Gutkind Essays

Gutkind Essays

I serien Gutkind Essays skriver forlagets forfattere om emner, der optager dem litterært, politisk og menneskeligt.

June 17, 2022

Gutkind Essays er perspektivrig og samfundsengagerende litteratur med kort læsetid og lang levetid.

I personlige tekster undersøger Gutkinds forfattere, hvordan tingene hænger sammen (eller hvordan de netop ikke gør), og hvordan vi kan tænke anderledes om dem, som en invitation til dialog.

For mig er essayet en af de bedste genrer til netop disse ting. "Essay" betyder "forsøg" og er betegnelsen for en genre, hvor der er plads til at undre sig, til at udfordre sine egne holdninger og til at udjævne grøfter i stedet for at grave dem dybere.

Ved at være en slags højttænkning på skrift gør essayet det nemlig muligt at følge, hvordan et udsagn opstår, hvordan en bestemt tanke eller holdning giver mening for en anden. Essayet er en tekst, som ikke forpligter sig på klare pointer og stringente argumenter, men i stedet kan tage nysgerrighedens nuancer på sig og bruge dem aktivt i et forsøg på at nå frem til noget væsentligt.

I de fire første bidrag til Gutkind Essays skriver Kristina Stoltz om tvivl, Julie Sten-Knudsen om at ændre sit forhold til mørket, mens Daniel Dalgaard går på jagt efter forbilleder i en tid, hvor manderollen er under forandring. Selv har jeg skrevet et essay om opmærksomhed, der samtidig fungerer som introduktion til serien.

I de fire næste essays skriver Lotte Kirkeby om utilpassede kvinder, Luka Holmegaard om fiktionen som problem og overlevelsesstrategi, Maria Kjos Fonn om heksens rolle i samtiden, mens Rebecca Bach-Lauritsen reflekterer over, hvorfor hun skriver bøger til børn.

Alle essays findes også som podcasts.

God læse- og lyttelyst!

Martin Bastkjær
Redaktør, Gutkind Forlag


Lotte Kirkeby

Maude og Lilly Marie

I Maude og Lilly Marie skriver Lotte Kirkeby om utilpassede kvinder. Hun finder dem både i sit forfatterskab, i sit eget liv, hos nogle af sine litterære forbilleder – og de dukker pludselig også op i Matador, som hun genser under sin coronaisolation.

I sine portrætter af forskellige liv og skæbner skildrer Kirkeby nogle af de begrænsninger, der har præget kvinders liv både før og nu, mens hun samtidig viser, hvordan det utilpassede også rummer et frigørende potentiale.

Læs essayet:

Maude og Lilly Marie
Maude og Lilly Marie

Luka Holmegaard

At være eller at blive (det er spørgsmålet)

I At være eller at blive (det er spørgsmålet) skriver Luka Holmegaard om fiktionen som problem og overlevelsesstrategi, med udgangspunkt i læsninger af den europæiske baroks teater og samtidslitteratur af kønsdiverse forfattere.

Læs essayet:

At være eller at blive (det er spørgsmålet)
At være eller at blive (det er spørgsmålet)

Maria Kjos Fonn

Rappenskraldens visdom

I Rappenskraldens visdom skriver Maria Kjos Fonn om heksens rolle i samtiden. Med eksempler fra litteratur, musik og film undersøger Kjos Fonn nogle af de mange former, heksen har antaget gennem tiden, samt hvordan den moderne heks kan ses som en generobring af de sider af det kvindelige, samfundet forsøger at undertrykke.

Rappenskraldens visdom er et essay om køn, frihed og fællesskab.

Læs essayet:

Rappenskraldens visdom
Rappenskraldens visdom

Rebecca Bach-Lauritsen

Når jeg bliver lille igen

Når jeg bliver lille igen er Rebecca Bach-Lauritsens refleksioner over, hvorfor hun skriver bøger til børn. I en personlig og vidtforgrenet prosa fortæller Bach-Lauritsen om at blive forfatter og om fødsler og dødsfald som skelsættende erfaringer.

Når jeg bliver lille igen er et essay om omsorg, opmærksomhed på verden og de fællesskaber, der opstår gennem sproget.

Læs essayet:

Når jeg bliver lille igen
Når jeg bliver lille igen

Martin Bastkjær

Fælleshjernen

I Fælleshjernen skriver redaktør og forfatter Martin Bastkjær om opmærksomhedens udfordringer i de sociale mediers tidsalder.

Teksten er samtidig en introduktion til serien, Gutkind Essays, der viser, hvordan moderne essays både kan belyse nogle af samtidens vigtigste emner og modarbejde tendensen til at reducere komplekse diskussioner.

Læs essayet:

Fælleshjernen
Fælleshjernen

Kristina Stoltz

Hvem er du, der tvivler?

I Hvem er du, der tvivler? skriver Kristina Stoltz om tvivlen som en måde at møde verden på.

Med udgangspunkt i et far/datter-forhold undersøger Stoltz, hvordan tvivlen kan skabe både afstand og nærhed i de tætte relationer, samt hvordan den kan belyse vigtige politiske og samfundsmæssige perspektiver.

Læs essayet:

Hvem er du, der tvivler?
Hvem er du, der tvivler?

Daniel Dalgaard

Forestillingen om Patrick Mortensen

I Forestillingen om Patrick Mortensen går Daniel Dalgaard på jagt efter forbilleder i en tid, hvor manderollen er under forandring.

Med udgangspunkt i AGF-spilleren Patrick Mortensen nuancerer Dalgaard den gængse opfattelse af forholdet mellem fodbold og maskulinitet, samtidig med at han optegner kønsdebattens faldgruber og viser, hvordan vores ændrede forhold til køn er en udfordring i hverdagen, som også kan være utroligt frisættende.

Læs essayet:

Forestillingen om Patrick Mortensen
Forestillingen om Patrick Mortensen

Julie Sten-Knudsen

Mit vintereksperiment

I Mit vintereksperiment sætter Julie Sten-Knudsen sig for at ændre sit forhold til mørket. Under corona-nedlukningen forsøgte hun at finde mørkets positive sider i kunsten, fortiden og sammen med datteren derhjemme.

Med sin associerende skrift bruger Sten-Knudsen vintermørket som anledning til at reflektere over klimaforandringer, udmattelse og tilbagetrækningen som en form for selvomsorg.

Læs essayet:

Mit vintereksperiment
Mit vintereksperiment

Lyt til 'Gutkind Essays'

Foretrækker du at få essays læst op? Alle Gutkind Essays findes som podcasts indlæst af forfatterne selv.

Lyt til de fire essays som podcasts:

Lyt til 'Gutkind Essays'
Lyt til 'Gutkind Essays'

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu