"Meget af handlingen har vi fået ideer til, når vi gik ture ved vandet."
I Skriveværkstedet fortæller Gutkinds forfattere om deres arbejde – om rutiner, research og hvad der inspirerer dem.
Her har vi talt med Lise Ringhof og Erik Valeur, forfatterne bag de historiske slægtsromaner 'Det er de danske som flygter' og 'Det er de oprørske der svigter'.
Tidslinjen bliver til
Vi havde gået et stykke tid med idéen til romantrilogien om slægten Brinch – fra år 1900 til vor tid. Til en begyndelse lavede vi en skitse på 50 kapitler, som fik hver et ark med et årstal og nogle stikord.
Derefter ryddede vi gulvet i vores store stue og lagde de 50 ark op i en første, mulig rækkefølge – og så begyndte den allerførste redigering. Vi gik så at sige rundt i historien og flyttede på begivenheder og epoker og alt det, der skete i personernes liv – før vi begyndte selve skrivningen.

"Det har været vigtigt for os at binde den dramatiske handling til historiske begivenheder."
Research: Vadehavet på Fanø
Slægten Brinch stammer fra Fanø, og her har vi selv et hus ved Vadehavet. Meget af handlingen har vi fået ideer til, når vi gik ture ved vandet og talte om vores personer og deres liv sammen. Det har været vigtigt for os at binde den dramatiske handling til historiske begivenheder – og lige her, på denne fredelige strand, opsatte tyskerne under Anden Verdenskrig den kraftigste befæstning i hele Europa – med ikke færre end 300 bunkere, der stadig stikker op af sandet på den tolv kilometer lange kyststrækning.

"Der er ting, vi helst går let hen over i danmarkshistorien."
Research: Tyskergravene på Vester Kirkegård
Undervejs i vores research stødte vi på disse kors: Tyskergravene på Vester Kirkegård i København. Der er ting, vi helst går let hen over i danmarkshistorien, blandt andet vores behandling af tusindvis af flygtninge fra nazismen lige efter krigen, som mange læger ikke havde ikke lyst til at behandle. Alt for mange døde, ikke mindst børn. De blev begravet i lag således, at der under hvert af disse kors ligger op til ti mennesker.

"Det vigtige er at kunne gengive steder og stemninger så autentisk som muligt."
Research: Huset i Vejle
I trilogiens andet bind, Det er de oprørske der svigter, vokser de to brødre op i Vejle og flytter senere til København. På billedet står Erik ved det hus, vi udvalgte som deres barndomshjem på Møllebakken.
Vi har brugt mange dage og uger i Vejle og andre byer i Danmark, der optræder i romanen. Det vigtige er at kunne gengive steder og stemninger så autentisk som muligt, og vores mange rundture har givet os helt nye ideer.

"Mens de to Brinch-brødre glider fra hinanden, møder de folk fra forskellige lag og steder i samfundet."
Research: Oprørstiden fra 1960'erne
I andet bind fylder oprørstiden fra 1960erne til 1980erne en del – både i København, Aarhus, Thy og andre steder i Danmark.
Mens de to Brinch-brødre glider fra hinanden, møder de folk fra forskellige lag og steder i samfundet – fra reklamebranchen og hovedstadspressen til folketingspolitikere, boghandlere, universitetsoprørere og bryggeriarbejdere. Nogle af dem kan ikke stå for presset fra det nye velfærdssamfund, oprøret og de krav, idealerne stiller.
