Syv lag

Syv lag

En digtsamling om moderskab, kejsersnit, feminisme, natur og klima.

"Overbevisende i sin enkelhed ... Helt køligt henført, magisk uden at være pyntet."
- Weekendavisen

Digtsamlingen Syv lag kredser om, hvad det vil sige at sætte et barn i verden. Barnet bliver født ved akut kejsersnit, voldsomt og kaotisk, og efter fødslen rammes moren af en overvældende erkendelse af kroppens skrøbelighed.

I lyset af det mirakel, livet er, træder den verden, som barnet er født ind i, frem med en ny og påtrængende alvor. Klimakrisen og usikkerheden om klodens fremtid gør det nødvendigt at lede efter en ny måde at se naturen på, at afsøge forbindelser og opbløde hierarkier.

Ved et kejsersnit skæres der gennem syv lag: hud, fedtvæv, muskelsene, mavemuskler, bughinde, livmoder, fosterhinde. Syv lag refererer også til jordlag, historiske og arkæologiske lag.

Udgivelsesdato: 18. august 2021.

Julie Sten-Knudsen
Forfatter

Julie Sten-Knudsen

Har markeret sig i den litterære debat med sine digtsamlinger. Hendes digte er oversat til en række sprog og præmieret af Statens Kunstfond.
Læs mere om Julie Sten-Knudsen

Find læsekredsspørgsmål

Brug læsekredsspørgsmålene til at diskutere Syv lag sammen i læsekredsen.

Find spørgsmålene her

Find læsekredsspørgsmål

Anmeldelser

Politiken

"Julie Sten-Knudsens digte udfolder med stilfærdigt mesterskab lyrikken som på den ene side en fejring af det mindste blad, på den anden side et klagesuk over kroppens og Jordens sårbarhed."
- Lilian Munk Rösing

Information

"Julie Sten-Knudsens fortællende digte er til tider meget smukke, til tider noget rystende ... Den stemme er virkelig sikker, diskret musikalsk, diskret i sin rytmiske præcision, behagelig uden at være behagesyg. Som læser føler man sig i godt selskab."
- Tue Andersen Nexø

Weekendavisen

"Julie Sten-Knudsens digte om kejsersnit og klimakrise er sympatiske og genkendelige ... Overbevisende i sin enkelhed ... Helt køligt henført, magisk uden at være pyntet."
- Linea Maja Ernst

Jyllands-Posten

"Stilfærdigt øm og ængstelig ... Et tempereret take på moderkærlighed og klimaangst ... En fin dobbeltstemthed i det, at det netop er den samme verden (den eneste), hvor blidheden, kærligheden og skønheden – der ligesom også intensiveres af forældererfaringen – findes og kan realiseres. På den måde er der i Syv lag også et insisterende og trodsigt håb om en mindre perverteret væren i verden."
- Nicklas Freisleben Lund

Dansk BiblioteksCenter

"Moderskab, fødsel og et kejsersnit er utvivlsomt altid en både skræmmende, smertefuld og helt fantastisk oplevelse, hvor naturen og nogle gange læger / jordemødre tager over, så man føler sig som objekt til egen historie og identitet. Men forfatterens symbolbrug og analogier til naturens processer - skabt af mennesker eller ikke? - giver en ny og stærk oplevelse af processen - også for mennesker, som aldrig har født et barn."
- Heidi Mørch / Lektørudtalelse

Femina

"Kejsersnittet har en lang og drabelig historie, hvor både kvinder og spædbørn døde på forfærdelige måder, og Julie Sten-Knudsens digtsamling beskriver på ukunstlet og alligevel følelsesfuld vis den historie ... Smuk og virkningsfuld."
- Anna Møller

Fine Spind

"En både rørende og brutal samling digte, der hele tiden bevæger sig lige dér, hvor livet, naturen og mennesket er mest skrøbeligt: Det livstruede foster, den udryddelsestruede sommerfugl. Det er digte om angst for alt det, der kan gå galt, men også digte fyldt med håb om, at det ender godt: At barnet overlever, at sommerfuglens habitater genoprettes, at naturen og mennesket finder sammen i en fælles bøn."
- Louise Juhl Dalsgaard

Litteratursiden

"Syv lag skriver et nyt lag ind i fortællingen om moderskabet med kejsersnittet og skildrer en familie i forandring, set fra moderens synsvinkel."
- Daniel Boysen

Kulturen.nu

"Sten-Knudsen bevæger sig legende let mellem de helt nære og personlige oplevelser, de historiske kvindeerfaringer og et reflekterende sprog, der ganske nøgternt graver dybt ind i de menneskelige (måske kvindelige) grundvilkår. Sådan er hendes egensindige, stærke stemme."
- Christian Stokbro Karlsen

Littuna.nu

"En moderne digtsamling med utroligt meget på hjerte. Det er ikke bare moderskabslitteratur med fokus på relation mellem mor og barn, men også et blik ud i datterens fremtid i den verden, der omgiver os. Dermed handler digtene på én og samme tid om det intime og private rum i familien samt om verden som allemandseje, vi ikke må glemme at værne om for vores alles skyld."
- Johanne Lehmann Daugaard

LitteraTouren

"Det er kompromisløs digtning, der rækker ud over alle mine forventninger, og formår at sætte ord på netop dét som så mange går og grubler over ... Digtsamlingen er fænomenal, og jeg har læst den mange gange, igen og igen, for at kunne suge det hele til mig, og forstå hver enkelt fortælling."

Anettes Litteratursalon

"Syv lag er en stærk digtsamling. En digtsamling hvor det sanselige, det poetiske og videnskab går hånd i hånd. En meget sjælden stærk oplevelse og et spændende greb."

Bogmennesket

"En smuk og brutal digtsamling ... Sproget er let og poetisk. Digtene er fortællende og magiske i deres enkelhed."

Skyggetanten

"Jeg blev opslugt af ordene. Jeg blev fascineret af skrivestilen og jeg blev taknemmelig ... Fantastiske sider med sårbarhed og viljestyrke."


Køb 'Syv lag' hos din foretrukne boghandler

Bog

120 sider

Vejl. udsalgspris: 199,95 kr.

Udg. dato: 18. august 2021

Omslag: K Vang

Format: Softcover m. flapper

ISBN: 978-87-434-0111-7

E-Bog

120 sider

Vejl. udsalgspris: 149,95 kr.

Udg. dato: 18. august 2021

Omslag: K Vang

Format: ePub

ISBN: 978-87-434-0112-4

Lydbog

Vejl. udsalgspris: 149,95 kr.

Udg. dato: 18. august 2021

Indlæst af: Julie Sten-Knudsen

Omslag: K Vang

Format: Download

ISBN: 978-87-434-0113-1

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu