Sally Rooney

Sally Rooney

Irsk forfatter, der med sine romaner er blevet verdenskendt for sine skarpe og bevægende fortællinger om kærlighed og venskab.

"En ny generations stemme."
- The Guardian

Sally Rooney (f. 1991, Castlebar) er en af sin generations største forfattere. Hun er født og bosat i Irland, hvor hun i 2011 dimitterede med en BA i Engelsk fra Trinity College Dublin. I sin studietid var Rooney kendt som en fremragende debattør, og i 2013 vandt hun førstepladsen ved The European University Debating Championships. Samme år færdiggjorde hun en master i American Literature.

Efter at have skrevet flere noveller debuterede Rooney i 2017 med romanen Conversations with Friends (da. Samtaler med venner, 2018). Bogen, som hun efter sigende skrev på blot på tre måneder, blev omgående en succes både i udlandet og herhjemme.

"Sally Rooney skriver smukt og præcist om en ung kvinde og menneskene omkring hende … En af årets foreløbig bedste bøger," skrev Jyllands-Posten i deres femstjernede anmeldelse af bogen.

Med sin anden roman, Normal People (da. Normale Mennesker, 2019), slog Rooney sin status som litterær superstjerne fast. Romanen er solgt i over tre millioner eksemplarer, udkommer på 46 sprog og blev bl.a. nomineret til Man Booker-prisen og Dylan Thomas-prisen og modtog Costa Novel Award.

I 2020 blev Normale mennesker omdannet til en tv-serie, som blev nomineret til en Golden Globe for Best Television Motion Picture og streamet mere end 62 millioner gange. Herhjemme udråbte filmmagasinet Ekko tv-serien som "en af de bedste kærlighedsserier i dette årtusinde".

I september 2021 er Sally Rooney aktuel med sin tredje roman Beautiful World, Where Are You (da. Skønne verden, hvor er du), der i tråd med sine forgængere skildrer kærlighed og venskab blandt unge.

Skønne verden, hvor er du
Bog

Skønne verden, hvor er du

En skarp og bevægende skildring af livet og kærligheden hos en kvartet af unge venner.
Læs mere om Skønne verden, hvor er du
Interview med Sally Rooney

"Jeg var nødt til at udvikle en ny slags fortællerstemme for at skabe mening i den historie, jeg ville fortælle."

I dette interview forklarer Sally Rooney om processen bag romanen Skønne verden, hvor er du. Læser hun andre bøger, når hun selv skriver? Og ser hun sig selv som en morsom forfatter?

"Jeg var nødt til at udvikle en ny slags fortællerstemme for at skabe mening i den historie, jeg ville fortælle."
"Jeg var nødt til at udvikle en ny slags fortællerstemme for at skabe mening i den historie, jeg ville fortælle."

Sally Rooney fortæller om sin skriveproces

"Det føles som om, at jeg har en pligt til at skrive." Sally Rooney interviewes til Louisiana Channel om sin vej til at blive forfatter og trangen til at skrive romaner, der er inspireret af hendes egne livserfaringer.

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu