Toppen af Danmark

Toppen af Danmark

En antologi om nordjysk litteraturhistorie fortalt af forfattere med hjerte i Nordjylland.

Et lysende portræt af Nordjyllands litterære bredde.

Det begyndte vel egentlig med Blicher, så kom J.P. Jacobsen, Den Jyske Bevægelse med Johannes V. Jensen, Jeppe Aakjær, Marie Bregendahl og Thøger Larsen. Senere kom mange flere til, og en påfaldende stor og varieret gruppe forfattere fra Nordjylland har sat deres præg på dansk litteratur. I dag forholder det sig ikke meget anderledes: I årene 2001-11 tilfaldt De Gyldne Laurbær syv ud af elleve gange en forfatter med tilknytning til Nordjylland.

I antologien Toppen af Danmark går en lang række spillevende danske forfattere på opdagelse i Nordjylland som litterært fænomen gennem selvbiografiske tekster, forfatterportrætter, beskrivelser af landskaber og byer, analyser af enkeltværker og af forfatterskaber. Alle er de vidt forskellige tekster, der til sammen former et lysende billede af det litterære liv på toppen af Danmark.

Antologien er redigeret af Johannes Riis, Jens Smærup Sørensen og Lasse Horne Kjældgaard. Blandt bidragsyderne er Hanne-Vibeke Holst, Kim Blæsbjerg, Mette Moestrup og Thomas Korsgaard.

Udgivelsesdato: 24. januar 2024

Interview om 'Toppen af Danmark'

"Vi vil ikke alene fortælle gode historier om nordjysk litteratur, men også imødegå dyrkelsen af regionale modsætninger"

I Toppen af Danmark går en lang række forfattere på opdagelse i Nordjylland som litterært fænomen.

Bag antologien står de tre redaktører Lasse Horne Kjældgaard, Jens Smærup Sørensen samt Johannes Riis, og i dette interview fortæller sidstnævnte om, hvordan bogen blev til.

"Vi vil ikke alene fortælle gode historier om nordjysk litteratur, men også imødegå dyrkelsen af regionale modsætninger"

Anmeldelser

Jyllands-Posten

"Det er sprællevende historiefortælling. Og nordjysk helt ind til knoglerne ... ikke noget lokalhistorisk snæversyn her ... en bog, der vil åbne øjnene for en nærmest uudtømmelig bank af litterære oplevelser."
- Henrik Højgaard Sejerkilde

Politiken

"Man mærker virkelig, at de 38 bidragydere har nydt at fortælle om alt det, som forfattere med rødder i Nordjylland har givet dem. Man får lyst til straks at kaste sig over mange af de bøger, som omtales ... Det er virkelig livsbekræftende at læse så mange fine tekster om forfattere, der har givet deres læsere mod til selv at skrive eller fået dem til at forstå noget vigtigt om den sociotop, de selv er rundet af."
- Jes Stein Pedersen

Weekendavisen

"Når den er bedst, er den erindringslitteratur af højeste karat, følsom, vemodig og varm. Og stedvist både karsk og morsom ... En smuk bog ... svalende i sin eftertænksomhed."
- Niels Lillelund

Nordjyske

"Bogen inspirerer. Det gør den. Det er så inspirerende, interessant, læseværdigt, muntert, oplysende, opmuntrende, mangfoldigt og overraskende. Det er personlige og subjektive "litteraturhistorier", der fortælles. Det er hverken systematisk eller lagt i en fælles ramme. Det er herligt ... Læs selv. Det er 458 sider, der sætter ord på det usagte og som inspirerer til læsning og genlæsning af mange (nordjyske) forfattere. Det er toppen af nordjysk (og dansk) litteratur"
- Bodil Christensen

Information

"Herligt stofrig antologi om litteraturen i og fra Nordjylland giver lyst til at opdage og genopdage forfatterskaber ... Fremmaner landdelens forfattere og en særlig stedets ånd ... Hvis blot lige så initiativ- og indflydelsesrige gesandter som de tre redaktører, men med rødder i andre egne af landet ville skabe noget tilsvarende, ville vi snart stå med et bud på en ny regional dansk litteraturhistorie."
- Kasper Green Munk

Dansk BiblioteksCenter

"Flot og inspirerende værk at gå på opdagelse i. Dets vekslen mellem personlige og litteraturhistoriske tekster giver et bredt billede af litteraturen i Nordjylland og Nordjylland i litteraturen."
- Cæcilie Hjorth Pedersen

Netavis Nord

"Et imponerende og væsentligt bidrag til forståelsen af såvel litteraturen som livet i den nordlige del af Danmark ... et personligt, alsidigt og nuanceret billede af litteraturen i Nordjylland, både historisk og aktuelt. Et sammensat billede med mange spændende personlige vinkler."
- Henning Quist Hansen

Drustrups Bogblog

"Det er vildt inspirerende beretninger! Inspirerende til at genlæse kendte forfattere og inspirerende til at gå på opdagelse i ukendte eller mindre kendte forfattere, der alle er fra Nordjylland. Bør være pligtlæsning for alle nysgerrige boglæsere af andet end krimier og feel-good-bøger."


Køb 'Toppen af Danmark ' hos din foretrukne boghandler

Bog

450 sider

Vejl. udsalgspris: 349,95 kr.

Udg. dato: 24. januar 2024

Omslag: Marlene Diemar

Format: Indbundet

ISBN: 9788743406716

Lydbog

Udg. dato: 24. januar 2024

Omslag: Marlene Diemar

Format: Download

ISBN: 9788743406730

E-Bog

450 sider

Udg. dato: 24. januar 2024

Omslag: Marlene Diemar

Format: Epub

ISBN: 9788743406723

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu