Sally Rooney

Sally Rooney

Irsk forfatter, der med sine to første romaner er blevet verdenskendt for sine skarpe og bevægende fortællinger om kærlighed og venskab.

"En ny generations stemme."
- The Guardian

Sally Rooney (f. 1991, Castlebar) er en af sin generations største forfattere. Hun er født og bosat i Irland, hvor hun i 2011 dimitterede med en BA i Engelsk fra Trinity College Dublin. I sin studietid var Rooney kendt som en fremragende debattør, og i 2013 vandt hun førstepladsen ved The European University Debating Championships. Samme år færdiggjorde hun en master i American Literature.

Efter at have skrevet flere noveller debuterede Rooney i 2017 med romanen Conversations with Friends (da. Samtaler med venner, 2018). Bogen, som hun efter sigende skrev på blot på tre måneder, blev omgående en succes både i udlandet og herhjemme.

”Sally Rooney skriver smukt og præcist om en ung kvinde og menneskene omkring hende … En af årets foreløbig bedste bøger,” skrev Jyllands-Posten i deres femstjernede anmeldelse af bogen.

Med sin anden roman, Normal People (da. Normale Mennesker, 2019), slog Rooney sin status som litterær superstjerne fast. I en sekshjertet anmeldelse skrev Politiken bl.a.:

”Det her er ikke Young Adult eller YA, men en overlegen forfatters fortælling om ungdom for voksne i alle aldre. Uanset om man er på alder med hovedpersonerne og står midt i romanens univers eller for længst har oplevet de stormfulde højder, hvirvles man som læser ind i en ekstremt givende, livsklog og rørende fortælling … Den indsigt i menneskers indre liv, som Rooney så ubesværet og frisk formidler, er i familie med de bedste af de klassiske engelske romaner.”

I 2020 udkom Normale mennesker som tv-serie, og blev både nomineret til en Golden Globe for Best Television Motion Picture og udråbt af filmmagasinet Ekko til ”en af de bedste kærlighedsserier i dette årtusinde”.

I september 2021 er Sally Rooney aktuel med sin tredje roman Beautiful World, Where Are You (da. Skønne verden, hvor er du), der i tråd med sine forgængere skildrer kærlighed og venskab blandt unge.

Skønne verden, hvor er du
Bog

Skønne verden, hvor er du

En skarp og bevægende skildring af livet og kærligheden hos en kvartet af unge venner.
Læs mere om Skønne verden, hvor er du

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu