Det manglende lys

Det manglende lys

Kraftfuld fortælling fra Georgien om krig, kærlighed og fire kvinders venskab.
Læs et uddrag

"Nino Haratischwili er en af sin generations vigtigste stemmer"
- Die Zeit

I slutningen af 1980'erne lærer fire piger hinanden at kende i en baggård i Tbilisis gamle bydel. Mellem fugtige vægge og tilgroede træbalkoner begynder et livslangt venskab: den frihedshungrende Dina, den kloge outsider Ira, den smukke Nene, niece til en af byens mest magtfulde kriminelle, og den eftertænksomme Keto, historiens fortæller.

Den første store kærlighed, som kun får lov til at spire i det skjulte, de konstante strømafbrydelser, volden der blusser op i gaderne, heroinen der skyller ind over landet, og den splittelse af landet, som opstår i kølvandet på borgerkrigen – alt dette formår deres venskab at stå imod. Lige indtil et utilgiveligt forræderi og et tragisk dødsfald splitter dem af.

I 2019 mødes veninderne i anledning af et stort fotoretrospektiv til ære for den afdøde Dina. Billederne, der viser Dinas historie og historien om deres land, giver et intimt tilbageblik, der tvinger kvinderne til at se tilbage på deres egen fortid – og overveje, om det er muligt at tilgive.

Det manglende lys er oversat til dansk af Nanna Lund fra Das mangelnde Licht.

Udgivelsesdato: 26. april 2023

Nino Haratischwili
Forfatter

Nino Haratischwili

Prisvindende tysk-georgisk forfatter, dramatiker og instruktør, som er anerkendt som en af sin generations mest talentfulde og succesrige forfattere.
Læs mere om Nino Haratischwili

Bogtrailer: 'Det manglende lys'

Kærlighed, forræderi og et ubetinget venskab mellem fire kvinder. Det er hovedingredienserne i Nino Haratischwilis storroman Det manglende lys. Se bogtraileren her.

Anmeldelser

Jyllands-Posten

"Nino Haratischwilis roman om tre veninder fra Georgien fænger fra første side ... Der er ubegribeligt mange tråde at holde styr på i den mastodontiske roman, men det lykkes Nino Haratischwili at binde dem sammen i et velordnet bundt til sidst ... et filmisk epos, hvis drama nagler læseren til sofahjørnet."
- Henriette Bacher Lind

Information

"Når man skriver så lange bøger, som Nino Haratischwili gør, er det nærmest umuligt at bevare spændingen intakt hele vejen igennem. Men forfatteren lykkes på forbilledlig vis med at dosere sin viden om karaktererne ... en sand pageturner ... Nino Haratischwili er med god grund blevet både bestsellerforfatter og anmelderdarling i sit hjemland, for hun skriver underholdende og læseværdig litteratur, der samtidig formår at skildre en tumultarisk tid i georgisk historie på troværdig vis ... en roman, der på fornem vis lykkes med at spejle den store historie i det enkelte menneskes lille liv."
- Bror Axel Dehn

Weekendavisen

"Om noget mærker man nødvendighed i Nino Haratischwilis romaner. Hun er nødt til at fortælle sit lands historie og historier. Kun sådan kan det leve og nå ud til omverdenen. For mange læsere vil romanerne være det første møde med Georgien. Med den tblisiske ungdom, de gamle, romantiske bydele og det intrikat kringlede skriftsprog. Når man har læst de små 600 sider, har man virkelig lyst til at rejse til det lille magiske land. Eller, som minimum, lave sig et glas forførende, floralt snurrende estragonlimonade."
-Kristian Ditlev Jensen

Berlingske

"Det manglende lys rammer med sine 650 sider bogmarkedet med en murstens tyngde og en vældig komprimeret energi ... Det hele lydhørt indfanget i Nanna Lunds oversættelse ... En stor roman gjort af et stof med klare mindelser om Elena Ferrantes Min geniale veninde."
- Jørgen Johansen

DanskBiblioteksCenter

"Et bevægende og sprogligt stærkt møde med Georgiens blodige kamp for frihed og selvstændighed - så opslugende og fortvivlende italesat af de fire veninders barndom og ungdom og det fælles liv, der gik i opløsning, men nu skal forsones."
- Helle Winther Olsen / Lektørudtalelse

Bogblogger.dk

"Fremragende roman om svære valg i en svær tid – og om et land, vi ved alt for lidt om, men som gentagne gange har fundet sig selv midt i verdenshistorien."


Køb 'Det manglende lys' hos din foretrukne boghandler

Bog

656 sider

Vejl. udsalgspris: 329,95 kr.

Udg. dato: April 26, 2023

Oversætter: Nanna Lund

Omslag: Eva Wilson / Pontus Dahlström

Format: Indbundet

ISBN: 978-87-434-0384-5

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu