"Når man fortæller historier som Ane Bjørn, kan ubærlig sorg forvandles til ubærlig smuk poesi"
- Litteratursiden
Børns følelser kan vokse sig store som bjørne, men så er det heldigt, at man kan bruge sit trylleblik til at se igennem fingre med det svære, for nu at parafrasere et par af Ane Bjørns bøger.
Selv har Ane Bjørn (f. 1984, Adslev) sagt, at hun er inspireret af børns ukuelige fantasi, af deres evne til at lege og være børn, selv under de mest umulige omstændigheder.
Det mærker man i hendes poetiske billedfortællinger, hvor historierne altid har en fod i barnets fantasi – det rum, hvor det fantastiske og det virkelige kan eksistere side om side, og hvor vi ikke altid med sikkerhed ved, hvor grænserne går.
Ane Bjørn er uddannet cand.mag i kunsthistorie og debuterede som forfatter i 2015 med billedfortællingen Da natten blev væk. Allerede her blev Ane Bjørn bemærket. "En dyb og poetisk historie," lød det bl.a. i Politikens anmeldelse af bogen.
I 2018 udkom Omvendt Sne, en fortælling hvor pigen Sne mister sin tvillingebror, Lue, i et trafikuheld. Om bogen skrev Litteratursiden:
"En gribende, smuk historie om sorg med en særlig forståelse for den logik, der kan vokse ud af en altoverskyggende smerte ... Det er en virkeligt barsk, men nødvendig historie. Og når man fortæller historier som Ane Bjørn, kan ubærlig sorg forvandles til ubærlig smuk poesi."
Bjørnebarn, der udkom i 2019, er en fortælling om følelser i bjørnestørrelse og om at turde mærke det, der gør ondt.
”Det er godt med fortællinger til børn om, at man godt må brøle igennem, hvis de store opfører sig dumt.”
- Politiken
Hvis man lukker det ene øje og dækker for det med to fingre, så får man trylleblik. Det er rammen om Trylleblik, Ane Bjørns fortælling om en familie på flugt og en lille pige, der insisterer på at se verdens skønhed, midt i gruen. Bogen udkom i juni 2021 og var Gutkinds første børnebog.
"Billedbogen skildrer på fineste vis børns fantastiske evne til at blive ved med at tro og håbe på det bedste ... En ganske enestående fortælling, der i den grad rører og bevæger en," skrev Litteratur til danskfaget i deres anmeldelse af Trylleblik.
Børns evne til at være fantasifulde og se det smukke er også omdrejningspunktet i Påfugl (2022), der er historien om kønsforventninger og identitet – og om vigtigheden af at blive set og mødt som den, man er.
Ane Bjørn blev i 2021 shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris og Illustratorpris for Trylleblik – priser, der har til formål at hædre en særlig bemærkelsesværdig indsats for den illustrerede danske børne- og ungdomsbog af høj teknisk og kunstnerisk kvalitet.
I 2023 blev hun igen nomineret til Kulturministeriets Illustratorpris, denne gang for billedfortællingen Påfugl.
Læs mere om Ane Bjørn her
At se verdens gru med trylleblik
Ane Bjørns billedfortælling Trylleblik er en tidløs historie om flugt, inspireret af børns ukuelige fantasi og evne til at lege, drømme og være børn. Selv under de mest umulige forhold.
Foredrag med Ane Bjørn
Vil du gerne booke Ane Bjørn til et foredrag?
For spørgsmål og henvendelser vedrørende arrangementer kan du kontakte forfatteren her ...