm.
Læs mere om På undersiden af dagen
Interview med Emeli Bergman

"Arbejdet hos familierne bliver et oprør"

Husligt arbejde, inspiration og en poetisk note, der blev en romantitel.

I dette interview fortæller Emeli Bergman om På undersiden af dagen. Hvad er historien bag navnet? Og hvad inspirerede hende til historien?

"Arbejdet hos familierne bliver et oprør"

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu