"Gurnahs værker kredser om forræderi og brudte løfter fra magthavernes side og fokuserer på mennesker, der forlader hjemmet på jagt efter et bedre liv."
- The Guardian
Abdulrazak Gurnah (f. 1948, Zanzibar) har udgivet en lang række prisbelønnede og kritikerroste romaner og noveller, og han kredser i sit forfatterskab særligt om flygtningen og dennes vilkår.
Som 18-årig kom Abdulrazak Gurnah til England som flygtning fra Tanzania, og det er netop erfaringen som flygtning og livet i eksil, som han trækker på i sine værker. Han begyndte at skrive som 21-årig, og selvom swahili var hans førstesprog, blev engelsk hans litterære værktøj.
I Abdulrazak Gurnahs bøger ligger fokus ofte på menneskets identitet og selvopfattelse. Han leger med læserens forventninger og bryder ofte med genrekonventioner.
Abdulrazak Gurnah blev i 2021 tildelt Nobelprisen i litteratur "for sin kompromisløse og medfølende ransagelse af kolonialismens virkninger og flygtningens skæbne mellem kulturer og kontinenter."
Han er i dag fortsat bosat i England og er pensioneret professor i Engelsk og postkolonial litteratur ved University of Kent.
Gurnah er forfatter til bl.a. Efterliv (2022), Paradis (2022),Ved havet (2023) og Tavshedens ø (2024), der alle skildrer menneskeskæbner i relation til det omgivende samfund og historien.