I 'Holms airfryer 4ever' deler Claus Holm tips og tricks til at lave mad med en airfryer.
TV-kokken Claus Holm var en af de første, der tog airfryeren til sig i Danmark, og det blev til en særdeles hed omfavnelse.
Claus Holm elsker sin airfryer og bruger den dagligt. Både i sit hjem på Fyn, når han laver mad til sin kone Anne, og når han kører rundt i landet med sin foodtruck. Her fortæller han, hvad der er så særligt ved den lille køkkenmaskine – og hvorfor mad mest af alt handler om kærlighed mellem mennesker.
Hvad er det en airfryer kan?
En airfryer er en hybrid mellem en friture og en varmluftsovn. Den er ikke en erstatning for komfur og ovn men et perfekt supplement i køkkenet, især hvis du laver mad til en eller to personer.
Konkret kan en airfryer tilberede maden langt hurtigere end i en traditionel ovn, og så bliver maden sprød. Den fylder ikke alverden, den er energibesparende, og så frigiver den tid i køkkenet. Jeg havde en indre modstand mod airfryeren, da jeg stødte på den første gang og tænkte: "Hvad er det for en moderne tingest?"
Men jeg elsker den, fordi det er et meget nemt redskab at bruge. Når først du har puttet mad i skufferne, så har du tid til at lave en kold dressing i stedet for at stå og passe på, at de fire gryder på komfuret ikke brænder på.
Nogle tror, at den ødelægger maden, men det er måske, fordi vi er vant til at flæskestegen skal have to timer i ovnen, hvor den skal have langt kortere tid i airfryeren. Så den her lille køkkenmaskine udfordrer og kræver, at man bryder vanetænkning.
Hvad skal man vide, inden man går i gang med en airfryer?
Man skal kun vide, hvor man tænder den, og så gøre sig det klart, hvad man gerne vil spise. Jeg forsøger at løfte folk fra et sted til et andet, og alle de små og store tips, jeg deler i Holms airfryer 4ever, åbner forhåbentligt nye døre.
Du kan stort set alt med en airfryer. Den kan også gøre dine madrester lækre igen, så du mindsker dit madspild. Et tørt rundstykke kan du putte lidt vand på, og så er der et lunt og blødt brød efter 30 sekunder i airfryeren.
Man skal prøve sig frem, og når man er kommet godt i gang, kan man eksperimentere og tænke: "Nu kan jeg gøre det bedre end ham kokken Claus Holm."
"Min tilgang til mad, handler dybest set om, hvem og hvad der gør dig lykkelig"
Hvilken opskrift er du overrasket over fungerer i en airfryer?
Jeg har blandt andet lavet en opbagt sovs – det kan man, og det fungerer – men jeg er nok mest overrasket over alle kageopskrifterne. Jeg har både lavet kringle og mazarinkage, så der er et helt kageafsnit i bogen.
Du siger: I mit køkken kan alt lade sig gøre. Bare du gør det med kærlighed. Hvad mener du med det?
Hver dag hører jeg fra folk, at de ikke kan lave mad. Min holdning er, at jo oftere man siger til sig selv, at man ikke kan, så kan man ikke. Det vil jeg gerne gøre op med.
I mit køkken er der kun en regel: Vi smager til med kærlighed.
Det betyder, at den mad du laver til andre, er kærlighed – og den, der laver mad, skaber kærlighed. Også selvom du serverer en rugbrødsmad.
Da jeg forleden kom træt hjem efter en lang arbejdsdag, havde min kone, Anne, lavet suppe til mig. Det var en købesuppe, som hun havde lunet og piftet op med lidt ris, edamame-bønner og cashewnødder – og jeg blev simpelthen så glad, fordi det var omsorg.
Dét er kærlighed. Min tilgang til mad, handler dybest set om, hvem og hvad der gør dig lykkelig.