På undersiden af dagen

På undersiden af dagen

En fortælling om at være ansat hos en familie. Stærk psykologisk realisme med en foruroligende understrøm.

"En udsøgt, melankolsk og kritisk arbejderroman."
- Politiken

På undersiden af dagen handler om at være ansat hos en familie. Om grænser og roller, der muterer og smuldrer. Om at tilberede måltider, man ikke selv får lov at smage. Om at passe hjem og børn, der tilhører andre.

For at komme på afstand af sin egen familie og sin lillebrors pludselige død, rejser Anna til Paris og tager arbejde som au-pair. Forholdet til hendes arbejdsgivere er på en gang intimt og fuld af afstand. Hun knytter sig til børnene, deres forældre, rummene og sine opgaver – men hele tiden er der noget, der skurrer.

På undersiden af dagen blev nomineret til Politikens Litteraturpris, Montanas Litteraturpris samt til Kritikerprisen 2021.

Udgivelsesdato: 15. september 2021.

Emeli Bergman
Forfatter

Emeli Bergman

Uddannet fra Forfatterskolen i København. Hun er særlig kendt for sin poetiske prosa og sine skildringer af sorg, familie og seksualitet.
Læs mere om Emeli Bergman

Find læsekredsspørgsmål

Brug læsekredsspørgsmålene til at diskutere På undersiden af dagen sammen i læsekredsen.

Find spørgsmålene her

Find læsekredsspørgsmål

Anmeldelser

Politiken

"En udsøgt, melankolsk og kritisk arbejderroman ... Brillerer, netop fordi den ikke honorerer de forventninger, som læseren ellers ville modtage med kyshånd."
- Benedicte Gui De Thurah Huang

Information

"Skriver dagenes trummerum frem, så man virkelig mærker deres ømhed og spændinger ... Fintmærkende og præcis. Emeli Bergman skriver godt, i sætninger, der nogle gange er lidt stakåndede, og som er virkelig gode til at registrere helt små ubehagelige ting ... Hun skriver sjældent lige ud, hvordan Anna har det, men er utroligt god til at få hendes og familiernes stemninger til ligesom at stå og sitre på siderne."
- Tue Andersen Nexø

Weekendavisen

"Beskriver magtubalancen i børnepasserrollen uden at fælde dom. Dygtigt, afdæmpet og med stor følsomhed ... Fint sansende scener ... En lille huslig horror ... Får bogen til at dirre. Det er som en skygge, der blafrer midt i et biedermeiermotiv, og det er den skygge, der gør På undersiden af dagen til et fint portræt af den moderne skyggetante."
- Amalie Langballe

Kristeligt Dagblad

"En stram og sikkert gennemført fortælling ... Hun kan sit litterære håndværk til fingerspidserne ... Bergmans værk er bemærkelsesværdigt. Hun har tydeligt talent for at skabe en fortælling. Samtidig er hendes sprogføring koncis og stedvis præget af en lyrisk kvalitet, som man kun kan kvittere for med et behjertet tak ... Alene værkets titel giver anledning til en eftertanke, man ikke gerne ville være foruden."
- Svend Skriver

Dansk BiblioteksCenter

"Emeli Bergman fremskriver med stor intensitet og nærvær en lettere melankolsk men smuk stemning, som man mere mærker end læser sig til. Det er en rørende og tidløs roman om savn og rodløshed og om balancegangen mellem at være del af en familie og samtidig ansat og de udflydende grænser i relationerne til ens familie af blodet og familier "til låns"."
- Line Hoffgaard / Lektørudtalelse

Livet i dukkehuset

"En rigtig fin historie om hvor ens grænse går og om hvor vidt man skal overskride dem. Emeli skriver rigtig godt og der er flow i historien."

Bogglæde

"En vanvittig flot og skarp debutroman fra Emeli Bergman. I et smukt og poetisk sprog fører forfatteren os igennem denne lille roman, der emmer af store følelser ... Eftertænksomt, skrøbeligt og ikke mindst veludført."

Litteratouren

"Jeg er svært begejstret for Emeli Bergmans tidsløse roman På undersiden af dagen ... Elegant og fejlfrit løftes og sænkes tempoet efter den givne situation."

Litteraturhuset i Svendborg

"Betagende ... Billederne er som slørede polaroider af moderskab by proxy – en lille, stor læseoplevelse."

Bogvægten

"Emeli Bergman skriver effektfuldt, og man kan betragte romanen som en poetisk godbid."
- Birte Strandby

Litteraturdk

"Sitrende ... Gad godt have haft dobbelt så mange sider."

Fuglsangforoven

"Det var en meget fin, sansende og poetisk oplevelse at læse På undersiden af dagen af Emeli Bergman ... Det er sådan en fortælling, man forsvinder helt ind i med alle sanser mens man læser den."

Etkapitelomdagen

"En bog, det vil tage dig lang tid at glemme. Så mange detaljer, stemninger og tankevækkende pointer ... Den er poetisk, knugende og fuld af følelser, og så sætter den tusind tanker i gang."

Bogsyn

"Lækker, stram og velkomponeret."

Litteratursiden

"Følsom psykologisk realisme om at at være ansat til at passe børn og skulle relatere til en familie uden at overskride den grænse, der ligger i betegnelsen barnepige."


Køb 'På undersiden af dagen' hos din foretrukne boghandler

Bog

170 sider

Vejl. udsalgspris: 199,95 kr.

Udg. dato: 15. september 2021

Omslag: K Vang / Foto: Jón Bjarni Hjartarson

Format: Softcover m. flapper

ISBN: 978-87-434-0096-7

Lydbog

Vejl. udsalgspris: 149,95 kr.

Udg. dato: 15. september 2021

Omslag: K Vang / Foto: Jón Bjarni Hjartarson

Format: Download

ISBN: 978-87-434-0098-1

E-Bog

170 sider

Vejl. udsalgspris: 149,95 kr.

Udg. dato: 15. september 2021

Omslag: K Vang / Foto: Jón Bjarni Hjartarson

Format: ePub

ISBN: 978-87-434-0097-4

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu