Ane Bjørn

Ane Bjørn

Giver med sine illustrationer form til alt dét, der for børn (og voksne) kan være svært at favne med ord: Drømme, frygt, sorg, vrede og fantasi.

”Når man fortæller historier som Ane Bjørn, kan ubærlig sorg forvandles til ubærlig smuk poesi."
- Litteratursiden

Børns følelser kan vokse sig store som bjørne, men så er det heldigt, at man kan bruge sit trylleblik til at se igennem fingre med det svære, for nu at parafrasere et par af Ane Bjørns bøger.

Selv har Ane Bjørn (f. 1984, Adslev) sagt, at hun er inspireret af børns ukuelige fantasi, af deres evne til at lege og være børn, selv under de mest umulige omstændigheder.

Det mærker man i hendes poetiske billedfortællinger, hvor historierne altid har en fod i barnets fantasi – det rum, hvor det fantastiske og det virkelige kan eksistere side om side, og hvor vi ikke altid med sikkerhed ved, hvor grænserne går.

Hun er uddannet cand.mag i kunsthistorie og debuterede som forfatter i 2015 med billedfortællingen Da natten blev væk. Allerede her blev Ane Bjørn bemærket. "En dyb og poetisk historie," lød det bl.a. i Politikens anmeldelse af bogen.

I 2018 udkom Omvendt Sne, en fortælling hvor pigen Sne mister sin tvillingebror, Lue, i et trafikuheld. Om bogen skrev Litteratursiden:

"En gribende, smuk historie om sorg med en særlig forståelse for den logik, der kan vokse ud af en altoverskyggende smerte ... Det er en virkeligt barsk, men nødvendig historie. Og når man fortæller historier som Ane Bjørn, kan ubærlig sorg forvandles til ubærlig smuk poesi."

Bjørnebarn, der udkom i 2019, er en fortælling om følelser i bjørnestørrelse og om at turde mærke det, der gør ondt.

”Det er godt med fortællinger til børn om, at man godt må brøle igennem, hvis de store opfører sig dumt.”
- Politiken

Hvis man lukker det ene øje og dækker for det med to fingre, så får man trylleblik. Det er rammen om Trylleblik, Ane Bjørns fortælling om en familie på flugt og en lille pige, der insisterer på at se verdens skønhed, midt i gruen. Bogen udkom i juni 2021 og var Gutkinds første børnebog.

"Billedbogen skildrer på fineste vis børns fantastiske evne til at blive ved med at tro og håbe på det bedste ... En ganske enestående fortælling, der i den grad rører og bevæger en," skrev Litteratur til danskfaget i deres anmeldelse af Trylleblik.

Læs mere om Ane Bjørn her

Trylleblik
Bog

Trylleblik

En barsk og bevægende billedfortælling om en familie på flugt, og om en lille piges ukuelige evne til at se verdens skønhed under selv de mest umulige omstændigheder.
Læs mere om Trylleblik
Interview med Ane Bjørn

At se verdens gru med trylleblik

Ane Bjørns billedfortælling Trylleblik er en tidløs historie om flugt, inspireret af børns ukuelige fantasi og evne til at lege, drømme og være børn. Selv under de mest umulige forhold.

At se verdens gru med trylleblik
At se verdens gru med trylleblik

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu