Gutkind Essays

Gutkind Essays

I serien Gutkind Essays skriver forlagets forfattere om emner, der optager dem litterært, politisk og menneskeligt.

June 17, 2022

Gutkind Essays er perspektivrig og samfundsengagerende litteratur med kort læsetid og lang levetid.

I personlige tekster undersøger Gutkinds forfattere, hvordan tingene hænger sammen (eller hvordan de netop ikke gør), og hvordan vi kan tænke anderledes om dem, som en invitation til dialog.

For mig er essayet en af de bedste genrer til netop disse ting. "Essay" betyder "forsøg" og er betegnelsen for en genre, hvor der er plads til at undre sig, til at udfordre sine egne holdninger og til at udjævne grøfter i stedet for at grave dem dybere.

Ved at være en slags højttænkning på skrift gør essayet det nemlig muligt at følge, hvordan et udsagn opstår, hvordan en bestemt tanke eller holdning giver mening for en anden. Essayet er en tekst, som ikke forpligter sig på klare pointer og stringente argumenter, men i stedet kan tage nysgerrighedens nuancer på sig og bruge dem aktivt i et forsøg på at nå frem til noget væsentligt.

I de fire første bidrag til Gutkind Essays skriver Kristina Stoltz om tvivl, Julie Sten-Knudsen om at ændre sit forhold til mørket, mens Daniel Dalgaard går på jagt efter forbilleder i en tid, hvor manderollen er under forandring. Selv har jeg skrevet et essay om opmærksomhed, der samtidig fungerer som introduktion til serien.

I de fire næste essays skriver Lotte Kirkeby om utilpassede kvinder, Luka Holmegaard om fiktionen som problem og overlevelsesstrategi, Maria Kjos Fonn om heksens rolle i samtiden, mens Rebecca Bach-Lauritsen reflekterer over, hvorfor hun skriver bøger til børn.

Alle essays findes også som podcasts.

God læse- og lyttelyst!

Martin Bastkjær
Redaktør, Gutkind Forlag


Mikas Lang

Hjem er en længsel

I Hjem er en længsel skriver Mikas Lang om hudfarve og ønsket om at kunne være til stede i et rum på lige fod med andre. Lang dykker ned i den sorte og mixed-sorte historie og introducerer begrebet "afrospora" som en erfaringsramme og et erfaringsrum, der udforskes ved blandt andet at gøre hold ved den europæiske slavehandel, Toni Morrisons romaner og en Black Lives Matter-demonstration i Berlin. Undervejs undersøger han den semantiske betydning af ordet "sort" og minder os om, at sproget aldrig er neutralt.

Hjem er en længsel er et essay om at bære vægten af andres undertrykkende uvidenhed, og om at føle hjemve uden at kunne rette den mod et bestemt sted.

Læs essayet:

Hjem er en længsel

Rasmus Ejrnæs

Månerude

I Månerude reflekterer Rasmus Ejrnæs over sammenhængen mellem vild natur og meditation. Ejrnæs skildrer sin vej mod et arbejde som biolog og en personlig spirituel praksis, og undervejs kommer han forbi både hulemalerier, biodiversitets- og midtvejskrise, zenbuddhisme og gyvelplanter.

Månerude er et essay om at gøre sig fri af sine vante forestillinger og i stedet betragte verden med et åbent og nysgerrigt blik. Om at slippe behovet for kontrol og omfavne det uregerlige for at kunne møde naturen i sig selv.

Læs essayet:

Månerude

Joan Rang Christensen

Om kunsten at give op

I Om kunsten at give op beskriver Joan Rang Christensen de racemæssige bias, der findes i vores samfund. Med udgangspunkt i sit eget liv som trippelminoritet (ikkehvid, kvinde, transnationalt adopteret) reflekterer Rang Christensen over de fordomme og forhindringer, hun møder i samfundet og i sit arbejde i den danske scenekunstbranche.

Om kunsten at give op er et essay om vrede og hvide privilegier, om manglen på kunstnerisk frihed og om at insistere på retten til at skrive om den ikkehvide erfaring.

Læs essayet:

Om kunsten at give op

Irene Vallejo

Manifest for læsning

Manifest for læsning er spanske Irene Vallejos refleksioner over læsningens og litteraturens betydning.

Hun trækker tråde fra Iliaden til internettet og viser, hvordan litteraturen er en vigtig kilde til omsorg, fordybelse og fællesskab, samt hvordan læsningen er med til at forme både det enkelte menneske og hele vores samfund.

Læs essayet:

Manifest for læsning

Lotte Kirkeby

Maude og Lilly Marie

I Maude og Lilly Marie skriver Lotte Kirkeby om utilpassede kvinder. Hun finder dem både i sit forfatterskab, i sit eget liv, hos nogle af sine litterære forbilleder – og de dukker pludselig også op i Matador, som hun genser under sin coronaisolation.

I sine portrætter af forskellige liv og skæbner skildrer Kirkeby nogle af de begrænsninger, der har præget kvinders liv både før og nu, mens hun samtidig viser, hvordan det utilpassede også rummer et frigørende potentiale.

Læs essayet:

Maude og Lilly Marie

Luka Holmegaard

At være eller at blive (det er spørgsmålet)

I At være eller at blive (det er spørgsmålet) skriver Luka Holmegaard om fiktionen som problem og overlevelsesstrategi, med udgangspunkt i læsninger af den europæiske baroks teater og samtidslitteratur af kønsdiverse forfattere.

Læs essayet:

At være eller at blive (det er spørgsmålet)

Maria Kjos Fonn

Rappenskraldens visdom

I Rappenskraldens visdom skriver Maria Kjos Fonn om heksens rolle i samtiden. Med eksempler fra litteratur, musik og film undersøger Kjos Fonn nogle af de mange former, heksen har antaget gennem tiden, samt hvordan den moderne heks kan ses som en generobring af de sider af det kvindelige, samfundet forsøger at undertrykke.

Rappenskraldens visdom er et essay om køn, frihed og fællesskab.

Læs essayet:

Rappenskraldens visdom

Rebecca Bach-Lauritsen

Når jeg bliver lille igen

Når jeg bliver lille igen er Rebecca Bach-Lauritsens refleksioner over, hvorfor hun skriver bøger til børn. I en personlig og vidtforgrenet prosa fortæller Bach-Lauritsen om at blive forfatter og om fødsler og dødsfald som skelsættende erfaringer.

Når jeg bliver lille igen er et essay om omsorg, opmærksomhed på verden og de fællesskaber, der opstår gennem sproget.

Læs essayet:

Når jeg bliver lille igen

Martin Bastkjær

Fælleshjernen

I Fælleshjernen skriver redaktør og forfatter Martin Bastkjær om opmærksomhedens udfordringer i de sociale mediers tidsalder.

Teksten er samtidig en introduktion til serien, Gutkind Essays, der viser, hvordan moderne essays både kan belyse nogle af samtidens vigtigste emner og modarbejde tendensen til at reducere komplekse diskussioner.

Læs essayet:

Fælleshjernen

Kristina Stoltz

Hvem er du, der tvivler?

I Hvem er du, der tvivler? skriver Kristina Stoltz om tvivlen som en måde at møde verden på.

Med udgangspunkt i et far/datter-forhold undersøger Stoltz, hvordan tvivlen kan skabe både afstand og nærhed i de tætte relationer, samt hvordan den kan belyse vigtige politiske og samfundsmæssige perspektiver.

Læs essayet:

Hvem er du, der tvivler?

Daniel Dalgaard

Forestillingen om Patrick Mortensen

I Forestillingen om Patrick Mortensen går Daniel Dalgaard på jagt efter forbilleder i en tid, hvor manderollen er under forandring.

Med udgangspunkt i AGF-spilleren Patrick Mortensen nuancerer Dalgaard den gængse opfattelse af forholdet mellem fodbold og maskulinitet, samtidig med at han optegner kønsdebattens faldgruber og viser, hvordan vores ændrede forhold til køn er en udfordring i hverdagen, som også kan være utroligt frisættende.

Læs essayet:

Forestillingen om Patrick Mortensen

Julie Sten-Knudsen

Mit vintereksperiment

I Mit vintereksperiment sætter Julie Sten-Knudsen sig for at ændre sit forhold til mørket. Under corona-nedlukningen forsøgte hun at finde mørkets positive sider i kunsten, fortiden og sammen med datteren derhjemme.

Med sin associerende skrift bruger Sten-Knudsen vintermørket som anledning til at reflektere over klimaforandringer, udmattelse og tilbagetrækningen som en form for selvomsorg.

Læs essayet:

Mit vintereksperiment

Lyt til 'Gutkind Essays'

Foretrækker du at få essays læst op? Alle Gutkind Essays findes som podcasts indlæst af forfatterne selv.

Lyt til de fire essays som podcasts:

Lyt til 'Gutkind Essays'

Din browser er forældet!

Opdater din browser for at se siden korrekt

Opdater nu